Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varsovan Nato-huippukokouksen anti täytti Suomen toiveet

Presidentti Niinistö osallistui Nato-maiden johtajien tärkeimpiin keskusteluihin, ja Suomi mainittiin julkilausumassa.

Kotimaa
 
Yhteenveto Naton Varsovan-huippukokouksen tunnelmista
Yhteenveto Naton Varsovan-huippukokouksen tunnelmista
Toimittaja Anna-Liina Kauhanen vetää yhteen Varsovasta Naton huippukokouksen päätöstunnelmat. Kuva: Reuters
Fakta

Tästä Nato päätti

 Nato tuo Puolaan ja Baltian maihin kuhunkin pataljoonan eli noin tuhat sotilasta Nato-maiden joukkoja vastamaan Venäjän uhkaan Itämeren alueella.

 Nato lisää tukeaan Irakille ja Jordanialle taistelussa Isisiä vastaan. Kyse on muun muassa sotilaiden kouluttamisesta.

 Nato lisää toimiaan keskisellä Välimerellä estääkseen ihmissalakuljetusta Pohjois-Afrikasta Eurooppaan.

 Afganistan-operaation jatko sai Natolta vahvan tuen. Yhdysvallat jättää Afganistaniin aiempia suunnitelmia enemmän joukkojaan.

 Naton ja EU:n yhteistyö syventyy viidellä alueella: hybridiuhat, kyber, merellinen turvallisuus, kumppanimaiden kapasiteetin kehittäminen ja kriisinhallintaoperaatiot.

Varsova

Suomi sai Naton huippukokouksessa paljon haluamaansa: tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Nato-maiden johtajien tärkeimpiin poliittisiin keskusteluihin ja Suomi sai myös huomiota Naton huippukokouksen päätösjulkilausumassa. Siinä on kirjaus Suomen ja Ruotsin Nato-kumppanuuksien syventämisestä entisestään myös poliittisella tasolla.

Kaikkiaan 130-kohtaisen loppujulkilausuman 23. kohdassa kuvataan, kuinka keskeisiä kumppaneita Suomi ja Ruotsi ovat Natolle Itämeren alueen muuttuneessa turvallisuustilanteessa.

Nato haluaa jatkaa kumppanuuden vahvistamista. Keinoina tähän ovat säännölliset poliittiset konsultaatiot, jaettu tilannetietoisuus sekä yhteiset harjoitukset.

”Tavoitteena on vastata yhdessä tehokkaasti turvallisuushaasteisiin”, julkilausumassa todetaan.

KACPER PEMPEL / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama syleilivät Nato-huippukokouksessa Varsovassa.
Britannian pääministeri David Cameron (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama syleilivät Nato-huippukokouksessa Varsovassa.

Entistä yhtenäisempi Nato osoitti Varsovassa monin tavoin uutta itsevarmuutta paitsi vahvistamallaan pelotettaan Puolassa ja Baltiassa myös korostamalla, miten merkittävää dialogi on Naton ja Venäjän suhteessa.

Presidentti Niinistö oli Varsovassa tyytyväinen Nato-johtajien illallisella kuulemiinsa äänenpainoihin. Pelote ja dialogi ovat nyt tasapainossa Naton Venäjä-linjassa, Niinistö sanoi.

Nato-johtajien työillallinen perjantaina venähti yli nelituntiseksi. Omassa puheenvuorossaan Niinistö toi esiin Itämeren alueen epävakauden ja sen, miten jännitteitä voisi lieventää. Yksi askel voisi koskea lentoturvallisuuden parantamista ja sitä, että sotilaskoneet käyttäisivät tulevaisuudessa transpondereita eli tutkavastaimia tai ilmoittaisivat muutoin liikkumisestaan.

Aihe tuli julkisuuteen Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisessa viime viikolla Kultarannassa. Putin on luvannut, että ehdotusta käsitellään ensi viikolla Naton ja Venäjän neuvoston kokouksessa.

”Kyse on ennen kaikkea jännitteen lieventämisestä Itämeren alueella”, Niinistö sanoi.

Naton ja Venäjän yhteisen neuvoston kokous on ensi viikolla monin tavoin kiinnostava. Viimeistään tuolloin saadaan Venäjän reaktiot Naton huippukokouksen päätöksiin.

Nato voimistaa Krimin miehityksen seurauksena pelotettaan. Konkreettisin päätös pelotteen vahvistamisessa on se, että Nato tuo Puolaan ja Baltian maihin kuhunkin pataljoonan verran monikansallisia joukkoja.

Yhdysvallat ottaa johtovastuun Puolan pataljoonasta, Britannia Viron, Kanada Latvian ja Saksa Liettuan pataljoonasta.

”Naton merkitys Itämeren alueen vakauttajana on iso”, ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoi lauantaina Varsovassa.

”Keskeistä on myös se, että Nato-mailla on yhtenäinen tilannekuva ja Nato vastaa myös kyber- ja hybridiuhkiin.”

Puola ja Baltian maat pitivät huippukokousta historiallisena. Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvasi päätöksiä historiallisiksi muun muassa siksi, että Nato-maat nyt todella pitävät kiinni puolustusvelvoitteistaan. ”Liittokunta on yhtenäinen”, Stoltenberg sanoi.

Viimeiseen Naton huippukokoukseensa osallistunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi Naton olevan nyt yhtenäisempi kuin koskaan.

Eurooppa voi luottaa siihen, että Yhdysvallat on sen tukena, Obama sanoi.

”Eurooppa on Yhdysvalloille iso strateginen kumppani, ja Yhdysvaltain sitoutuminen myös Euroopan turvallisuuteen on selvää”, Soini arvioi.

Sama viesti oli Britannian pian väistyvällä pääministerillä David Cameronilla. Maan rooli Natossa vain vahvistuu, eikä Britannia väistä vastuutaan Euroopassa, vaikka jättää EU:n, hän sanoi.

JONATHAN ERNST
Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan Nato on nyt yhtenäisempi kuin koskaan.
Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan Nato on nyt yhtenäisempi kuin koskaan.

Soinin mukaan Britannian EU-ero oli paljon esillä keskusteluissa. ”Brexit näyttää olleen tosi iso yllätys, mutta tämä on ratkaisukeskeistä porukkaa. On kuitenkin selvää, että monet asiat liittyvät toisiinsa, kuten se, että Britannian lähtö vaikuttaa esimerkiksi EU:n kriisinhallintaan.”

Huippukokouksen keskeistä antia ovat myös maailman johtajien kahdenväliset tapaamiset, Soini sanoi.

”Obaman hallinto haluaa vielä kautensa lopuksi tehdä yrityksiä vähän eri puolilla. Kyse on paitsi Ukrainasta, myös Syyriasta, ja sen näki Nato-kokouksen keskusteluissa”, Soini sanoi.

EU:n ja Naton johtajat antoivat Varsovassa julistuksen EU:n ja Naton yhteistyön syventämisestä. Se on Suomelle merkityksellistä, presidentti Niinistö sanoi.

Nato-maat eivät halua, että Natolla ja EU:lla on päällekkäisiä rakenteita. Varsovan puheenvuoroissa korostui kuitenkin se, että myös EU:n rooli turvallisuuspolitiikassa kasvaa

”Hybridisodankäynti on erityisesti sellainen alue, jossa EU:lla ja Natolla on yhteiset intressit”, Niinistö sanoi.

Varsovassa allekirjoitettiin myös Suomen ja Britannian välinen yhteistyöasiakirja. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan asiakirja sai ennen Naton kokousta ansaitsematontakin huomioita.

”Sopimus antaa selkänojaa kehittää yhteistyötä, mutta muuttaako se mitenkään nykytilannetta tai onko se jokin ulkopoliittinen avaus, niin ei.”

Naton seuraava huippukokous järjestetään ensi keväänä Brysselissä, jonne valmistuu Naton uusi päämaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat