Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ja Naton yhteistyötä ei voi vähätellä, ja se toimisi etenkin hybridiuhkiin varauduttaessa

Varsovassa annettiin vahva viesti EU:n ja Naton yhteistyön entistäkin suuremmasta merkityksestä.

Kotimaa
 
KACPER PEMPEL / Reuters
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg allekirjoittivat yhteisen julkilausuman Varsovassa perjantaina.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg allekirjoittivat yhteisen julkilausuman Varsovassa perjantaina. Kuva: KACPER PEMPEL / Reuters

Varsova. EU:n ja Naton johtajien perjantaina Varsovassa Naton huippukokouksen yhteydessä antama yhteinen julistus yhteistyön tiivistämisestä kertoo osaltaan siitä, miten monimutkaisten kriisien ja uhkien keskellä niin Nato kuin EU:kin nyt linjaavat turvallisuuspolitiikkaansa.

Henki on se, että yhteistyötä tarvitaan. Euroopan ja sen lähiympäristön kokonaisvaltainen turvallisuus on nyt kaikkein samat demokraattisen arvot jakavien maiden yhteinen projekti, Naton huippukokouksessa alleviivataan. Ei riitä, että joukkoja siirrellään, vaan on oltava kykyä vastata myös ei-sotilaallisiin haasteisiin kuten pakolaiskriisiin. Terrorismin uhkaa ei myöskään nyt voi liioitella.

Myös Venäjän uhkaan vastaamisessa EU ja Nato tarvitsevat toisiaan. EU vastaa Venäjän aggressioon pakotepolitiikallaan, Nato sotilaallisesti – ja samat Nato- ja EU-maiden keskeiset johtajat istuvat päättämässä kummistakin. Merkillepantavaa on myös se, että yhteisjulistus saatiin aikaan, vaikka Kyproksella ja Turkilla on ollut yleensä tapana torpata tällaiset lähentymiset Kyproksen kiistan vuoksi.

Nato-maiden johtajien puheenvuoroissa on Varsovassa korostunut myös se, että vaikka Naton on vastattava laajasti eri turvallisuushaasteisiin, Nato-maat haluavat, että Naton ydintä ovat yhä sotilaalliset ratkaisut. EU on siksi hyvä partneri, kun kyseessä on pakolaiskriisin hoitaminen tai erilaiset hybridiuhkat. Päällekkäisyyksiä eri toiminnoissa ei haluta, mutta itse asiassa niitä ei edes juuri ole. EU ja Nato toimivat kovin eri rakenteilla ja kovin eri tavoin.

Samoilla linjoilla oli Varsovassa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. ”Hybridisodankäynti on erityisesti sellainen alue, jossa EU:lla ja Natolla on yhteiset intressit”, Niinistö sanoi perjantaina Varsovassa.

Niinistö on puhunut jo kymmenisen vuotta Euroopan yhteisen puolustuksen syventämisestä. Esiin nousi sanapari eurooppalainen Nato. Siitäkö nyt on kyse?

”Saattaa tässä sellaisia oireita olla”, Niinistö vastaa. ”Ehkä Euroopan unionin rakenne antaa paremmin mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä hybridiuhkiin vastaamista”, Niinistö sanoo.

Britannian ero EU:sta vain korostaa EU:n ja Naton yhteistyötä. Varsovassa onkin kuultu paljon vakuutteluja siitä, että Britannia on hyvin sitoutunut Euroopan turvallisuuden puolustamiseen ja toimimaan tiivisti yhdessä myös EU:n kanssa.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan tämä Britannian vakuuttelu on tärkeää jo siksi, ettei EU:n jäsenmailleen Lissabonin sopimuksessa antamien solidaarisuussitoumusten tuoma turva liudennu tyystin, kun EU:n suurin sotilasmahti Britannia lähtee.

”On selvää, että EU:n solidaarisuus- ja avunantolausekkeet ovat merkittäviä asioita, ja Suomi on mukana Britannian vetämissä EU:n taistelujoukoissa.”

Britannia on Suomelle tärkeä kahdenvälinen kumppani puolustusyhteistyössä. Lauantaina puolustusministeri Jussi Niinistö tapaa Naton huippukokouksen yhteydessä Britannian puolustusministerin Michael Fallonin. Tapaamisessa allekirjoitetaan Suomen ja Britannian puolustusministeriöiden välinen puolustusyhteistyötä käsittelevä puiteasiakirja.

Ruotsi ja Britannia allekirjoittivat vastaavan puolustusyhteistyöasiakirjan Naton edellisessä huippukokouksessa Walesissa vuonna 2014. Sopimusta on valmisteltu viime vuodesta lähtien, ja se luo pohjan sille, miten Britannia ja Suomi jatkossa etenevät halutessaan tehdä yhteistyötä.

Naton ja EU:n yhteistyö syventyy viidellä alueella. Ne ovat hybridiuhat, kyberturvallisuus, merellinen turvallisuus, kumppanimaiden kapasiteetin kehittäminen ja kriisinhallintaoperaatiot.

Naton ja EU:n toisilleen tarjoamat synergiaedut ovat hyvin tärkeitä, Timo Soini sanoo. ”Kaikki yhteistoiminta lisää turvallisuutta ja vakautta Suomen lähiympäristössä. Naton ja EU:n yhteistyö on hyvin myönteinen asia.”

Myös Soini pitää selvänä, että hybridiuhkat ovat yksi keskeisimmistä yhteistyömuodoista. ”Propaganda ja vaikuttaminen on erittäin merkittävää, ja sitä pitää seurata tarkasti.”

EU:n ja Naton yhteistyö koskee myös sitä, miten ne voisivat nykyistä paremmin harjoitella eri tilanteisiin varautumista. Tämä yhteistyö on pitkälti käytännön tasoa, kuten sihteeristöjen tiiviimpää yhteistyötä ja tietojenvaihtoa. Tällä hetkellä yhteisiä harjoituksia ei ole, koska EU:lla ja Natolla ei ole tiedonvaihtosopimusta.

Yksi uusista yhteistyömuodoista on merellinen yhteistyö. Se koskee ennen kaikkea sitä, että Nato ja EU toimivat yhdessä Egeanmerellä ja keskisellä Välimerellä ihmissalakuljetuksen vastaisissa operaatioissa.

EU:lla ja Natolla on myös yhteisiä intressejä Isisin-vastaisessa taistelussa. Vastedes Naton ja EU:n yhteistyö erilaisissa kriisinhallintaoperaatioissa on entistä keskeisempää myös siitä syystä, että Britannia tekee eroa EU:sta. Britannian mukana EU:n kriisinhallintabudjeteista lähtee iso tukku puntia, sillä Britannia on vastannut noin 15 prosentista kriisinhallintamenoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat