Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten asuntomurron kohteeksi joutuminen vaikuttaa ihmiseen? – Pahimmillaan uhri ei pysty asumaan vanhassa kodissaan

Asuntomurrolla voi olla pitkäaikaisia psykologisia vaikutuksia uhriin.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Poliisi
Munkkisaari, Helsinki, 8. helmikuuta 2016.
Munkkisaari, Helsinki, 8. helmikuuta 2016. Kuva: Poliisi
Tausta

Murtojen määrä kaksinkertaistui

HS kertoi maanantaina, että asuntomurtojen määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa Suomessa.

Poliisin arvion mukaan murtojen yleistyminen viime vuosina johtuu etenkin ulkomaisista ryhmistä.

Tekijät saadaan kiinni hieman yli kolmanneksessa kaikista asuntomurroista.

Asuntomurron kohteeksi joutuminen voi järkyttää yhtä paljon kuin väkivaltarikoksen uhriksi joutuminen, sanoo kehitysjohtaja Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystyksestä. Hänen mukaansa asuntomurron kokeneet jäävät silti usein vaille riittävää tukea.

Koivukankaan mukaan Rikosuhripäivystyksen asiakkaista vuosittain vain muutama prosentti ottaa yhteyttä siksi, että on joutunut murron uhriksi.

”Monet olettavat, että palvelumme on tarkoitettu vain väkivaltarikosten uhreille. Monet ovat järkyttyneitä, mutta eivät osaa ajatella, että voisivat ottaa yhteyttä muuten kuin käytännön asioihin liittyen”, Koivukangas sanoo.

Uhrien suhtautuminen on hyvin yksilöllistä. Toisille murto aiheuttaa harmia ja turhaa työtä, toinen taas saattaa kokea samanlaisia tunteita kuin muiden rikosten uhrit. Työhön tai opiskeluun keskittyminen voi olla vaikeaa ja univaikeudet saattavat vaivata. Turvallisuudentunne järkkyy. Harva osaa etukäteen ajatella, että voisi joutua rikoksen uhriksi.

”Kun tällaista sitten osuu omalle kohdalle, maailma muuttuu tuntemattomaksi ja tulee tunne siitä, että mitä tahansa voi tapahtua”, Koivukangas kertoo.

Mieleen tulee ajatuksia siitä, mitä olisi voinut tapahtua. Tuntuu pahalta ajatella, että joku on seurannut liikkeitä selvittääkseen, milloin koti on tyhjillään. Henkilökohtaisia tavaroita on pengottu ja mahdollisesti myös rikottu.

”Joillekin voi käydä niin, etteivät he enää pysty asumaan asunnossaan, kun sen yksityisyys on häväisty eikä koti tunnu enää turvalliselta”, Koivukangas sanoo.

Toipuminen kestää yleensä vähintään muutamia viikkoja. Jos on joutunut aiemmin rikoksen uhriksi, saattaa pintaan nousta myös vanhoja kokemuksia.

”Alkuun moni voi olla niin sokissa, ettei mikään tunnu miltään. Monet saattavat ensireaktionaan ruveta siivoamaan kotiaan jo ennen kuin poliisi on ehtinyt tutkimaan asuntoa. Toiset voivat olla pelokkaita ja turvattomia jopa vuosien ajan.”

Koivukangas kehottaa murron uhreiksi joutuneita elämään mahdollisimman normaalia elämää. Omia tunteita ja ajatuksia olisi hyvä käsitellä puhumalla. Tarvittaessa kannattaa hakea ammattiapua. Myös perheen lapsille tulee ikätason mukaisesti selittää, mistä on kyse.

”Kodin turvallisuutta kannattaa lisätä, jos se helpottaa oloa ja on taloudellisesti mahdollista.”

Ylilyönnit turvavarustelussa voivat kuitenkin olla merkki siitä, ettei vaikeaa kokemusta ole käsitelty riittävästi.

Murtosarjan uhriksi joutuminen saattaa tuntua vähemmän henkilökohtaiselta kuin se, jos rikolliset ovat valinneet kohteekseen tietyn asunnon. Monesti oloa helpottaa, jos tekijä on uhrille tuntematon ja saadaan kiinni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat