Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies, joka hautasi Juice Leskisen – Juhani Mäkipää on haudannut ihmisiä 50 vuotta

Juhani Mäkipää toivoo, että ihmiset arvostaisivat kuolleita nykyistä enemmän.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
50 vuotta väkeä haudannut: "Kukaan ei pääse kohtaloaan pakoon"
50 vuotta väkeä haudannut: "Kukaan ei pääse kohtaloaan pakoon"
Juhani Mäkipää, 71, on haudannut ihmisiä Pirkanmaalla jo puoli vuosisataa. Katso HSTV:n graafiselta videolta Mäkipään mietteitä työstään. Toimittaja ja kuvaaja: Ville Vaarne.

Hämeenkyröläinen Juhani Mäkipää tuntee kuoleman luultavasti paremmin kuin kukaan muu suomalainen.

Ensi vuoden tammikuussa hänelle tulee täyteen 50 vuotta hautausalalla, ensin ruumisauton kuljettajana ja myöhemmin hautausalan yrittäjänä.

Vielä 71-vuotiaana hän ottaa asiakkaita vastaan tummassa puvussaan Tampereen keskustassa sijaitsevassa hautaustoimistossa. Hän puhuu rauhallisella äänellä ja hymyilee paljon.

Pitkän työuran mieleenpainuvin hetki oli vuonna 1992, kun Mäkipään ruumisauton kyydissä oli Väinö Linna. Tampereella koko Rautatienkadun tienvarsi oli täynnä ihmisiä, jotka katselivat ohi ajavaa saattuetta.

Reijo Hietanen
Mäkipää ajoi ruumisautoa Väinö Linnan hautajaisissa vuonna 1992.
Mäkipää ajoi ruumisautoa Väinö Linnan hautajaisissa vuonna 1992.

”Mietin, että miten tällainen kunnia osui juuri minun kohdalleni.”

Toinen Mäkipään kyydissä ajasta iäisyyteen matkannut merkkihenkilö oli Juice Leskinen vuonna 2006.

Reijo Hietanen
Juice Leskinen haudattiin hiljaisuudessa vuonna 2006.
Juice Leskinen haudattiin hiljaisuudessa vuonna 2006.

Leskinen haudattiin hiljaisuudessa, joten ihmisiä oli paikalla vain vähän. Mäkipään mukaan Juice tosin kiinnostaa nykyään Linnaa enemmän.

”Tälläkin viikolla eräät turistit kysyivät, missä Juicen hauta on.”

Sekä Juice Leskisen että Väinö Linnan hautakivet seisovat Kalevankankaan hautausmaalla lähes naapureina. Mäkipää käy silloin tällöin katsomassa niitä.

Mäkipään mukaan hautajaisista ei nykyään haluta maksaa suuria summia. Se kertoo hänen mielestään siitä, että kuolemaa ei enää enää arvosteta samalla tavalla.

Hän muistaa, että ennen joku ohikulkija saattoi ruumisauton nähdessään pysähtyä ja nostaa hattuaan. Nykyään autot ohittelevat ruumisautoa tiellä niin, että rapa roiskuu Suomen lipun päälle. Mäkipään mielestä ruumisauton ohittaminen tiellä on epäkunnioittavaa.

Hautajaisia pidetään yhä arvossa maaseudulla, hän on huomannut. Vaimo tottui pitopalvelua pyörittäessään siihen, että maaseudulla naapurit kilpailivat, minkä tilan isännän hautajaisissa oli eniten ruokaa pöydässä.

Mäkipää arvelee, että hautajaisten merkitys on kaupungissa vähentynyt siksi, että ihmisillä ei ole enää tarvetta verkostoitua samalla tavalla kuin maalla.

Vuosia kestänyt päivittäinen surun ja kuoleman kohtaaminen eivät ole lannistaneet hautausyrittäjää.

”Positiivisuuteni on perua lapsuudesta. Sain koulussa hymypoikapatsaan.”

Mäkipää ei malta luopua työstään, sillä se on hänen mielestään niin mukavaa. Hän kertoo heräävänsä joka aamu innostuneena kotonaan Hämeenkyrössä. Hän keittää aamupuuron puuhellalla ja ajaa Tampereelle töihin Saksasta tuodulla mustalla Mersulla, jota käytettiin aiemmin ruumisautona.

Kiinnostus hautausalaa kohtaan heräsi armeijassa vuonna 1966.

Eräs Mäkipään palvelustovereista kuoli, ja ruumiin siirtämiseen tarvittiin kantajia. Mäkipää ilmoittautui vapaaehtoiseksi, koska kaipasi arkeen vaihtelua.

”Ajattelin heti, että tätä voisi tehdä työkseen.”

Hieman myöhemmin nuori mies aloitti työskentelyn tamperelaisessa Viitasen hautaustoimistossa. Sen jälkeen vainajia on kulkenut hänen kauttaan paljon.

Mäkipää laskee, että hän on siirtänyt 500–600 arkkua vuosittain. Surevia omaisia hän on kohdannut tuhansia.

Pitkän kokemuksensa perusteella Mäkipää vaikuttaa ihmiseltä, joka osaa suoralta kädeltä sanoa, miten pitää toimia, kun läheinen ihminen kuolee. Hänen näkemyksensä asiasta on yksinkertainen.

”Tulkaa hautaustoimistoon.”

Kaikki hautaustoimistot toimivat nykyään samalla periaatteella. Ne hankkivat asiakkaalle kaiken: ilmoituksen seurakuntaan, papin ja kappelin varaamisen, kukat, hautakiven ja arkun sekä muistotilaisuuden paikan ja tarjoilut.

Hautaustoimistossa ei harrasteta kevyttä smalltalkia.

Haastattelu keskeytyy, kun kaksi asiakasta tulee toimistolle. Mäkipään yrityksessä työskentelevä Jukka Mäenanttila kättelee järkyttyneen oloista pariskuntaa. Pidemmittä puheitta hän ohjaa tulijat arkkujen ääreen.

Pian käyvät esiin asiakkaiden toiveet: "Keskihintainen, ei pröystäilevä, harmoninen".

”Harvoin kukaan kyynelehtii. Ehkä kerran kuukaudessa”, arvioi Mäkipää.

Ihmisen kuollessa hoidettavia asioita on paljon. Hautaamisesta voi tulla helposti yli 3 000 euron lasku, josta seurakunnan osuus on puolet esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Kallein yksittäinen kulu pääkaupunkiseudulla on hautapaikka. Sen hinta on yli 15 00 euroa. Hautakivi maksaa keskimäärin tuhat euroa. Arkku maksaa kuljetuskuluineen halvimmillaan 600 euroa ja keskimäärin 1500 euroa. Kulut maksetaan vainajan varoista. Jos tilillä ei ole rahaa, kunnan sosiaalitoimi maksaa hautaamisen välttämättömät kulut.

Kaupunkilaisille on alkanut muodostua tavaksi siirtyä tuonpuoleiseen tuhkaamalla. Kustannukset ovat selvästi arkkuhautaamista pienemmät. Tuhkaamisella haudan lepoon pääsee alle 900 eurolla.

Esimerkiksi Tampereella vain joka viides haudataan hautausmaalle arkussa. Muut tuhkataan.

Juhani Mäkipää ei käytä aikaansa kuoleman miettimiseen, vaikka on sen kanssa tekemisissä päivittäin. Kun häneltä kysyy, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, hän vastaa, että sitä ei kukaan tiedä.

Reijo Hietanen
Juhani Mäkipäätä innosti nuorena miehenä hautausalalle muun muassa se, että töissä pääsi ajamaan isoilla mustilla autoilla.
Juhani Mäkipäätä innosti nuorena miehenä hautausalalle muun muassa se, että töissä pääsi ajamaan isoilla mustilla autoilla.

”Mutta uskon kohtaloon, eli siihen, että jokaisen lähtöpäivä on määrätty.”

Mäkipää on vuosikymmenien ajan ammentanut elinvoimaa hiihdosta. Hän on esimerkiksi hiihtänyt 28 kertaa 90 kilometrin pituisen Pirkan hiihdon, joka järjestetään vuosittain.

”Hiihdon avulla olen välttynyt selkävaivoilta. Ne ovat arkkujen nostelemisen takia alalla kovin yleisiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat