Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junia ohjattiin yli sata kertaa väärälle raiteelle viime vuonna – ”Kyse on lipsahduksista, unohduksista ja ajatusvirheistä”

Suurin osa tapauksista johtui käsiohjauksen virheestä.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Junaliikenteessä on vuosittain tuhansia poikkeustilanteita.
Junaliikenteessä on vuosittain tuhansia poikkeustilanteita. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Junia ohjattiin viime vuonna yli sata kertaa väärälle raiteelle, kertoo Onnettomuustutkintakeskus.

Onnettomuustutkintakeskus selvitti laajalla junaliikenteen turvallisuuteen liittyvällä tutkinnalla virheellisten kulkuteiden syntymiseen vaikuttavia tekijöitä.

Virheellinen kulkutie tarkoittaa tilannetta, jossa juna ohjataan väärälle raiteelle.

Tutkinnassa selvisi, että suurin osa tapauksista johtui käsiohjauksessa tapahtuneesta inhimillisestä virheestä.

”Käytännössä kyse on lipsahduksista, unohduksista ja ajatusvirheistä”, kertoo johtava tutkija Esko Värttiö.

”Kun tehdään suurinpiirtein samanlaista rutiininomaista työtä, lipsahduksia saattaa tulla. Pääsääntöisesti kyse on hiirellä klikkaamisesta ja silloin saattaa sattua sellainen lipsahdus, että painetaan väärää kohtaa. Tai ei muisteta, että tällä kertaa pitikin tehdä näin”, Värttiö selittää.

Useissa tapauksissa selvittiin vähäisillä liikennehäiriöillä, koska veturinkuljettaja havaitsi virheellisen opasteen tai vaihteen väärän asennon. Yhdessä tapauksessa matkustajajunan ohjautuminen laiturittomalle raiteelle aiheutti vaaraa matkustajille.

Viime vuoden huhtikuussa sattuneessa tapauksessa matkustajajuna oli Ruukissa Oulun ja Ylivieskan välisellä rataosuudella ohjattu väärälle raiteelle, jossa ei ollut matkustajalaituria. Junan pysähdyttyä laiturilla olleet matkustajat lähtivät välittömästi ylittämään raiteita päästäkseen junaan. Samaan aikaan tavarajuna ohitti Ruukin aseman sillä raiteella, jolle matkustajajunan piti alunperin pysähtyä.

Tutkinta-aineisto käsitti 101 tapausta, joista 13 tutkittiin tarkemmin. Suomen rautateillä kulkee vuosittain noin 500 000 junaa. Kulkuteiden muodostamisia tapahtuu vuosittain miljoonia.

Useimmissa kulkutievirheeseen johtaneissa tilanteissa ohjaus olisi Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan voitu hoitaa automatiikan avulla.

”Automatiikkaa tulisi käyttää ensisijaisesti aina, ellei ole jotain syytä toimia toisin”, sanoo Värttiö.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan kauko-ohjausjärjestelmässä ei ole huomioitu riittävästi sitä, että rautatieliikenteen nopeuden nosto vaatisi muutoksia asetinlaitejärjestelmiin. Muuten automatiikan ohjatessa junat joutuvat hidastamaan tai jopa pysähtymään opastimelle ennen sen muuttumista ajon sallivaksi.

Liikenteen hallinnan järjestelmissä on myös ollut lähes jatkuvia muutoksia. Käytössä on lisäksi useita erilaisia järjestelmiä. Uusien järjestelmien käyttöön ei ehditä antaa koulutusta.

”Ohjauslaitteiden muutostyöt pitäisi tuoda käyttöön mahdollisimman valmiina. Perehdyttämiseen pitäisi olla riittävästi aikaa. Se varmistaisi, että niihin luotetaan ja aletaan käyttää täysimittaisesti”, Värttiö sanoo.

”Joissain tapauksissa on ohjattu käsin, kun ei ole luotettu siihen, että automatiikka toimii oikein.”

Tutkinnan mukaan Liikenneviraston turvallisuusjohtamisjärjestelmää ei ole päivitetty kattavasti viiteen vuoteen.

Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) on toistuvasti havainnut puutteita Liikenneviraston palveluntuottajien laadunvalvonnassa. Toisaalta virheellisten kulkuteiden raportointiin ei ole selkeää ja yhtenäistä järjestelmää.

Tutkinnassa havaittiin lisäksi, etteivät voimassa olevat määräykset ja ohjeet aina vastanneet käytössä olevia. Tutkinnan aikana voimassa ollut Liikenneviraston rautatieliikenteenohjauksen käsikirja oli luokiteltu salassa pidettäväksi, mikä rajoitti sen hyödyntämistä tutkinnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat