Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Ajolupia evätään liian vähän – jopa satatuhatta saattaisi menettää korttinsa terveysselvityksessä

Alkoholistien ja vahvojen lääkkeiden käyttäjien ajolupiin halutaan puuttua tehokkaammin. Vakavien onnettomuuksien taustalta löytyy useimmiten sairaus.

Kotimaa
 
Esa Syväkuru / HS
Huumekuskien määrä on kasvanut suhteessa rattijuoppoihin.
Huumekuskien määrä on kasvanut suhteessa rattijuoppoihin. Kuva: Esa Syväkuru / HS
Fakta

Sairaus, riippuvuus tai rikkeet voivat johtaa ajokieltoon

  Kuolonkolareista kerätyn aineiston mukaan 60–68 prosenttia onnettomuuksista on sellaisia, joiden taustasyy on sairauskohtaus, itsemurha, väsymys, päihteet tai lääkkeet.

  Sairaus tai riippuvuus johtaa silti melko harvoin ajokieltoon.

  Ajokortille ei ole yläikärajaa. 70 ikävuodesta alkaen ajoterveyttä seurataan tarkemmin.

  Ajokiellon voi saada yksittäiseen rattijuopumukseen tai kovaan ylinopeuteen syyllistynyt. Kolme rikettä vuoden aikana tai neljä kahdessa vuodessa johtavat niin ikään ajokieltoon. Uusilla kuljettajilla rajat ovat kaksi rikettä vuoden aikana tai kolme kahdessa vuodessa.

Peräti satatuhatta suomalaista saattaisi joutua luopumaan ajoluvastaan, jos terveydenhuollossa selvitettäisiin tarkemmin terveydentilan vaikutusta ajokykyyn.

”Suurimmassa osassa kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista kuljettajan tila on ongelma”, toteaa liikennelääketieteen professori Timo Tervo.

”Meillä keskitytään liikenneturvallisuudesta puhuttaessa ylinopeuksiin, nopeusrajoituksiin ja promillerajoihin, kun isompi riski on kuljettajan terveys”, Tervo sanoo.

Ilta-Sanomat kertoi 50-vuotiaasta miehestä, joka menetti ajokorttinsa, kun oli lääkärintarkastuksessa kertonut rehellisesti oluenkulutuksestaan.

Alkoholismi on Tervon mukaan paljon pahempi riski liikenteessä kuin riskittömien kuljettajien ylinopeudet. Vaikka alkoholin suurkuluttaja olisikin ratissa selvin päin, mikään ei välttämättä takaa riittävää ajokykyä.

”Esimerkiksi alkoholiepilepsia, aivoatrofia eli alkoholin käyttöön liittyvä muistisairaus sekä näköhäiriöt ja -vauriot tekevät alkoholistista vaarallisen riskikuljettajan.”

Alkoholistit eivät ole ainoa ryhmä, jonka ajo-oikeus pitäisi ottaa Tervon mukaan tiukempaan tarkasteluun.

”Monet psyykelääkkeet, kipulääkkeet ja niiden yhdistelmät heikentävät ajokykyä. Liikenteessä ajaa kuljettajia, jotka syövät niin järkyttäviä määriä lääkkeitä, että itse voisin jopa kuolla niiden oireisiin”, Tervo kertoo.

Myös huumeiden alaisena ajavien ja sekakäyttäjien määrä huolestuttaa Tervoa. Huumekuskien määrä on kasvanut suhteessa rattijuoppoihin.

Ajoterveyttä arvioidaan usein lääkärintarkastuksessa täytettävin kyselyin. Tervon mukaan kyselyissä on järkeä, mutta ne eivät yksin riitä.

”Jotkut vastaavat niihin rehellisesti ja monet epärehellisesti. Jos epäilykset heräävät, on tehtävä muita arvioita esimerkiksi ulkonäön ja painon suhteen sekä laboratoriokokeita.”

Ajolupien myöntämisen toimivalta siirtyi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille vuoden alusta. Trafi päivitti saman tien ajoterveyden arviointiohjeet lääkäreille. Henkilölupien osastopäällikkö Kimmo Pylväs korostaa, että ajokyvyn arviointiin ei ole helppoa testiä.

”Ohjeet ja työkalut on päivitetty, mutta jokainen lääkäri katsoo tilannetta aina omasta kokemuksestaan. Lääkkeiden ja alkoholin käytön arviointi edellyttää tiettyä seurantaa, mikä on aikaavievää ja kallista puuhaa.”

Pylväs muistuttaa, että ajokortin haltijoita on 3,6 miljoonaa ja terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset.

”Terveys on yksi iso asia ja liikennekäyttäytyminen toinen. Molempia tulee valvoa”, Pylväs muotoilee.

Ajoterveyden arviointia on haluttu tehostaa myös siksi, että iäkkäiden kuljettajien määrä liikenteessä kasvaa vuosi vuodelta. ”Sekä vanha että nuori ikä lisäävät merkittävästi riskiä joutua kuolonkolariin”, Tervo toteaa.

Evättyjen ajokorttien määrää ei tilastoida.

”Varmaa on vain, että niitä evätään aivan liian vähän. Ajokielloista suuri osa tulee silmälääkäreiltä, kun taas psykiatrit ja päihdelääkärit ovat aliedustettuina.”

Psykiatrit ovat muistuttaneet, että lääkkeet parantavat sairastavien ihmisten suorituskykyä. Huolta on kannettu siitä, hakeutuvatko potilaat enää hoitoon, jos vaarana on ajo-oikeuden menettäminen.

Tervon mielestä ne ovat verukkeita, joita esitetään liikenneturvallisuuden kustannuksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat