Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa jopa kolme vuorokautta

Sinkki vähentää myös kurkun karheutta ja helpottaa lihaskipuja.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Sinkkilisän käyttö voi tutkimuksen vähentää nuhan kestoa, kurkun karheutta ja lihaskipuja.
Sinkkilisän käyttö voi tutkimuksen vähentää nuhan kestoa, kurkun karheutta ja lihaskipuja. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Flunssan yllättäessä kannattaa heti aloittaa sinkkilisän käyttö, suosittelee Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä.

Hemilän mukaan sinkin käyttö voi alentaa flunssan kestoa jopa kolme vuorokautta, kun sinkki otetaan käyttöön heti oireiden ilmettyä, Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tiedotteessa kerrotaan.

Sinkkilisän vaikutusta tutkittiin 199 potilaalla, joista suurin osa oli naisia. Noin 80 prosenttia tutkituista oli iältään 20–50-vuotiaita. Heille annettiin päivittäin 80–92 milligramman sinkkiannoksia, mikä on noin 10-kertainen määrä tavallisen suomalaiseen ravitsemussuositukseen verrattuna.

Hemilän mukaan on hyvin epätodennäköistä, että viikon mittainen sinkkilisän käyttö aiheuttaisi haittavaikutuksia.

Kaikkia markkinoilla olevia sinkkivalmisteita hyöty ei kuitenkaan koske. Monissa apteekeissa myynnissä olevissa imeskeltävissä sinkkituotteisssa on mukana sitruunahappoa, joka sitoo sinkkiä. Niistä Hemilä ei usko olevan hyötyä flunssan hoidossa.

Hemilän tutkimus julkaistiin British Journal of Clinical Pharmacology -lehdessä. Hemilän lisäksi tekstin kirjoittamiseen osallistui kolme muuta henkilöä.

Maaliskuussa 2015 Helsingin Sanomissa kerrottiin, että sinkkiasetaatti-imeskelytabletit vähentävät flunssan erillisiä oireita. Silloin Helsingin ja Sydneyn yliopistojen tutkijat havaitsivat, että sinkin avulla nuhan kesto väheni 34 prosenttia ja nenän tukkoisuus 37 prosenttia.

Lisäksi kurkun karheus ja käheys lievittivät selvästi. Eniten kaikkosivat lihaskivut. Myös yskä hellitti lähes yhtä reippaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat