Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jumalan olemassaolon saa kieltää rippileirillä – ”Pastori ei voi sanoa, että uskot tai en konfirmoi”

Nykypäivän rippileirillä voidaan puhua aivan kaikesta. Tunneilla saatetaan käsitellä vaikkapa terrori-iskuja tai koulusurmia.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Miksi maailmassa on kärsimystä? – Riparinuoret vastaavat
Miksi maailmassa on kärsimystä? – Riparinuoret vastaavat
Kysyimme Tapiolan seurakunnan rippileiriläisiltä, miksi maailmassa on kärsimystä, mitä he pelkäävät ja mistä he unelmoivat.

29 nuorta istuu rauhallisina luokassa. Jostakin kuuluu supatusta, muutama pää painuu pöydälle. Kotiteollisuus soi.

Neljäs päivä on alkanut aamupalalla ja hartaudella Tapiolan seurakunnan rippileirillä Velskolan väentuvalla Espoossa. Oppitunnilla on tänään raskas aihe: kärsimys ja kuolema.

Leiripappi Erika Kallio lukee yksi kerrallaan väitteitä, joihin leiriläiset pääsevät ottamaan kantaa. Jos nostaa vihreän kortin, on samaa mieltä. Jos esiin iskee punaisen, on eri mieltä.

”Kärsimys jalostaa ihmistä”, Kallio sanoo.

Yksimielistä vihreää. Hetken pohdinnan jälkeen nousee myös muutama punainen. ”Ei susta tule millään tavalla parempi ihminen, susta tulee vain erilainen”, perustelee yksi.

”Mutta voit ymmärtää paremmin toisia!” vastaa toinen.

Keskustelu kiihtyy, kun puheeksi nousee se, herättävätkö katastrofit ihmisissä halun auttaa. Vastakkain asetetaan Orlandon joukkosurma ja Irakissa taannoin tapetut ihmiset. ”Ketään ei kiinnosta ne 200 ihmistä! Kukaan ei edes tiedä siitä!”

Rippikoulussa tutustutaan evankelis-luterilaisen kirkon uskoon. Ripari on Suomessa yhä suosittu: viime vuonna 15 vuotta täyttäneistä peräti 83,5 prosenttia kävi rippikoulun. Evankelis-luterilainen kirkko on uudistamassa rippikoulun sisältöjä. Uusi suunnitelma otetaan käyttöön vuonna 2018. Edellinen on vuodelta 2001.

Mullistavaa uudistusta ei ole tulossa.

”Rippikouluohjaajia on satoja, ja heillä on vähän erilaisia painotuksia. Siksi on tärkeää, että meillä on yhteisiä linjauksia, joihin kaikki sitoutuvat”, kertoo vs. asiantuntija Heli Pruuki Kirkkohallituksesta.

Kallion mukaan keskustelua pitää suitsia vain silloin, jos tunteet kuumenevat. Ilmapiirin tulee säilyä kunnioittavana ja kaikille avoimena. ”Jossain kohtaa pojilla vähän keskisormi nousi”, Kallio kertoo tunnin jälkeen.

Hänen mukaansa oppitunneilla voi puhua mistä tahansa.

Pruukikin vahvistaa, ettei kirkko ole asettanut opetukselle tiukkoja rajoituksia. Keskeisimmät sisällöt tulee käydä läpi, ja ydin nousee katekismuksesta. ”Ei voi olla rippikoulua, jossa ei mainita Jumalaa tai Jeesusta. Koko elämä ja kaikki mitä maailmassa on voi kuitenkin olla myös teemana. Usko ei ole irrallista muusta elämästä.”

Riparilaiset ovat mukana aiheiden valinnassa.

Esimerkiksi sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista puhutaan sen mukaan, kuinka luontevasti ne tulevat esiin. ”Ne ovat hyvin herkkiä ja intiimeitä aiheita. 15-vuotiaat ovat eri kehitysvaiheissa. Toisaalta ne ovat myös asioita, jotka kiinnostavat ja joista aikuisella täytyy olla valmius puhua”, Kallio sanoo.

Orlandon joukkosurma järkytti monia kesäkuussa, samoin kuin Brysselin ja Pariisin terrori-iskut hiljattain. Riparilla niistä keskustellaan, jos leiriläiset ottavat ne puheeksi.

”Rippikoulussa nuori voi katsoa vaikeita asioita yhdessä aikuisen kanssa ja pysähtyä niiden äärelle. Kysymykset eivät ratkea, mutta niiden käsittelylle ja tunnekokemuksen kohtaamiselle voi olla tilaa”, Kirkkohallituksen Pruuki sanoo.

Ennen oppituntia leiripappi Kallio kertoi leiriläisille, että isosille tai muille ohjaajille voi tulla juttelemaan. ”Kerran kävi niin, että leiriläisen isoäiti kuoli leirin aikana. Sovimme yhdessä, että kerromme muille ja sytytämme iltahartaudessa kynttilän hänen mummolleen. Siellä itki aika moni.”

Akseli Valmunen / HS
Tapiolan seurakunnan rippileiriläiset leikkivät rikkinäistä monistuskonetta eli kuvanarvausleikkiä.
Tapiolan seurakunnan rippileiriläiset leikkivät rikkinäistä monistuskonetta eli kuvanarvausleikkiä.

”Jes, mä pääsin läpi!” iloitsee Tatu Teppola ja heittäytyy ovelta lähimpään sänkyyn makoilemaan.

Rippikouluun kuuluu edelleen ulkoläksyjen kuten Isä meidän -rukouksen opettelua.

Mitä mieltä Teppola on: liittyvätkö riparilla käsitellyt asiat suoraan nuorten elämään? ”En mä tiedä. Kai nyt, kun kuuluu kirkkoon”, Teppola vastaa.

Kun Kallio esittää tunnilla väitteen, ettei Jumalaa kiinnosta kärsimys, nostavat monet sekä vihreän että punaisen lapun.

”Koska Jumalaa ei ole”, perustelee yksi nuorista.

”Niin. Jos nyt kuitenkin otetaan kysymyksen pohjaksi, että Jumala on olemassa, mitä mieltä olet?” pappi kysyy.

Tauolla asia nousee uudelleen puheeksi. Nuoret tuntuvat olevan yksimielisiä siitä, ettei heille tuputeta uskoa. Kallio kertoo haluavansa olla tarvittaessa hengellinen matkakumppani, jonka kanssa voi pohtia Jumalan olemassaoloa.

”Papille voi sanoa päin naamaa, että en mä oikeastaan usko. Sitä kautta syntyy dialogia. Ei ole tätä päivää, että pastori liperit kaulassa sanoo, että näin on ja näin uskot tai en konfirmoi.”

Lounaan jälkeen moni rientää pelaamaan jalkapalloa. Ruokapöytäkeskusteluissa ovat vilahtaneet Mustan Barbaarin ja Uniikin sanoitukset.

Kallion mukaan nuorille yritetään antaa mahdollisuus myös vakaviin jutteluihin keskenään. ”Eilen nuotiolla nuoret keskustelivat siitä, mihin he aikovat mennä yläkoulun jälkeen. En puuttunut keskusteluun, mutta olin läsnä”, Kallio sanoo.

Vaikka välillä vakavoidutaan, monille riparilla tärkeintä tuntuu olevan samanikäinen seura.

”Täältä saa kavereita. Täällä on kivaa”, perustelee Julia Järvelin.

Akseli Valmunen / HS
Leiripappi Erika Kallio tuli käväisemään Tatu Teppolan huoneessa rippileirillä Espoon Velskolan väentuvan rippileirillä.
Leiripappi Erika Kallio tuli käväisemään Tatu Teppolan huoneessa rippileirillä Espoon Velskolan väentuvan rippileirillä.
Akseli Valmunen / HS
Julia Järvelin lattialla pyörityksessä.
Julia Järvelin lattialla pyörityksessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat