Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntomurtojen määrä on kaksinkertaistunut – katso, paljonko asuinkunnassasi tehdään murtoja

Asuntomurtojen yleistyminen johtuu ulkomaisista ryhmistä. Niiden tekemiä rikoksia on tavallista hankalampi selvittää.

Kotimaa
 
Poliisi
Murtojälkiä Helsingin kaupunginosista Itäkeskuksessa 21. joulukuuta 2015 (vas.), Puistolassa 9. helmikuuta 2016 ja Kaivopuistossa 10. huhtikuuta 2016.
Murtojälkiä Helsingin kaupunginosista Itäkeskuksessa 21. joulukuuta 2015 (vas.), Puistolassa 9. helmikuuta 2016 ja Kaivopuistossa 10. huhtikuuta 2016. Kuva: Poliisi
Kuusi vinkkiä

Näin voit suojautua murtovarkailta

1 Pidä lomalle lähtiessä asunto asutun näköisenä. Pyydä naapuria leikkaamaan ruoho ja tyhjentämään postilaatikko. Sulje asunnosta myös tuuletusikkunat.

2 Käytä ulko-ovissa takalukkiutuvaa tai takalukittavaa lukkoa. Turvalukko kerrostalon ovessa antaa melko hyvän suojan, sillä sen murtaminen aiheuttaa niin paljon ääntä, että varas valitsee mieluummin helpomman kohteen.

3 Pimeällä voi käyttää liiketunnistimella varustettuja ulkovaloja ja ajastettuja sisävaloja.

4 Murtohälyttimet antavat lisäsuojaa. Varas menee mieluummin asuntoon, jossa ei ole hälyttimistä varoittavia tarroja. Hälyttimet lyhentävät varkaan toiminta-aikaa ja valvontakameran kuvista voi olla hyötyä murtoa selvittäessä.

5 Älä julista sosiaalisessa mediassa olevasi kaksi viikkoa lomalla – etenkin jos osoitetietosi ovat julkisesti saatavilla.

6 Valokuvaa ja luetteloi kotona säilyttämäsi arvo-omaisuus, jotta se olisi murron sattuessa mahdollista saada takaisin. Suuriakin saaliita on saatu palautettua, kun asuntovarkaat ovat jääneet kiinni esimerkiksi satamassa tai kun heille on tehty kotimaassaan kotietsintä.

Suomessa tapahtuneiden asuntomurtojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuosina niitä ovat poliisin arvion mukaan lisänneet erityisesti ulkomaiset ryhmät.

Vuonna 2014 poliisin tietoon tulleiden asuntomurtojen määrä kasvoi noin viidenneksellä, kun murtoja tehtiin lähes 2 700 kotiin. Määrät eivät ole vähentyneet sen jälkeen. Tämän vuoden tammi–toukokuussa koko maassa tapahtui saman verran asuntomurtoja kuin viime vuonna samaan aikaan.

”Meidän näkemyksemme on, että asuntomurtojen kasvu johtuu ulkomaisista ryhmistä. Anastettu omaisuus ja tekotavat viittaavat vahvasti siihen, että tekijät ovat usein ulkomailta niissäkin tapauksissa, joita ei ole onnistuttu selvittämään”, arvioi poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Poliisin tilastojen mukaan noin kolmannes asuntomurroista epäillyistä on ulkomaan kansalaisia. Osuus näyttää viime vuosina jopa pienentyneen. Tilastossa on kuitenkin kyse poliisin selvittämistä tapauksista.

Vain hieman yli kolmanneksessa asuntomurroista tekijät saadaan kiinni.

Ulkomaalaisten tekemiä asuntomurtoja on Reenin mukaan hankalampi selvittää kuin suomalaisten asuntomurtoja. Niitä jää siis enemmän piiloon.

”Valistunut arvaus on, että selkeästi yli puolet asuntomurroista on ulkomaisten, liikkuvien rikollisten tekemiä. Mitä enemmän poliisi pystyy panostamaan asuntomurtojen selvittämiseen, sitä korkeammaksi ulkomaalaisten osuus näyttää nousevan.”

Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisi sai toissa vuonna selvitettyä yli 40 prosenttia asuntomurroista, ja näistä tapauksista yli 80 prosentissa tekijä oli ulkomaalainen, Reen kertoo.

Ulkomaalaisten tekemät asuntomurrot eroavat yleensä poliisin mukaan suomalaisten tekemistä asuntomurroista. Keikalle mennään selvin päin, asunnosta haetaan etupäässä koruja ja rahaa ja sitten poistutaan paikalta.

”Kotimaassakin on ammattikeikkoja tekeviä rikollisia. Suomalaisille tekijöille on kuitenkin tyypillisempää, että asunnosta viedään kaikenlaista omaisuutta, kuten aseita, alkoholia ja viihde-elektroniikkaa. Samalla voidaan sotkea paikkoja ja syödä jääkaapista ruuat”, Reen kertoo.

Euroopassa liikkuvan rikollisuuden edustajat tulevat tyypillisesti Baltiasta ja Itä-Euroopasta ja saattavat kiertää eri maissa. Suomeen he saapuvat lautalla Helsinkiin tai Turkuun tai autolla Haaparannasta ja voivat poistua toista kautta.

Lähes kaikki asuntomurtojen sarjat ovat rajojen yli liikkuvien rikollisten tekemiä, sanoo Helsingin poliisin rikosylikomisario Tuomo Lotta. Laajimmissa sarjoissa on tehty yli sata murtoa.

Varkaiden suosimat alueet voivat vaihdella vuosittain, mutta usein ne keskittyvät Reenin mukaan pääteiden, kuten nelostien varsiin. Viime vuonna ulkomaalaiset asuntomurroista epäillyt näyttivät tilaston perusteella karttavan esimerkiksi Kainuuta sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalaa.

”Ehkä ne jäävät hieman sivuun pääteistä. Joskus näkyy myös poliisin onnistuminen. Jos varkaat saadaan jossain päin kiinni ja heille tulee tuomiot, viesti kulkee ja näkyy seuraavina vuosina tilastoissa asuntomurtojen vähenemisenä”, Reen sanoo.

Tänä vuonna asuntomurrot ovat lisääntyneet esimerkiksi Helsingissä, Etelä-Savossa ja Pirkanmaalla, joissa kaikissa on ollut poliisin mukaan vähintään pari laajempaa murtosarjaa.

Helsingissä poliisille ilmoitettiin viime vuonna noin 390 asuntomurtoa. Eniten niitä ilmoitettiin Kalliossa, Herttoniemessä ja Puistolassa.

Tämän vuoden tammi–toukokuussa tapahtui 190 murtoa Helsingissä, kun viime vuoden vastaavana aikana niitä oli 153. Eniten murtoja on osunut Kallioon, Ruskeasuolle, Etelä-Haagaan, Vuosaareen ja Kontulaan.

”Meillä on ollut alkuvuodesta pari asuntomurtosarjaa. Muuten kyse on ollut yksittäisistä teoista, joita tapahtuu lähes päivittäin. Asuntomurtoja tapahtuu Itä- ja Pohjois-Helsingissä pientalojen takia, mutta kerrostaloihin mennään ympäri Helsinkiä”, Lotta kertoo.

Suomi saattaa Reenin mukaan näyttäytyä houkuttelevana maana, sillä täällä on mukava poliisi ja suhteellisen lyhyet rangaistukset. Toisaalta kiinnijäämisriski on korkea verrattuna esimerkiksi Ruotsiin.

”Asuntomurrot ovat tragedia ihmisille, se on paha paikka, jos kotiin on tullut joku toinen. Siksi niiden torjuntaan halutaan panostaa”, Lotta sanoo.

Alta voit katsoa, paljonko asuntomurtoja kotikunnassasi ja Helsingin eri kaupunginosissa tapahtuu. Asuntomurrot on tilastoitu asuntoihin luvatta tunkeutumisena. Rikosnimikkeinä on törkeä varkaus tai törkeän varkauden yritys. Tilastossa ei ole vapaa-ajan asuntoihin kohdistuneita murtoja.

Kätköstä ei paljastunut korupiiloa

Nuori Kroatiasta kotoisin oleva mies seisoo käsiraudoissa pienessä puistikossa Helsingin Katajanokalla ja näyttää pettyneeltä.

20-vuotias mies on kertonut kaivaneensa pari kuukautta sitten veljensä kanssa maahan suuren osan noin 40 000 euron arvoisesta asuntomurtosaaliista, mutta poliisin kaivauksissa sitä ei löydy mistään.

Ei helsinkiläisiltä vietyjä kultakelloja, ei timanttikaulakoruja. Keskellä kaupunkia sijaitseva puistikko vaikuttaakin melko huonolta kätköpaikalta.

Mies on jo tuomittu käräjäoikeudessa vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhdeksästä asuntomurrosta. Häntä avustavan asianajajan mukaan miestä kuitenkin kaduttaa.

Markus Jokela / HS
Asuntomurroista tuomittu mies yritti paljastaa poliisille korukätkön Katajanokalla. Hän ei halua esiintyä jutussa nimellään.
Asuntomurroista tuomittu mies yritti paljastaa poliisille korukätkön Katajanokalla. Hän ei halua esiintyä jutussa nimellään.

Kätkön paljastamisen motiivina on myös se, että hovioikeus olisi ehkä voinut arvioida uudelleen rangaistuksen pituutta, jos mies olisi auttanut varastetun omaisuuden palauttamisessa alkuperäisille omistajilleen.

”Puhuimme siitä, että jos tällaista tekee, pitäisi jättää edes ihmisten kihlasormukset rauhaan. Se ehkä katkaisi kamelinselän ja hän päätyi paljastamaan piilon”, asianajaja Juha-Pekka Hippi kertoo.

Helsingin Pikku Huopalahdessa asuva Kirsti Poutanen, 74, oli huhtikuussa maalla, kun hänelle soitettiin kotona kerrostaloasunnossa tapahtuneesta asuntomurrosta. Hän oli aluksi järkyttynyt, eikä ollut uskaltaa palata kotiin.

”Poliisi oli kauhean ystävällinen. Hän sanoi monta kertaa, että tärkeintä on, että itse olette kunnossa. Kun palasin kotiin, tavaroita oli heitelty sängylle, mutta paikkoja ei oltu muuten sotkettu”, Poutanen kertoo.

Kroatialaiset sisarukset olivat vieneet Poutaselta tuhansien eurojen arvoiset, nuorena saadut kultakorut. Lisäksi varkaille oli kelvanneet pussi kahden euron kolikoita ja vanhat markkasetelit, jotka olivat jääneet palauttamatta Suomen Pankkiin. Tietokoneeseen ei oltu koskettu.

”Nauroin, että nyt tiedän, mitkä korut ovat rihkamaa, kun ne olivat jäljellä. Pöydälle oli jäänyt myös lottokuponki. Varkaat eivät olleet ymmärtäneet, että siinä olisi voinut olla miljoonavoitto”, Poutanen vitsailee.

Sen jälkeen, kun asuntovarkaat jäivät kiinni toiselta rikospaikalta, Poutanen sai takaisin markat ja osan euroista kroatialaisessa eväspussissa. Vakuutusyhtiö korvasi koruista puolet rahana, sillä Poutanen ei tahtonut ostaa uusia.

Aluksi murron jälkeen hän pönkkäsi oven ja käytti varmuusketjua. Tuttava toi hänelle pimeällä ajastettavan jalkalampun. Poutasesta tuntui ikävältä, että joku on ehkä seurannut pidempään taloa, sillä myös lähimmät naapurit olivat murtohetkellä poissa. Ovikin oli rikki ennen sen vaihtoa.

”Sitten ajattelin, ettei kukaan halua tulla uudestaan, kun ovesta näkyy, että on jo käyty. Ihmettelen itsekin, etten pelkää enempää. Muuten olen hirveän arka.”

Poliisi
Varkaat murtautuivat asuntoon Vuosaaressa Helsingissä viime helmikuussa.
Varkaat murtautuivat asuntoon Vuosaaressa Helsingissä viime helmikuussa.
Poliisi
Kaivopuisto, Helsinki, 10. huhtikuuta 2016.
Kaivopuisto, Helsinki, 10. huhtikuuta 2016.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat