Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Kuva suomalaisten mielenterveydestä on aivan liian synkkä

Psykiatri Kristian Wahlbeck Mielenterveysseurasta sanoo, että hyvä mielenterveystyö näkyy nyt monilla mittareilla katsottuna.

Kotimaa
 
Kuka?

Kristian Wahlbeck

 Ikä: 56 vuotta

 Kotipaikka: Helsinki

 Ura: Psykiatri, Lapinlahden sairaalan kasvatti, tutkinut mielenterveyspalveluita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorina. Suomen Mielenterveysseuran palveluksessa vuodesta 2012.

 Harrastukset: Puutarhanhoito siirtolapuutarhassa. Vapaaehtoistyö Lapinlahden Lähteellä, joka on vanhassa Lapinlahden sairaalassa toimiva kaikille avoin mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka.

Suomalaisten mielenterveys on kehittynyt parempaan suuntaan, väittää Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja, psykiatri Kristian Wahlbeck.

Sitä on vaikea uskoa, kun lukee uutisia perheiden pahoinvoinnista, psykiatrian alan säästöistä, korkeista itsemurhaluvuista. Wahlbeckin mukaan Suomessa on kuitenkin tehty paljon hyvää mielenterveystyötä, joka alkaa nyt vaikuttaa.

”Eri mittareilla kokonaiskuva on myönteinen. Pitkään jatkuneen mielenterveystyön hedelmät rupeavat näkymään”, Wahlbeck sanoo.

Lasten ja nuorten pahoinvoinnin ajatellaan lisääntyneen, mutta Wahlbeckin mukaan todellisuudessa nuorten mielenterveysongelmien määrä ei ole kasvussa. Sen sijaan yhä useampi nuori uskaltaa hakea apua.

”Esimerkiksi Tampereella yhdeksäsluokkalaisten tutkimuksessa todettiin, että psyykkinen rasitus on vähentynyt 2000-luvulla”, Wahlbeck sanoo.

”Asenneilmapiiri näyttää muuttuneen ja muuttuvan myönteisemmäksi. Mielenterveyden ongelmia ei koeta enää yhtä häpeällisinä kuin aiemmin. On helpompi hakea apua.”

Mielenterveyden myönteisestä kehityksestä kertoo myös 2000-luvulla vähentynyt psyykelääkkeiden käyttö. Unilääkkeiden käyttö on vähentynyt 15 vuoden aikana noin kolmanneksella. Myös rauhoittavia lääkkeitä käytetään aiempaa harvemmin.

Uusin käänne on myös masennuslääkkeiden käytön vähentyminen viime vuosina.

”Keskusteluhoitoa on enemmän saatavilla, joten ihmisillä on vaihtoehtoja pahoinvointiinsa. Myös hoitosuositukset ovat muuttuneet keskusteluhoitoa suosivampaan suuntaan. Ammattihenkilöstö ehkä määrää lääkkeitä aiempaa vähemmän.”

Masennuksesta johtuvat sairauslomapäivät ovat myös alkaneet vähentyä. Masennusta sairastavasta aikuisväestöstä yhä isompi osa saa hoitoa.

Kelan kuntoutuspsykoterapian määrä onkin kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Sitä saa vuosittain nykyään noin 25 000 ihmistä.

Yhä useampi saa siis tarvitsemaansa hoitoa, mutta ei riittävän moni. Jos jonkin epäkohdan Wahlbeck haluaa suomalaisessa mielenterveystyössä nostaa esiin, se on psykoterapian saatavuus.

Sitä ei ole vieläkään tarjolla riittävästi eikä etenkään riittävän nopeasti.

Puutteena on myös se, että Kelan kuntoutuspsykoterapiaa tarjotaan vain työikäisille työkyvyn ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi. Moni suomalainen jää järjestelmän ulkopuolelle.

Mielenterveysseuran mielestä sote-uudistuksessa psykoterapia pitäisikin siirtää julkisen terveydenhuollon piiriin.

”Nythän ihminen joutuu silloin kun voimavarat ovat vähissä etsimään itselleen terapeutin ja hankkimaan siihen rahoituksen. Psykoterapiaan pitäisi olla yksi ovi, ja sen pitäisi olla julkinen terveydenhuolto.”

Se auttaisi heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Wahlbeck huomauttaa, että vaikka väestötasolla suomalaisilla menee paremmin, esimerkiksi pienituloisilla mielenterveys ei ole kehittynyt yhtä myönteisesti.

”Eriytymistä on tapahtunut mielenterveydenkin suhteen. Se on vakava asia, johon pitäisi kiinnittää huomiota. Pidemmällä tähtäimellä se voi jopa uhata yhteiskuntarauhaa”, Wahlbeck toteaa.

Mutta takaisin myönteisiin uutisiin. Niitä Wahlbeck näkee myös Suomen itsemurhaluvuissa, jotka ovat yhä Pohjoismaiden korkeimmat. Itsemurhat ovat vähentyneet vuodesta 1990 lähtien.

”Pääasia on se, että trendi on ollut myönteinen jo pitkään.”

Suomalaisten mielenterveydelle hyväksi on myös alkoholin kokonaiskulutuksen vähentyminen. Alkoholi liittyy vahvasti suomalaisten mielenterveysongelmiin ja itsemurhiin.

Hyviä tuloksia on Wahlbeckin mukaan saatu aikaan myös monilla mielenterveyttä edistävillä toimintamalleilla.

Esimerkiksi puolustusvoimat ja kunnat yhdessä ehkäisevät nuorten miesten syrjäytymistä Aikalisä-tukipalvelulla.

Siinä kiinnitetään huomio niihin nuoriin miehiin, jotka eivät kelpaa armeijaan, ja selvitetään, mikä heidän elämässään on pielessä.

Lapset puheeksi -toimintamallissa puolestaan vanhemman ongelmia käsiteltäessä kiinnitetään erityistä huomiota myös lapsiin.

Sen avulla esimerkiksi Raahessa ja Kuusamossa kiireelliset huostaanotot ja lastenpsykiatrian kustannukset on saatu vähentymään.

Wahlbeck on iloinen myös siitä, että tulevaisuudessa peruskouluissa käsitellään myös mielenterveystaitoja.

Syksyllä käyttöön otettavissa opetussuunnitelman perusteissa mielenterveysosaaminen on osa alakoulun ympäristöoppia ja yläkoulun terveystietoa.

”Se on todella tärkeää. On tutkimustietoa, että mielenterveysosaaminen tukee myös muuta oppimista ja jopa opettajien hyvinvointia. Uskomme, että se tulee näkymään tulevien sukupolvien mielenterveydessä”, hän sanoo.

”Mielenterveyden edistämiseen sijoitettu euro maksaa tutkitusti itsensä viisinkertaisesti takaisin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat