Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa äänestämään rahaliiton tulevaisuudesta, vaatii Pirkko Ruohonen-Lerner

Perussuomalaisten euroedustaja toivoo, että britit harkitsisivat vielä eroa EU:sta.

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Pirkko Ruohonen-Lerner kertoo, onko brexit hyvä vai huono asia
Studio Kulmapöytä: Pirkko Ruohonen-Lerner kertoo, onko brexit hyvä vai huono asia
Studio Kulmapöydän vieraana on Euroopan parlamentin jäsen, perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner. Hän kertoo lähetyksessä, pitäisikö Suomessakin järjestää kansanäänestys EU:ssa pysymisestä – brexitin tyyliin.
Kuka?

Pirkko Ruohonen-Lerner

 Syntynyt 6. helmikuuta 1957 Hyvinkäällä.

 Koulutukseltaan varanotaari.

 Perussuomalaisten ensimmäisen kauden europarlamentaarikko.

 Nousi eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa.

 Perussuomalaisten Eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2011–2014.

 Ennen poliitikon uraa toimi muun muassa verovirkailijana ja toimittajana.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner katsoo, että mikäli talouspoliittista päätösvaltaa euroalueella ryhdytään voimakkaasti keskittämään, Suomessa voitaisiin järjestää kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Hänen mukaansa kansanäänestys tarjoaisi mahdollisuuden keskustella unionin suunnasta.

”Jos integraatiota ollaan lisäämässä, on tärkeää, että kansalaiset tietävät, mihin ollaan menossa. Liian paljon EU-tasolla tapahtuu päätöksiä niin, ettei niistä puhuta etukäteen, vaan ne vain tuodaan eduskuntaan”, Ruohonen-Lerner sanoo.

Tarve kansanäänestykselle voisi syntyä jo tällä vuosikymmenellä. Rahaliiton rakenteisiin suunnitellaan parhaillaan isoja muutoksia.

EU-instituutioiden johtajien yhteinen, niin kutsuttu viiden puheenjohtajan raportti hahmottelee esimerkiksi euroalueen yhteistä, omalla budjetilla varustettua valtiovarainministeriötä. Pitkälle meneviä esityksiä on lupa odottaa jo ensi vuonna.

”Tätäkö se syvenevä integraatio tarkoittaa, että halutaan suomalaiset vielä enemmän maksamaan Kreikalle ja muille maille, joilla on ongelmia?” Ruohonen-Lerner kysyy.

Mikäli kansanäänestys Suomessa järjestettäisiin, hän antaisi kuitenkin eduskunnalle mahdollisuuden päättää sen tulosta vastaan.

”Neuvoa-antava äänestys on parempi kuin sitova. Päättäjien täytyy pystyä arvioimaan maan kokonaisetua ja tekemään päätöksiä sen mukaan.”

Toinen asia, josta hän kannattaa kansanäänestystä, on Nato-jäsenyys.

”Ehkä siitä olisi hyvä järjestää kansanäänestys, jotta nähdään, miten kansalaiset kokevat asian.”

Britit äänestivät juhannuksen alla EU-eron puolesta. Perussuomalaiset istuvat Euroopan parlamentissa oikeistolaisessa ja EU-kriittisessä ECR-ryhmässä, jonka brittiläinen puheenjohtaja Syed Kamall ilmoittautui EU-eron kannattajaksi.

Ruohonen-Lernerin mukaan Britannian erosta ei ole ryhmässä juuri puhuttu, vaan asia on brittien oma. Itse hän on sitä mieltä, että kansanäänestyksen tuloksesta huolimatta Britannia voisi vielä harkita uudelleen, haluaako se erota unionista.

EU-maat ja komissio ovat patistaneet Britanniaa käynnistämään virallisen eroprosessin mahdollisimman pian, mutta Ruohonen-Lernerin mukaan brittien on saatava edetä omassa aikataulussaan. Eroprosessin viivyttäminen voi antaa mietintäaikaa.

”Mielestäni heillä on nyt ihan viimeinen hetki tarkastella tätä kysymystä vakavasti. Nyt on pakko miettiä, mitä hyvää ja huonoa siitä seuraa.”

”Eivät he voi eristäytyä sinne saarelle. He haluavat käydä kauppaa ja liikkua.”

Voiko EU-ero olla hyväksi Britannialle ja EU:lle?

”Mahdotonta sanoa. Kuka sen tietää, mitä siitä seuraa?”

Hänen mukaansa kansanäänestyksen tulosta on vaikea tulkita. Hän sanoo toivovansa, että äänestäjillä oli käytettävissään totuudenmukaista tietoa.

”Minusta tuntuu, ettei kellään ollut tarkkaa kuvaa, mitä erosta seuraa. Oltiin hirveän ärsyyntyneitä siitä, että maksetaan kamalasti EU:sta ja EU:n kautta tulee puolalaisia työntekijöitä, jotka lähettävät lapsilisiä kotimaahan. Se koettiin epäoikeudenmukaiseksi. Loppujen lopuksi sellainen ärsytys saattoi olla syy, miksi äänestettiin lähtemisen puolesta. Ei ehkä tarkalleen tiedetty vaihtoehtoja.”

Itse kansanäänestyksen järjestämistä Ruohonen-Lerner ei moiti.

”Tämä on hyvä ravistelu EU:lle.”

Hän pitää mahdollisena, että Britannian esimerkin innoittamia kansanäänestyksiä nähdään myös muissa EU-maissa. Vaikka äänestystuloksen seassa olisikin ollut annos yleistä protestia, kertoo se myös tyytymättömyydestä unioniin.

”Britit ovat saaneet tarpeekseen EU:sta nykyisessä muodossa. Enemmistö ei halua tätä enempää.”

Ruohonen-Lernerin mukaan tulos kertoo, että EU:n pitää vähentää virkamiesten määrää ja heikentää virkamiesten etuja, jotka ylittävät jäsenmaiden tarjoamat edut ja herättävät närää äänestäjissä.

”Meillähän on aivan valtavat resurssit. Muistaakseni komissiossa on 30 000 virkamiestä. Riittäisikö 20 000?”

Ruohonen-Lerner kritisoi kovasti EU-budjetin kautta tapahtuvia tulonsiirtoja jäsenmaiden välillä. Lisäksi hän katsoo, että EU:n pitäisi päättää asioista, joissa ylikansallisesta toiminnasta on hyötyä. Esimerkkeinä hän mainitsee ympäristöasiat, pakolaiskriisin hoidon ja veronkierron estämisen.

Kaksi viimeistä, maahanmuutto ja verotus, ovat myös alueita, jotka ovat perinteisesti olleet vankasti jäsenmaiden omassa päätäntävallassa. Yritysten aggressiiviseen veronkiertoon perehtyvässä parlamentin tutkintavaliokunnassa istuva Ruohonen-Lerner kuitenkin katsoo, että esimerkiksi veronkierron estämiseksi jäsenmaiden vapauden rajoittaminen on järkevää.

”Kun puhun kansainväliseen verotukseen perehtyneiden lakimiesten kanssa, he sanovat, että viidessä vuodessa keskustelu on muuttunut täysin. Aiemmin verotuksesta ei voinut edes puhua, se oli puhtaan kansallista.”

Ja se on hyvä muutos?

”Ehdottomasti. Veronkierrossa emme voi toimia yksin.”

 

Viisi kysymystä mepille:

1. Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä EU:ssa.

”Se on tietysti suurpääoma eli lobbarit. Heillä on siellä toimistot ja valtava määrä taitavia ja kovapalkkaisia ihmisiä, jotka pyrkivät vaikuttamaan päätöksentekoon ennen kaikkea komissiossa. Jonkin verran he ovat yhteydessä myös meppeihin. Valitettavasti kansalaisten ääni kärsii siinä prosessissa. Heillä ole samoja resursseja saada äänensä kuuluviin.”

2. Kenen toisen suomalaisen europarlamentaarikon työtä arvostat?

”Arvostan kaikkien työtä, en pysty nimeämään ketään erikseen. Jokainen tekee omissa valiokunnissaan parhaansa.”

3. Mikä on lempipaikkasi Brysselissä?

”Kyllä se on työhuone, siellä minä eniten istun.”

4. Mitä kaipaat Suomesta?

”Päätöksenteon selkeyttä ja ymmärrettävyyttä. Eduskunnassa hallituksen esitykset olivat sellaisia, että niihin pääsi sisään paljon helpommin. EU-päätöksenteossa on se ongelma, että on vaikea sanoa, mistä se alkaa ja minne päättyy, kuka asiat käynnistää ja miksi. Monesti asioita viedään hirveän pitkälle, ennen kuin ne tulevat julkisuuteen.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Lepoa, liikuntaa ja ulkoilua Strasbourgin istuntoviikon jälkeen. Sunnuntaina alan valmistautua tulevan viikon kokouksiin ja muihin töihin.”

Emilia Kangasluoma / HS
Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner sanoo, että EU:n pitää toimia vain asioissa, joissa siitä on selkeää hyötyä.
Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner sanoo, että EU:n pitää toimia vain asioissa, joissa siitä on selkeää hyötyä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat