Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni haluaa kivuta vaaralliseen ”Pispalan Eiffeliin” – HS:n toimittaja nousi huojuvaan haulitorniin

Yli 100-vuotiaaseen torniin kiipeäminen on vaarallista, mutta kiinnostuneita riittää.

Kotimaa
 
Haulitorniin ei kiivetä kuin hyppytorniin
Haulitorniin ei kiivetä kuin hyppytorniin
Tampereella Pispalan satavuotias haulitorni ei ole yleisölle avoin ja ihan syystä. HS kiipesi torniin eikä se ollut mukavaa.
Fakta

Pudotus teki haulit

  55 metriä korkea haulitorni pystytettiin vuonna 1908. Hauleilla oli tuolloin kova kysyntä riistan vuoksi.

  Haulimestari sulatti

päivittäin satoja kiloja harkkoja kopissa ja kaatoi sulan seoksen siivilän läpi hauliputkeen.

  Seos pisaroitui, jäähtyi ja pudotuksessa siitä muovautui hauleja.

  Toiminta päättyi 1972.

Tampere

Puolivälissä haulitornin teräsportaita ymmärtää, että tämä rakennus ei voi koskaan olla kaikille avoin. Melkein tekisi mieli kääntyä takaisin alas, mutta heti helpottaa, kun keksii katsoa vain suoraan eteensä.

Reijo Hietanen
Haulitehdas tornin juurella on suosittu hääpaikka. Usein häiden kunniaksi halutaan kiivetä torniin.
Haulitehdas tornin juurella on suosittu hääpaikka. Usein häiden kunniaksi halutaan kiivetä torniin.

Tampereen Pispalan rinteet tuovat korkeuseroa eli lisävapinaa koitokseen. Rystyset muuttuvat oikeasti valkoisiksi.

Maa loittonee, näköala paranee, Näsijärvi alla suurenee ja matka ylöspäin kieppuu punaisen hauliputken ympärillä. Käsiin tarttuu punaista maalia kaiteista, mutta onneksi on kaiteet. Onneksi ei tuule.

Kirittäjänä pinkoo tamperelaisuuden asiantuntija, kotiseutuyhdistys Pispalan Moreeni ry:n puheenjohtaja Jari Niemelä. Hän on käynyt yli 100-vuotiaan tornin pienessä punaisessa kopissa jo parikymmentä kertaa. Syy on siellä olevat Pispalan Radion antennit. Hän kertoo pakottaneensa itsensä ylös ensimmäisellä kerralla.

Mutta mitäpä tässä valittamaan. Jotkut tekivät koko työuransa kopissa. Kuumensivat lyijyharkkoja padassa avotulella ja kaatoivat sulana putkeen, mistä syntyi pieniä pyöriä hauleja.

Portaat loppuvat. Edessä on lattian painava teräsluukku, joka Niemelän on puskettava auki. Rämähdyksen kuulee varmaan puoli Pispalaa. Ollaan perillä. Pelko helpottaa, kun saa seinät ympärille ja jalkojen alle teräslaatat. Kiitos saksalainen teräsjätti Krupp teräksestä, joka on kestänyt jo yli sata vuotta.

Reijo Hietanen
Pispalan 55-metrinen haulitorni huojuu hieman. ”Niin sen pitääkin”, muistuttaa Pispalan kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Jari Niemelä. Hän on kivunnut torniin parikymmentä kertaa.
Pispalan 55-metrinen haulitorni huojuu hieman. ”Niin sen pitääkin”, muistuttaa Pispalan kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Jari Niemelä. Hän on kivunnut torniin parikymmentä kertaa.

”Tämä on tällainen ihan mukavan yksiön kokoinen rakennus”, sanoo Niemelä. ”Voi olla yllätys monelle, että ei täällä oikein mitään ole.”

Siltä näyttää. Koppi on isompi kuin alhaalta arvasi, ja ikkunapinnat tuovat avaruutta. Lattialla on valonheittimet, jotta koppi näkyy pimeässäkin. Kalusteina ovat lähinnä puutikkaat ja harja. Jätöksistä päätelleen linnut viihtyvät tornissa.

Ikkunoiden muoviruudut ovat niin sameat, ettei läpi näe kuin harvoista kohdista. Tirkistely palkitaan. Etenkin Pispala näyttää upealta 55 metrin korkeudesta. Liikenteen melukin vaimenee näin korkealla. Tuulenvire kohisee rautakopin nurkissa.

Huomio alkaa kiinnittyä yksityiskohtiin, joista pienin ei ole se, että koko torni huojuu. Liike on muutaman sentin luokkaa. Niemelä muistuttaa, että niin sen pitääkin huojua. Toinen havainto on, että lattialaatat ovat joiltakin kohdin ruosteen syömät, yhdestä puuttuu parin neliösentin pala. Jälleen Niemelä opastaa: seiso liitoskohdissa. Ne kestävät, koska alla on tukirauta.

Silti ehtii tuumailla, kuinka paljon toimittaja, kuvaaja ja Niemelä yhteensä painavat.

”Pispalan Eiffel” on olennainen osa tamperelaista maisemaa ja elävä muisto siltä lyhyeltä teollisuuden jaksolta, jolloin ihminen, ei kone, teki haulit toisten ihmisten ladattaviksi. Torni myös kerää jatkuvaa kiinnostusta. Moni haluaa kiivetä sinne.

”Minulle tulee muutaman kerran vuodessa soitto, että pääsisikö sinne torniin kiipeämään. Minä sanon, että ei pääse, mutta mikä tarkoitus teillä olisi. Usein he sitten sanovat, että kun meillä on siellä häät, sen kunniaksi. Muutaman kerran olen sillä tavalla käynyt opastamassa.”

Punatiilinen haulitehdasrakennus tornin juurella onkin suosittu juhlapaikka. Sen viikonloput on varattu noin kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

”Sitten on heitä, jotka haluavat kuvata sieltä. Minä sanon, että selvä, mutta omalla vastuulla. Minä en ota vastuuta, jos tiput ja kuolet. Kuolet omalla vastuulla. Yleisesti ottaen tämä ei ole auki, se on suoraan sanottuna turvallisuusriski lähteä kapuamaan.”

Tornin ikä panee pohtimaan sitä, paljonko sillä on vielä elinaikaa.

”Kukaan ei mene vannomaan, kuinka pitkään haulitorni pysyy pystyssä. Mutta jos se on nyt pysynyt melkein 110 vuotta, niin kyllä minä luulen, että se toiset mokomat pystyssä pysyy. Tämä on lujaa saksalaista laatua, Kruppin tehtailta aikanaan tuotua terästä. Kyllä tämä pysyy.”

Reijo Hietanen
Näkymä Pispalan haulitornista.
Näkymä Pispalan haulitornista.
Reijo Hietanen
Jari Niemelä Pispalan haulitornissa.
Jari Niemelä Pispalan haulitornissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat