Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrskykorvausten ehdot ovat tiukat – Meteorologi varoittaa: ”Ei kannata liikaa luottaa vakuutukseen”

Kotimaa
 
Esko Siekkinen
Myrsky kaatoi puita rakennuksen päälle Konnevedellä Keski-Suomessa kesällä 2010.
Myrsky kaatoi puita rakennuksen päälle Konnevedellä Keski-Suomessa kesällä 2010. Kuva: Esko Siekkinen

Ei kannata liikaa luottaa vakuutukseen, jos sade tai tuuli runtelee kotitalon. Näin varoittaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Ehdot sääilmiöiden aiheuttamista vahingoista ovat Jokisen mielestä tiukat. Meteorologi tutustui HS:n pyynnöstä If:n, Pohjolan ja Lähi-Tapiolan kotivakuutuksiin.

Etenkin tulvavahinkojen perusteella korvausta on hankala saada. Jokaisen kolmen yhtiön ehdoissa korvauskynnys ylittyy vain ”poikkeuksellisissa” tulvissa. Poikkeuksellisuuden raja on, että vedenpinnan nousun esiintymistodennäköisyys on kerran 50 vuodessa tai harvinaisempi.

Myös rankkasateen määrittelyssä yhtiöt ovat lähes yhtä tiukkoja. Riittävän poikkeuksellisena ne pitävät tilannetta, jossa sademäärä yltää 30 millimetriin tunnissa tai 75 millimetriin vuorokaudessa.

”Yksittäisellä paikalla ehto täyttyy keskimäärin noin kerran 30 vuodessa. Kuitenkin jos kaupunkialueella sataa tunnissa vain 15 millimetriä, osa kellareista voi jo täyttyä vedestä”, Jokinen sanoo.

Meteorologi myös huomauttaa, ettei tuntisademäärä huomioi hyvin lyhytkestoisia kovia kuuroja.

”Jos 10 minuutin kuuron aikana sataa 25 millimetriä, aiheuttaa se paljon pahempia tulvia kuin tunnin kestävä tasainen 30 millimetrin sade. Silti jälkimmäinen näyttäisi täyttävän korvausehdot, mutta ensimmäinen ei.”

Jokinen mainitsee myös myrskyn määritelmän. Esimerkiksi Lähi-Tapiola pitää myrskynä sääolosuhteita, joissa ”tuulen keskinopeus on ylittänyt 15 metriä sekunnissa mitattuna vahingon tapahtumapaikkaa lähimpänä olevalla säähavaintoasemalla”.

Jokisen mielestä pitäisi kuitenkin kiinnittää huomiota keskituulen sijasta puuskiin.

”Keskituuli tarkoittaa kymmenen minuutin ajalta mitattua tuulen nopeuden keskiarvoa, ja puuskat ovat noin kolmen sekunnin ajalta mitattuja tuulen nopeuksia. Maa-alueilla vahingot johtuvat pääosin puuskista.”

Meteorologi toteaa myös, että Ilmatieteen laitoksella on eri puolilla maata eri käyttötarkoituksiin perustettuja havaintoasemia.

”Osa on erittäin avoimilla paikoilla ja osa hieman suojaisemmissa paikoissa. Esimerkiksi Lahden Launeen asema on tunnettu alhaisista tuulen nopeuksistaan, jotka eivät edusta kovin laajan alueen tuuliolosuhteita.”

If:n ja Pohjolan kotivakuutuksissa ehtoa tuulennopeudesta ei ole, vaan yhtiöt ilmoittavat korvaavansa ”äkilliset ja ennalta arvaamattomat” vahingot, joiden syynä on myrskytuuli. Myöskään Lähi-Tapiolan perusvakuutusta laajemmissa kotivakuutuksissa ehtoa tuulen nopeudesta ei ole.

Lähi-Tapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen sanoo, että myös perusvakuutuksen ottaja voi saada korvauksia, vaikka ehto tuulennopeudesta ei täyttyisi.

”Jos terveet pihapuut ovat nurin, on yleensä selvä, että on kyse myrskystä ja maksamme korvauksia, vaikka tuulennopeus havaintoasemalla olisi ollut alle 15 metriä sekunnissa. Se on vakiintunut käytäntö vakuutusalalla”, Korpelainen sanoo.

Säähavaintoja Lähi-Tapiola tarkastelee tarkemmin silloin kun on epäselvää, onko vahinko ylipäätään johtunut tuulesta.

”Esimerkiksi jos asiakas ilmoittaa, että kesämökin katto on romahtanut jossakin vaiheessa talven tai kevään aikana.”

Tulvavahinkojen osalta Korpelainen myöntää, että korvauskynnys on myös käytännössä korkea.

”Arvioimme sademäärärajaa, kun seuraavan kerran päivitämme vakuutusehtoja.”

Korpelaisen mukaan asiakas voi joissakin erityistilanteissa saada korvausta, jos tulvavahingot johtuvat kovasta kuurosta, vaikka sademääräraja ei aivan ylittyisi.

”Laajemmissa vakuutuksissa korvaamme myös, jos vahinko johtuu äkillisestä ja ennalta arvaamattomasta tapahtumasta kuten esimerkiksi sadevesikaivopumpun rikkoutumisesta.”

Valtiolta saattoi saada hyvitystä tulvatuhoista vuoteen 2013 saakka. Kun valtio luopui korvauksista, tulvavahingot lisättiin vakuutusten piiriin. Valtio korvasi tuhoja, kun vedenpinta nousi tasolle, jolla se on enintään kerran 20 vuodessa.

HS:n tarkastelemilla vakuutusyhtiöillä raja on kerran 50 vuodessa. Miksi linja on tiukempi?

”Otimme korvattavaksi uuden ilmiön, joten halusimme lähteä varovasti liikkeelle. Tulemme arvioimaan uudelleen tätäkin ehtoa kokemusten myötä”, Lähi-Tapiolan Korpelainen sanoo.

Korvauspäällikkö Korpelainen kuitenkin lisää, että säävahingoista tulee vain harvoin erimielisyyksiä asiakkaiden kanssa.

Myös vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen vakuutuslautakunta ratkoo harvoin tulva- tai myrskyriitoja. Viime vuonna lautakunta käsitteli noin sata kotivakuutustapausta, joista kuusi liittyi luonnonilmiöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat