Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-kansanäänestyksellä on jo 27 000 kannattajaa Suomessa

Perussuomalaisten nuorten aloite sai vauhtia brexitistä.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Euroopan unionin purkamista kannattavat perussuomalaiset nuoret leikkasivat tähtiä irti EU-lipusta Helsingin kansalaistorilla kesäkuussa 2013.
Euroopan unionin purkamista kannattavat perussuomalaiset nuoret leikkasivat tähtiä irti EU-lipusta Helsingin kansalaistorilla kesäkuussa 2013. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kansalaisaloite Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa koskevan kansanäänestyksen järjestämiseksi on kerännyt vajaassa kolmessa viikossa hieman yli 27 000 kannattajaa.

Aloitteen ovat tehneet perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja varapuheenjohtaja Aleksi Hernesniemi.

Kannattajia tarvitaan puolessa vuodessa vähintään 50 000, jotta aloite etenisi eduskuntaan.

”Satavarmasti saamme yli 50 000 nimeä”, Tynkkynen uskoo.

Kansalaisaloite jätettiin vain pari päivää ennen Britannian kansanäänestystä. Kun brittien äänestystulos oli selvinnyt, aloite keräsi enimmillään lähes viisituhatta tukijaa päivässä kansalaisloite.fi-sivustolla. Sen jälkeen tahti on hidastunut tämän viikonlopun aikana alle sataan päivässä.

”Seuraavaksi aiomme kerätä nimiä myös kadulla”, Tynkkynen sanoo.

Vastaavanlainen kansalaisaloite neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä oli vireillä myös vuonna 2013. Se sai puolessa vuodessa 30 000 kannattajaa, eikä siten edennyt eduskunnan käsittelyyn.

Tynkkysen mukaan kansanäänestysaloitteen tavoite on palauttaa Suomen itsenäisyys. Ero EU:sta olisi hänen mukaansa perusteltu siksi, että unionia viedään kohti liittovaltiota.

”Perussuomalaisilla nuorilla on visio, jonka mukaan EU pitäisi purkaa ja yhteistyö on rakennettava uudelleen kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeutta kunnioittavalta pohjalta.”

Britannian äänestystuloksen jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk) on jo sanonut, että Suomessa ei vastaavaa kansanäänestystä järjestetä.

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan herätti hämmennystä vierailtuaan Britanniassa äänestyksen jälkeen. Hän muun muassa sanoi, että Suomessa käydään äänekästä keskustelua EU-kansanäänestyksestä.

Tynkkynen sanoo toivovansa, että perussuomalainen puolue ottaa EU-jäsenyyden vaaliteemaksi seuraavissa eduskuntavaaleissa vuonna 2019.

”Perussuomalaiset voisivat päättää, että EU-kansanäänestys on ehto puolueen osallistumiselle seuraavaan hallitukseen. Tällaisen lupauksen tehnyt puolue voi nousta Suomen suurimmaksi.”

Eduskunnan käsittelyssä on jo kansalaisaloite kansanäänestyksestä Suomen irtautumiseksi eurosta. Sen alullepanija, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) pitää perussuomalaisten nuorten aloitetta huonosti ajoitettuna.

”Suomen eroaminen Euroopan unionista voi tulla ajankohtaiseksi vain siinä tapauksessa, että brexit johtaa myös Tanskan ja erityisesti Ruotsin eroamiseen”, Väyrynen kirjoittaa blogissaan.

Näin kansanäänestys puhutti kansanedustajia eduskunnassa 1. heinäkuuta: ”Brysselin on pystyttävä parempaan”

”Brysselin on pystyttävä parempaan, samoin Suomen. Suomi ei kuitenkaan järjestä kansanäänestystä EU-erosta.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk)

”Ulkoministeri Soini sanoi Sky Newsin haastattelussa, että Suomessa käydään kansalaiskeskustelua kansanäänestyksestä ”open and loud” – avoimesti ja äänekkäästi. Vai niin.”

Kansanedustaja Stefan Wallin (r)

”On myös häkellyttävän alhaista populismia, että hallituksessa ollessaan kyseinen puolue (perussuomalaiset) on valmis leikkaamaan suomalaisilta köyhiltä ja duunareilta mutta samalla vihjailee oppositioon päästessään alkavansa kampanjan Suomen EU-eron puolesta.”

Puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr)

”Yksi hallituspuolue näyttää ajavan äänestystä EU-erosta, ja toinen tuomitsee sen jyrkin sanoin.”

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd)

”Me emme sulje sitä mahdollisuutta pois, etteikö joskus ole sellainen tilanne kuviteltavissa, missä Suomen kansallisen edun mukaista on harkita EU:sta eroamista tai ainakin kansanäänestyksen järjestämistä.”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat