Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset suhtautuvat vielä varauksella unisex-vessoihin – kokoomuslaiset, perussuomalaiset ja keskustalaiset vastustavat eniten

HS:n teettämä kysely avaa suomalaisten mielipiteitä unisex-vessoista. Niukka enemmistö on sitä mieltä, että erilliset wc:t tulee säilyttää.

Kotimaa
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Osa Löylyn asiakkaista on hämillään siitä, mikä on oikea ovi.
Osa Löylyn asiakkaista on hämillään siitä, mikä on oikea ovi. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Ravintoloissa, teattereissa, konserteissa ja monissa muissa tapahtumissa huomaa usein, että naisten wc-jono on huomattavasti pidempi kuin miesten. Esimerkiksi tästä syystä on aiheellista miettiä, tulisiko yleisökäymälöistä tehdä unisex-vessoja, jotta asioiminen kävisi joutuisammin.

HS:n TNS Gallupilla teettämän kyselyn mukaan niukka enemmistö ei ole vielä valmis käyttämään samaa vessaa vastakkaisen sukupuolen kanssa. 52 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista oli sitä mieltä, että naisten ja miesten wc:t tulisi säilyttää erillään entiseen tapaan.

22 prosenttia kyselyyn vastanneista ajatteli, että unisex-vessoihin kannattaisi siirtyä, ja 24 prosentille asia oli yhdentekevä. Kahdella prosentilla ei ollut asiaan lainkaan mielipidettä.

Huomattavaa on unisex-vessoihin myönteisesti ja yhdentekevästi suhtautuvien osuus. Jos heidät laskee yhteen, melkein puolelle suomalaisista unisex-vessat eivät aiheuta kielteistä reaktiota.

Ehkä tulevaisuudessa onkin entistä yleisempää käydä asioillaan riippumatta siitä, onko viereisessä kopissa mies vai nainen.

Eri sukupuolta olevien yhteisiä vessoja voi nähdä jo useassa paikassa. Helsingin Hernesaaren Löylyssä ravintolan asiakkaille unisex-vessa on ainoa vaihtoehto.

Löylyn vuoropäällikkö Hääläh Hadouka kertoo, että vessa on otettu hyvin vastaan ja vessajonoakin on ollut harvemmin. Myös huonoa palautetta on kuitenkin annettu, tosin Hadoukan mukaan ”yllättävän vähän”.

Hän kertoo tapauksesta, jossa iäkkäämpi nainen oli suorastaan raivostunut henkilökunnalle yhteiskäymälästä.

”Hänen mielestään se ei ollut vain sopivaa”, kertoo Hadouka.

Tapaus on jäänyt toistaiseksi ainoaksi, jossa asiakas on suuttunut.

Jyrkimmin ajatuksen miesten ja naisten yhteisistä käymälöistä torjuivat yli 60-vuotiaat. Mitä nuorempi ikäluokka, sitä myönteisemmin asiaan suhtauduttiin, vaikkakin alle 30-vuotiaat olivat hieman jyrkemmin unisex-vessoja vastaan kuin 31–39-vuotiaat.

Löylyssä vierailleen Kristiina Ahon, 54, mukaan ravintolan unisex-vessassa ei ole mitään ongelmaa.

”Ei siinä ole sen kummempaa. Käsiä voi pestä molempien sukupuolten keskuudessa. Pisuaaritkin ovat kivasti piilossa”, kertoo Aho.

Varsinkin lyhyistä vessajonoista on Ahon tuttavapiirissä käyty keskustelua.

”Kypsemmät naiset, jotka joutuvat käymään useammin, ovat innostuneita unisex-vessoista”, sanoo Aho.

34-vuotias Antti Santanen on myös yhteisvessojen puolella.

”Se oli ihan ok. Totta kai joutui hieman etsimään oikeaa ovea”, sanoo Santanen.

Löylyn vessassa on koppien ovissa vain naissymboleita, mutta pisuaariosaston ovessa on miessymboli. Puolet kopeista on jätetty merkitsemättä. Hääläh Hadoukan mukaan miehetkin voivat käyttää naissymbolein varustettuja vessakoppeja.

Santanen kertoo, että on käynyt ennenkin unisex-vessoissa ja ne ovat hänen mielestään viihtyisiä.

”En tunne oloani ahdistuneeksi”, sanoo Santanen.

Puoluekannatuksen perusteella mielipiteet jakautuivat hallitus- ja oppositiopuolueiden välillä.

Kokoomuslaiset, perussuomalaiset ja keskustalaiset vastustivat yhteisiä yleisövessoja keskimääräistä enemmän. Kokoomuksen kannattajista jopa 59 prosenttia sanoi ei.

Oppositiopuolueista esimerkiksi sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat eivät olleet niin vastahakoisia. Vasemmistoliiton riveissä ajatusta kannattavien ja yhdentekevästi ajattelevien yhteenlaskettu osuus oli huomattavasti suurempi kuin vastustajien.

Kyselyyn vastasi noin tuhat 15–74-vuotiasta suomalaista.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Löylyn vessan ovessa ei ole miehen eikä naisen symbolia.
Löylyn vessan ovessa ei ole miehen eikä naisen symbolia.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Helsingin Hernesaaren Löylyssä ravintolan asiakkaille unisex-vessa on ainoa vaihtoehto.
Helsingin Hernesaaren Löylyssä ravintolan asiakkaille unisex-vessa on ainoa vaihtoehto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat