Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä: Ruotsi tukee Venäjän-politiikkaamme

Pääministeri pitää Suomen tilannetta sotilaallisesti vakaana.

Kotimaa
 
Jussi Partanen
Pääministeri Juha Sipilä puhui luottavaisesti Suomen Nato-politiikasta.
Pääministeri Juha Sipilä puhui luottavaisesti Suomen Nato-politiikasta. Kuva: Jussi Partanen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) korosti maanantaina Porin Suomi-Areenassa, että Suomi seisoo EU:n yhteisten Venäjän-pakotteita koskevien päätösten takana.

Sipilän mukaan asiat eivät ole edenneet niin, että pakotteista voitaisiin luopua. Hänen mukaansa Venäjän-pakotteista keskustellaan lokakuun Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

”Päätöksiä tehdään näiden keskustelujen pohjalta. Pakotteet jatkuvat nykyisellään tammikuuhun saakka.”

Sipilän mukaan vastikään pidetyssä Naton Varsovan-kokouksessa tilanne vaikutti joka tapauksessa toiveikkaalta.

”Kokous oli hyvä signaali siitä, että sekä idässä että lännessä on halukkuutta vuoropuhelun lisäämiseen.”

Kesäkuussa julkaistussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa maalailtiin jopa sodan mahdollisuutta. Sipilän mukaan hallitus halusi rehellisen raportin nykytilanteesta ja Itämeren alueella lisääntyneestä jännityksestä.

”Myös presidentti Sauli Niinistö on nostanut esille nämä pimeänä lentävät lentokoneet, jotka ovat olleet uhka siviililiikenteelle. Jos tulee onnettomuustilanne, kaikki voi nopeasti eskaloitua.”

Pääministeri pitää joka tapauksessa sodan uhkaa pienenä. ”Tilanteemme on stabiili, mutta on rehellisesti tuotava esille se, että Sotšin olympialaisten jälkeen on tapahtunut paljon.”

Sipilä myös kertoi, että Ruotsin pääministeri Stefan Löfven pahoitteli Sipilälle ruotsalaisvieraiden Naantalin Kultarannassa aiemmin esittämää arvostelua Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisesta.

”Ruotsi kyllä tukee Suomen kaikkia toimia. Ei kukaan ole moittinut Suomea linjastamme. Mehän olemme samalla kuitenkin kunnioittaneet sanktioita.”

Siihen, kuinka pitkälle Suomi voi mennä Nato-yhteistyössä kuitenkaan liittymättä Natoon, Sipilällä oli selkeä näkemys. Hänen mielestään Suomen ei pidä harjoittaa Ruotsista irrallista Nato-politiikkaa.

”Olemme olleet jo pitkään Naton rauhankumppani, ja kun puhutaan Itämeren alueen vakaudesta, niin on luonnollista, että Suomi ja Ruotsi ovat samassa pöydässä keskustelemassa rauhankumppaneina. Tilanne muuttuisi selkeästi, jos tekisimme toisistamme erillään päätöksiä”, Sipilä arvioi.

Millaista on poliitikkojen työn todellinen luonne? Seuraa HSTV:n keskustelua Suomi-Areenasta tiistaina kello 15.15. HS.fi/HSTV

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat