Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parhaillaan kypsyvästä mustikkasadosta on tulossa runsas

Metsämustikoiden torikauppa on jo alkanut. Satokauden uskotaan jatkuvan tänä vuonna pitkään.

Kotimaa
 
Ilkka Mäkinen
Mustikka viihtyy tuoreissa kangasmetsissä.
Mustikka viihtyy tuoreissa kangasmetsissä. Kuva: Ilkka Mäkinen
Fakta

Yksi yleisimmistä metsäkasveista

 Mustikka kasvaa tuoreissa kangasmetsissä. Se viihtyy varjoisilla kasvupaikoilla.

 Metsämustikka sisältää esimerkiksi C- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja.

 Ihmisten lisäksi mustikoita syövät karhut, mäyrät, ketut, metsäkanalinnut, supikoirat ja oravat.

 Mustikan varvut ovat hyvää ravintoa jäniksille, myyrille, hirville ja poroille.

Mustikkasato on parhaillaan kypsymässä metsissä. Mustikoita on tulossa hyvin lähes koko Suomessa.

”Luonnonvarakeskuksen tutkimusmetsien havaintoruuduissa mustikan kukinta ja raakileiden määrä on ollut runsas tai keskinkertainen”, sanoo vanhempi tutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Aivan eteläisimmässä Suomessa mustikalle on paikoin käynyt niin, että marjaraakileita on vähemmän kuin kukinnan perusteella odotettiin. Syynä on todennäköisesti se, etteivät pölyttäjät ehtineet töihinsä tavallista aikaisemman kukinnan vuoksi.

Mustikan satokausi kestää tänä vuonna pitkään. Etelä- ja Keski-Suomen aurinkoisilla ja lämpimillä kasvupaikoilla marjat ovat jo kypsiä. Varjoisilla kasvupaikoilla marjat ovat vielä raakoja. Pohjois-Suomen mustikan kypsyvät muutamaa viikkoa myöhemmin kuin muualla Suomessa.

”Satoa venyttää se, ettei helteitä ole tiedossa”, Peltola kertoo.

Kypsyvä mustikka kestää säävaihteluja hyvin eivätkä marjat piittaa rankoistakaan sateista. Runsaita sateita enemmän haittaa voi olla kuivuudesta ja kuumuudesta. Kuivuus kutistaa mustikan kokoa ja saattaa pudottaa marjoja ennen aikaisesti maahan.

Mustikkametsälle pääsee nyt aiemmin kuin viime vuonna. Viime vuoden kesällä mustikka kukki ennätyksellisesti, mutta kylmä kesäsää viivytti marjojen kypsymistä tavallista pidemmälle.

Nyt mustikka ja puolukka ovat kukkineet tavanomaisesta aikataulustaan etuajassa.

”Havaintoruutujen perusteella puolukkasadosta on tulossa keskinkertainen”, Peltola kertoo.

Helsingin kauppatorilla suomalaista luonnonmustikkaa on jo myynnissä. Moni torikauppias kertoi lauantaina, että metsämustikkaa on tullut myyntiin vasta muutamia päiviä sitten.

Luonnonmustikan litrahinta vaihteli torilla lauantaina viidestä kahdeksaan euroon. Hintaa määrittelee muun muassa se, onko mustikka poimittu käsin vain koneella.

Suomalainen mustikka on vahva vientimarja. Viime vuoden mustikkasadosta lähti vientiin noin 4,5 miljoonaa kiloa. Siksi mustikan hintakäyttäytymiseen vaikuttaa se, onko mustikkasato runsas kilpailijamaissa.

”Tänä vuonna Ukrainassa tulee runsaasti mustikkaa. Se laskee suomalaisen mustikan hintaa. Viime vuonna Suomessa mustikasta maksettiin poimijalle noin kaksi euroa litralta. Tänä vuonna poimijalle maksettava litrahinta on noin euron”, kertoo toiminnanjohtaja Simo Moisio Arktiset Aromit -yhdistyksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat