Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS teetti kyselyn ikuisesta kiistanaiheesta: kumpi on oikea termi, vihtominen vai vastominen?

Kielitoimiston sanakirja sisältää molemmat muodot.

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma / HS
Yli puolet HS:n kyselyyn vastanneista olisi kutsunut kuvan saunatarviketta vihdaksi.
Yli puolet HS:n kyselyyn vastanneista olisi kutsunut kuvan saunatarviketta vihdaksi. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Niin kauan kuin suomalaisessa saunassa on vihdottu, on siellä myös vastottu – ja väitelty siitä, kumpi on oikea termi. Nyt, kiitos HS:n teettämän kyselyn, iänikuiseen kysymykseen on ehkä saatu vastaus.

Kyselyn mukaan yli puolelle suomalaisista itseään koivunlehdillä hakkaaminen saunanlauteilla tarkoittaa vihtomista eikä vastomista. Vain joka neljäs vastoo.

17 prosentille asia on yhdentekevä, kunhan hutkitaan ja sauna täyttyy miellyttävästä koivunlehden tuoksusta.

HS:n TNS Gallup Oy:llä teettämään kyselyyn vastasi hieman yli tuhat ihmistä.

Nyt vihtojat ympäri Suomen voivat astella saunanlauteille tyytyväisinä, avata saunajuoman, heittää löylyä ja tokaista ylpeänä: ”Olinpahan oikeassa!” Sen jälkeen tietenkin vihdotaan vihdalla vietävästi.

Mutta mitä kummaa? Kielitoimiston sanakirja, jossa on kymmeniätuhansia suomen yleiskielen sanoja, sisältää kummatkin muodot: sekä vihtoa että vastoa.

Molemmat termit ovat siis oikein. Kieltä vain käytetään maan eri osissa eri tavalla. Etelä- ja Länsi-Suomi ovat vihtojien seutua, kun taas Pohjois- ja Itä-Suomessa asuu vastojia. Vihtomisen suosiota selittävät Etelä- ja Länsi-Suomen suuret asukasluvut.

Halusimme kuitenkin selventää vielä tarkemmin, kumpaa sanaa Suomi käyttää, joten soitimme kuuteen yleiseen saunaan eri puolille Suomea – siis paikkoihin, joissa vihtaa tai vastaa yleensä käytetään.

Soittokierros todisti, että vihtojien ja vastojien enemmistö jakautuu maantieteellisesti, mutta jokaisessa saunassa vierailee myös sekä vihdan- että vastanhuiskijoita. Soittokierroksen saunoissa vihtojat ja vastojat jakaantuivat melko tasaisesti, ehkä jopa vastomisen puolelle kallistuen.

Helsinkiläisessä Kotiharjun saunassa enemmistö asiakkaista vihtoo, vaikka puhelimeen vastaava Lilli Kaljunen kertookin itse käyttävänsä termiä vastoa.

Tampereella vihdotaan tai tarkemmin vihrotaan. Suomen vanhimmassa edelleen toiminnassa olevassa yleisessä saunassa eli Rajaportin saunassa Itä-Suomesta kotoisin olevat vastojat voivat saada tamperelaisilta huomautuksia kielenkäytöstään.

”Silloin tällöin, jos Itä-Suomestakin väkeä on ja he sitä vastomista harrastavat, kyllähän siitä aina vähän sanomista tulee. Yleensä paikallisten taholta, että täällä vihrotaan”, kertoo Veikko Niskavaara Rajaportin saunalta.

Keski-Suomen maakunta on kyselytutkimuksen mukaan jakautunut tasaisesti kumpaankin kielenkäyttäjäryhmään. Kuitenkin Mankolan saunalla Jyväskylässä tapaa useammin vastojia, kertoo Jyväskylän Perinnesaunojat ry:n puheenjohtaja Markku Urpelainen. Jyväskylässä vastominen on yleistä varsinkin miesten keskuudessa.

Myös Oulussa vastotaan.

”Täällä on vastominen hieman enemmän kunniassa”, kertoo Markku Seppänen oululaisesta Kesän Saunasta.

Hän kertoo myös, että itä- ja länsimurteiden raja menee Oulun tienoilla, jolloin ihmiset saattavat käyttää molempia termejä.

Lappeenrantalaisesta Myllysaaren rantasaunasta vastataan jyrkästi, että heillä on vastankäyttökielto. Jos siellä saisi vihtoa tai vastoa, enemmistö luultavasti käyttäisi vastaa.

Varsinais-Suomessa useampi kuin neljä viidestä vihtoo, kertoo kyselytutkimus. Turkulaisessa Forum Saunassa kuitenkin vihtojia ja vastojia on yhtä paljon.

”Jos minulta kysytään, ilman muuta vihdotaan. Jos asiakkailta kysytään, siellä puolet vihtoo ja puolet vastoo”, kertoo Mervi Hongisto.

Tärkeintä Hongiston mukaan ei kuitenkaan ole se, mitä sanaa käyttää, kunhan vihtoo tai vastoo.

Kerro mielipiteesi seuraavista sanakiistoista:

Oikaisu 9.7. klo 14.27: Kielitoimiston sanakirjaan ei ole koottu kaikkia suomen yleiskielen sanoja, vaan siihen valitaan uusia sanoja niiden keskeisyyden ja yleisyyden perusteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat