Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö: ”Venäjällä voi olla halua jännitteen purkamiseen”

Presidentti Niinistö on varovaisen optimistinen Venäjän ja lännen suhteista.

Kotimaa
 
Mandel Ngan / AFP
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (vas.), Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Puolan presidentti Andrzej Duda huippukokouksen avajaisissa.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (vas.), Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Puolan presidentti Andrzej Duda huippukokouksen avajaisissa. Kuva: Mandel Ngan / AFP
Fakta

Pelotetta ja dialogia

 Naton huippukokouksen keskeisin päätös on se, että Nato vastaa Venäjän uhkaan tuomalla Baltiaan ja Puolaan yhteensä 4 000 Nato-maiden sotilasta.

 Samaan aikaan Nato korostaa vuoropuhelua Venäjän kanssa.

 Uutta on myös se, että Yhdysvaltain strateginen ohjuspuolustusjärjestelmä on osin valmiina käyttöön Nato-maissa.

Varsova

Venäjän ja Yhdysvaltojen sekä Venäjän ja Naton suhteissa on merkkejä siitä, että Venäjällä on halua purkaa jännitettä, arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö perjantaina Varsovassa. Niinistö osallistuu Puolassa Naton huippukokoukseen.

Yksi merkki suhteiden paranemisesta voi olla se, että sekä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama että Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat ilmoittaneet maiden tekevän uudenlaista yhteistyötä Syyrian kriisissä saadakseen kukistettua äärijärjestö Isisin. ”Se oli merkittävä ilmoitus”, Niinistö sanoi.

”Syyrian kriisi on yhteinen. Jos yhdessä asiassa kyetään yhteistyöhön, se antaa toivoa siihen, että päästään eteenpäin muuallakin.”

Myös Niinistön omat tapaamiset Putinin kanssa kertovat tunnelman parantuneen. Viime viikon tapaamisessa Kultarannassa Putin ei esimerkiksi ottanut esiin Naton toimia ja huippukokousta, Niinistö kertoi.

Varsovassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiitti Niinistöä siitä, että tämä esitti Putinille ehdotuksen lentoturvallisuuden parantamisesta Itämerellä siten, että sotilaslentokoneiden transponderit pidettäisiin toiminnassa Itämerellä lennettäessä. Naton ja Venäjän yhteinen neuvosto käsittelee asiaa ensi viikolla.

”Oli aika merkittävää, ja minulle vähän yllättävääkin, miten Putin ehdotukseeni suhtautui”, Niinistö sanoi.

”Venäjällä on halua jännitteen purkamiseen, tai ainakin siihen, ettei jännite jatkuvasti lisäänny, vaan saataisiin yksi tasanne väliin.”

Myös Venäjän ja Yhdysvaltojen keskustelut Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi etenevät, Niinistö arvioi.

”Tilanne on hieman aiempaa parempi. Mutta riittääkö se, on vaikea sanoa.”

Perjantaina Niinistö tapasi Varsovassa Ukrainan presidentin Petro Porošenkon. ”Keskustelimme yleisesti esillä olleista Ukrainan ongelmista.”

Mukana tapaamisessa oli myös ulkoministeri Timo Soini (ps).

Soini sanoi yhtyvänsä mielellään presidentti Niinistön varovaiseen toiveikkuuteen Ukrainan kriisin ratkaisuista.

Stoltenberg, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tusk ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker antoivat Varsovassa yhteisen julkilausuman EU:n ja Naton yhteistyön tiivistämisestä.

”Hybridisodankäynti on erityisesti sellainen alue, jossa EU:lla ja Natolla on yhteinen intressi”, Niinistö sanoi.

EU:lla on Natoa enemmän valmiuksia vastata ei-sotilaallisiin hybridiuhkiin, Niinistö arvioi. Myös Soini pitää tärkeänä yhteistyön tiivistymistä. Sillä on Soinin mukaan merkitystä myös sille, miten EU:n solidaarisuus- ja avunantolausekkeet toimivat.

”Kaikki yhteistoiminta lisää turvallisuutta ja vakautta.”

Niinistö osallistui Varsovassa Nato-maiden johtajien ja EU:n johdon sekä Suomen, Ruotsin ja pian uuden Nato-jäsenen Montenegron yhteiselle työillalliselle Puolan presidentin palatsissa.

Ennen työillallista Niinistö kertoi avaavansa omassa puheenvuorossaan ajatuksiaan Itämeren alueen tilanteen vakauttamisesta. ”Illallisen keskusteluaihe on Venäjä ja myös Ukrainan tilanne on varmasti esillä.”

Nato vastaa Venäjän uhkaan tuomalla Puolaan ja Baltiaan Nato-joukkoja. Päätös ei tule kellekään yllätyksenä, Niinistö muistutti. ”Joukkojen määrä pysyy niissä rajoissa, joissa Venäjän ja Naton välillä on sovittu.”

Suomeen Baltian uusilla Nato-joukoilla ei juuri ole vaikutusta, Niinistö sanoi. ”Päätös ei ole niin dramaattinen.”

Myös Soinin mukaan uusilla Nato-joukoilla on lähinnä poliittista merkitystä.

”Sellaiset puheet, että tässä jotain sapelia kalistellaan, on täysin mieltä vailla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat