Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkuviikolla sää jatkuu epävakaisena – ukkoskuurojen mukana voi sataa rakeita

Viikonlopuksi saattaa tulla helle.

Kotimaa
 
Viikolla sadekuuroja tulee suuressa osassa maata – aavistuksen lämpenee
Viikolla sadekuuroja tulee suuressa osassa maata – aavistuksen lämpenee
Suomen säähän vaikuttaa laaja matalapaineen alue, ja sen osakeskuksia kulkee viikolla Suomen yli. Sade- ja ukkoskuuroja tulee lähes päivittäin siellä täällä. Viikon edetessä sadekuurot ovat koko ajan harvemmassa, kun lounaasta yrittää vahvistua korkeapaine.

Helle ei hemmottele lomasuomalaisia ainakaan alkuviikon aikana, sillä sää jatkuu epävakaisena. Loppuviikolla helteiden ystäville voi kuitenkin olla tiedossa mukavat oltavat.

Alkuviikon päiville luvassa on kuluneen viikonlopun tapaan sade- ja ukkoskuuroja. Lämpötila vaihtelee 18–22 asteessa.

Maanantaina on monin pakoin poutaista ja aurinkoistakin. Päivää kastelevat kuitenkin paikalliset sadekuurot, joita esiintyy todennäköisimmin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomeen saapuu matalapaine. Se tuo mukanaan sadetta ja ukonilmoja, jotka voivat olla voimakkaita.

”Sateet ovat kuurottaisia ja niiden välissä on poutaa”, kertoo Helsingin Sanomien meteorologi Anniina Törmä.

Tuulen voimakkuuksissa ei tapahdu alkavan viikon aikana suuri muutoksia, sillä heikko lounainen tuuli jatkaa puhalteluaan. Ukkoskuurojen yhteydessä voi kuitenkin esiintyä voimakkaita tuulenpuuskia.

Kesäukkosten yhteydessä voi tulla myös raekuuroja, vaikka sää olisi lämmin. Raekuuroja esiintyi esimerkiksi kuluneen viikonlopun aikana ukkosmyräköiden yhteydessä Etelä- ja Lounais-Suomesssa.

Raekuurot ovat yleensä paikallisia ja lyhytkestoisia. Raekuurot voivat aiheuttaa erilaisia vahinkoja. Sitä enemmän vahinkoja syntyy, mitä suurempi raekoko on. Pienikokoisetkin rakeet voivat kuitenkin vahingoittaa esimerkiksi viljelmiä.

Keskiviikkona sadekuurot jatkuvat, mutta Etelä-Suomessa voi olla muuta maata poutaisempaa.

”Sadekuurot jatkuvat myös torstaina, mutta auringonpaiste saa enemmän tilaa”, Törmä sanoo.

Ensi viikonlopun sääennusteet ovat vielä tässä vaiheessa epävarmoja. Tulossa on joko helteinen tai sateinen viikonloppu.

Silloin Suomea lähestyy lännestä korkeapaine, mutta samaan aikaan toisessa suunnassa, Baltian päällä, on lähestyvä matalapaine. Se, kumpi näistä kahdesta vallitsee Suomessa, ratkaisee ensi viikonvaihteen sään.

Mikäli korkeapaine vahvistuu, edessä on perjantaista alkaen pitkä ja lämmin hellejakso. Matalapaineen vahvistuessa säätyyppi on epävakaa ja sateinen.

”Hellekorkeapainetta on pitkästä aikaa tarjolla, mutta se on vielä epävarmaa, millainen ensi viikonlopun sää on”, Törmä kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat