Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin jalkapallo-ottelu vaikuttaa katsojan elimistöön – tuottaa samankaltaista mielihyvää kuin seksi

EM-kisojen loppuottelu on suuri fyysinen ponnistus pelaajille, mutta myös yleisölle

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Jalkapallon EM-kisojen loppuottelu on suuri fyysinen ponnistus pelaajille, mutta myös yleisölle. Vaikka peliä seuraisi kotisohvalta televisiosta, sydämen syke kiihtyy, verenpaine nousee, kasvot punoittavat, kädet hikoilevat ja pientä vapinaakin voi olla havaittavissa.

Jos oikein huonosti käy, peli voi aiheuttaa jopa rytmihäiriön tai sydänkohtauksen.

”Onneksi sellaista sattuu kuitenkin todella harvoin”, sanoo kardiologian erikoislääkäri Olli-Pekka Piira, joka on tehnyt penkkiurheilusta väitöskirjan.

Vaikka pelin seuraaminen voi olla miltei sietämättömän kiihottavaa, se tuottaa myös suunnatonta mielihyvää ja tyydyttää Piiran mukaan samoja alkukantaisia viettejä kuin seksi ja syöminen. Fysiologisesti pelin tuottama mielihyvä perustuu aivojen mesolimbiseen dopamiinijärjestelmään.

Se palkitsee elimistöä aina kun ihminen tekee jotain, mikä varmistaa elämän jatkumisen, kuten hankkii ravintoa, lisääntyy tai suojautuu vaaralta.

Työssään Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa Piira ei ole koskaan joutunut elvyttämään penkkiurheilijaa.

Viime vuonna valmistuneessa väitöstutkimuksessaan hän kuitenkin havaitsi, että penkkiurheilullakin voi olla isoja fyysisiä vaikutuksia.

Piira tutki väitöksessään, miten Oulun Kärppien jääkiekon mestaruussarjan pudotuspeli vaikutti jääkiekkofaneihin. Tutkimuksen kohteena oli sekä terveitä että sepelvaltimotautia sairastavia jääkiekkofaneja. Mittaukset tehtiin jääkiekkokatsomossa tositilanteessa.

Piira havaitsi, että pelin seuraaminen aktivoi fanin koko vartalon eräänlaiseen hälytystilaan. Samassa tilassa ihminen on silloin, kun häntä uhkaa jokin vaara. Vireys on äärimmillään, aistit ovat herkimmillään ja koko keho on valmiina äkilliseen ponnistukseen. Maali pelissä voi saada aikaan valtavan piikin fanin verenpaineessa ja sydämen sykkeessä.

Ihme kyllä, pelin lopputulos ei juuri näytä vaikuttavan elimistöön. Ainakaan sitä ei ole tutkittu.

Tunteisiin pelin lopputulos voi sen sijaan vaikuttaa valtavasti. Tämän Piira havaitsi itsekin viime lauantaina seuratessaan Saksan ja Italian rangaistuspotkukilpailua, jonka Italia hävisi.

”Vaikka lopputulos oli italialaisille suuri yhteinen suru ja pettymys, muutamassa tunnissa kaupungilla liikkuvien ihmisten huulilla oli jo hymy ja he myönsivät paremman voittaneen.”

Loppuottelun jännityksestä Piira aikoo nauttia sunnuntaina. Hän kannustaa voittoon Ranskan joukkuetta.

Roni Rekomaa
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat