Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikkojen työ on vaativampaa kuin koskaan, mutta silti heitä ei arvosteta – miksi?

Sosiaalinen media on tehnyt mahdolliseksi sen, että poliitikot pitävät yhteyttä äänestäjiin suoraan.

Kotimaa
 
Eduskunnassa on 158 kaupunkilaista ja 13 tohtoria
Eduskunnassa on 158 kaupunkilaista ja 13 tohtoria
Eduskunnassa istuvat kansanedustajat ovat keskimäärin 48-vuotiaita ja miehiä. Video kertoo, millaisia kansanedustajat ovat.
Fakta

Poliitikkojen arvostus on vähäistä

 Oikeusministeriö on koonnut tilastotietoa Suomen demokratian tilasta Demokratiaindikaattorit-julkaisuun. Tuorein Demokratiaindikaattorit-julkaisu on viime vuodelta.

 Julkaisun mukaan suomalaiset luottivat eniten tasavallan presidenttiin, poliisiin ja yliopistoihin.

 Suomalaisten luottamus hallitukseen ja eduskuntaan oli keskivahvaa.

 Vähiten suomalaiset luottivat viestimiin, suuryrityksiin, poliitikkoihin ja Euroopan unioniin.

Neljän vuoden välein eduskuntaan Arkadianmäelle astelee kaksisataa suomalaista, jotka ovat valtio-opin professori Matti Wibergin sanoin ”luottamustestattuja”. Jokainen heistä on läpäissyt ankaran työnhakuprosessin.

Rahallisesti, ajallisesti ja sosiaalisesti panokset ovat kovat. Ennen vaaleja kansanedustajaehdokkaan pitää varautua siihen, että hänet revitään julkisesti auki kaikkien analysoitavaksi.

Ja jos ja kun hän tulee valituksi, vaikeudet vasta alkavat. Poliitikko on nimittäin parjattu pahnanpohjimmainen, joka saa työstään niukasti kiitosta.

Tai kuten entinen kokoomuksen puoluesihteeri ja nykyinen viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen toteaa, poliitikkoa ei ole koskaan arvostettu.

”Siellä he ovat olleet yhdessä pölynimurikauppiaiden ja muiden kaupustelijoiden kanssa. Yksittäiset poliitikot ovat tietysti olleet poikkeus.”

Herravihaisan kansan keskellä elänyt poliitikko on ollut pitkään poissa kotoa kaukana Helsingissä, josta käsin on ollut vaikea keskustella äänestäjän kanssa.

Nyt sosiaalisen median aikana poliitikko on palannut kotiin. Hän voi halutessaan ohittaa median ja puolueensa ja edustaa kansaa suoraan kuten ennen puoluedemokratian aikaa, joka alkoi 1800-luvun puolivälissä ja kukoisti etenkin 1960–70-luvuilla.

Erikoistutkija Erkka Railo Eduskuntatutkimuksen keskuksesta sanoo, että 70–80 viime vuoden aikana poliitikosta on tullut ammattilainen.

”Aiemmin poliitikot olivat maanviljelijöitä, pappeja, opettajia ja upseereita, jotka olivat arkityönsä kautta kiinteästi yhteydessä yhteisöönsä. 60–70-luvuilla politiikka vei heidät yhä useammin ja pidemmäksi aikaa Helsinkiin, ja samalla kontaktit kansalaisiin heikkenivät.”

Ilman internetiä poliitikoilla oli kansalaisiin nykyistä vähemmän yhteyksiä, ja puolueen vaikutus oli nykyistä vahvempaa.

Akatemiatutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta kertoo, että nyt näkyy merkkejä politiikan paluusta edustuksellisen demokratian alkuaikoihin.

”Yleisdemokratiassa poliitikot voivat olla yhteydessä kansalaisiin ilman, että puolueet kehystävät tai välittävät viestejä. Samalla politiikka on henkilöitynyt, mikä on lisännyt kiinnostusta yksittäistä kansanedustajaa kohtaan.”

Railon mukaan poliitikot ovat nykyään keskimääräistä kansalaista varakkaampia ja paremmin koulutettuja. ”Vuoden 2011 perussuomalaisten jytky muutti asetelmaa hetkeksi, mutta neljä vuotta myöhemmin vaaleissa tilanne palasi ennalleen.”

Wassin mukaan sosiaalinen media on kuitenkin kaventanut kansalaisten ja kansanedustajien välistä kuilua.

”Jos poliitikko ei ole somessa mukana, hän saattaa näyttää arrogantilta. Sanoisin, että argumentti poliitikkojen kansasta vieraantumisesta alkaa näyttää aika tyhjältä. Mahdollisuudet aitoon kohtaamisen ovat nyt erittäin hyvät”, Wass sanoo.

Tujusen mukaan viestintätekniikan kehitys on johtanut siihen, etteivät poliitikot ole enää samanlaisia auktoriteetteja kuin aikaisemmin. ”Ajatus siitä, että poliitikot kertovat ylhäältä alaspäin, miten asiat ovat, ei enää toimi. Poliitikkona pitää nyt olla erilainen kuin ennen.”

Poliitikon työ onkin muuttunut paljon. Kokenut valtiomies Paavo Lipponen totesi Helsingin Sanomien haastattelussa (1.7.2016), että poliitikkona oleminen on nyt vaikeampaan kuin koskaan ennen.

”Entinen kulttuuriministeri Claes Andersson on sanonut, että poliitikon työ on hieman kuin opiskelisi viidessä tiedekunnassa yhtä aikaa”, Railo sanoo.

Politiikan asialista on 20–25 viime vuoden aikana laajentunut. Poliitikoilta vaaditaan nyt aiempaa enemmän, kun kotimaan politiikan lisäksi heidän pitää tuntea Eurooppa- ja kansainvälistä politiikkaa.

”Tavoitettavuus- ja raportointivaateet ja kaikki muu ovat tehneet politiikasta ympärivuorokautista työtä”, toteaa Wass.

Koska aika on rajallista, poliitikot eivät Wassin mukaan enää pysty omaksumaan uutta tietoa kaikilta politiikan aloilta.

Railo sanoo, että kansanedustajat ovat reagoineet tähän erikoistumalla joihinkin aihealueisiin, jotta he voisivat hallita työtään edes jotenkin.

”Jotain muutoksesta kertoo myös se, että nuoremman sukupolven poliitikot sanovat usein, ettei politiikka ole heille loppusijoituskohde. Huippukuntoa vaativassa työssä ollaan mukana aikansa, minkä jälkeen siirrytään muualle”, pohtii Wass.

Vaikka poliitikkojen työmäärä ja suora vuoropuhelu kansalaisten kanssa ovat kasvaneet, heitä arvostetaan vähemmän.

”Ei ole enää samanlaista hierarkiaa, eikä kansanedustajia pidetä niin suurina herroina tai rouvina kuin ennen. Tämä näkyy myös median aikaisempaa aggressiivisemmassa suhtautumisessa kansanedustajiin”, arvioi Railo.

Kun tarkastellaan median vahtikoiran roolia, Railon mielestä on parempi, että media sortuu joskus ylilyönteihin kuin että se vaikenisi.

”Toisaalta poliitikoilta odotetaan Suomessa ylimaallista nuhteettomuutta. Ongelmat meillä ovat kansainvälisessä mittakaavassa kuitenkin hyvin pieniä.”

Poliitikkojen maineenhallintaan ja julkisuuskuvaan on vaikuttanut paljon neljännen valtiomahdin eli viestimien portinvartijan roolin heikentyminen.

”Jos poliitikko osaa nykyään käyttää eri vaikutuskanavia – televisiota, radiota, blogia, somea, haastatteluita ja puheita – hyvin, hänellä on paremmat vaikutusmahdollisuudet kuin koskaan aiemmin”, sanoo Railo.

Poliitikon maineen kannalta tärkeää on se, että hänen yksityiselämänsä on linjassa hänen työnsä kanssa.

”Jos vaikka julkisen terveydenhuollon puolesta puhuneen vasemmistopoliitikon huomataan käyttävän pelkästään yksityisiä palveluita, koettaisiin se luotettavuutta nakertavaksi virheeksi”, perustelee Wass.

Mitä poliitikot sitten voisivat tehdä, jotta heidän maineensa paranisi – tai ainakin säilyisi?

Lupaukset täytyy pitää, vastaa Railo ja mainitsee esimerkkinä koulutuslupaukset.

Ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb lupasivat julkisesti, että koulutuksen rahoitusta ei supisteta, vaikka leikkauksia tehtiin heti.

Koulutuslupaus oli typerryttävä esimerkki lupauksesta, joka tiedettiin mahdottomaksi pitää, sanoo Railo.

Wass painottaa avoimuutta ja kansalaisten kuuntelemista.

”Kun toiminta on avointa, se ohjaa toimimaan entistä eettisemmin. Nyt meillä on siihen välineet, ennen ei ollut.”

Myös Tujunen korostaa avoimuuden roolia politiikassa. Hän myös uskoo, että kansalaisilla on paksumpi nahka kuin usein oletetaan.

”Ihmiset kestävät kuulla ikäviä asioita, kunhan ne kerrotaan oikeaan aikaan ja rehellisesti sen sijaan, että kansalaisia pelätään ja mietitään, ymmärtävätkö he.”

Tällaisia asioita sana "poliitikko" tarkoittaa ihmisille
Tällaisia asioita sana "poliitikko" tarkoittaa ihmisille
Pyysimme ihmisiä raapustamaan taululle, mitä heille tulee mieleen sanasta "poliitikko". Saimme kirjavan kokoelman vastauksia sekä muutaman piirustuksen. Toimittaja ja leikkaus: Salla Hekkala, kuvaaja: Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat