Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesän herkut voivat pilaantua tunneissa

Asiantuntija suosittelee ottamaan kylmälaukun tai -kassin pitkälle kauppareissulle.

Kotimaa
 
Janiko Kemppi
Maria Halkilahti HS
Kylmälaukku kannattaa ottaa kauppaan mukaan.
Kylmälaukku kannattaa ottaa kauppaan mukaan. Kuva: Maria Halkilahti HS
Fakta

Hygieniavinkkejä kesäkokille

 Säilytä helposti pilaantuva ruoka alle 6 asteen lämpötilassa sekä kala ja mäti alle kolmen asteen lämpötilassa.

 Grillaa tai kuumenna liha kypsäksi asti.

 Käytä raaoille ja kypsille ruoille eri astioita, työvälineitä ja marinadeja. Muista pestä grillipihdit, joilla on käsitelty raakaa lihaa.

 Pese kädet ennen ruoanlaittoa ja ruokailua.

Lähde: Evira

Kuumana kesäpäivänä ruoka voi pilaantua yllättävän nopeasti, jos kylmäketjusta ei pidä huolta. Jo muutama tunti yli 20 asteen lämpötilassa voi heikentää suuresti ruuan laatua ja lyhentää sen käyttöikää.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpela suosittelee kylmälaukun tai -kassin käyttämistä pitkällä kauppareissulla. Näin herkästi pilaantuva ruoka pysyy viileänä.

”Kauppamatkani kestää puoli tuntia, jota varten varaan kesällä kevyen kylmäkassin. Jos kauppamatka kestäisi tunnin, varaisin mukaan kylmälaukun. Kylmät tuotteet kannattaa pakata tiiviisti, jolloin ne pysyvät paremmin viileinä”, Korpela kertoo.

Jotkut tuotteet, esimerkiksi kala, raaka liha, maito ja mozzarellajuusto, ovat erityisen herkkiä pilaantumaan. Korpelan mukaan näitä tuotteita ei saisi pitää huoneenlämmössä yli kahta tuntia. Kylmäketju kannattaa huomioida myös kuljettamisessa, sillä lämpimässä kuljetettujen tuotteiden käyttöaika lyhenee selvästi, vaikka ne laittaisi määränpäässä jääkaappiin.

”Raaka kala tulisi säilyttää sulavan jään lämpötilassa, eli noin 0–3 asteessa. Se on haasteellista näin kesällä. Myös kalavalmisteet, kuten kylmäsavukala ja graavikala, ovat herkkiä lämmölle. Jos vakuumipakkauksessa on listeriabakteeria, lämpöpiikki edesauttaa sen lisääntymistä huomattavasti”, Korpela kertoo.

Tuore kala kannattaakin valmistaa ruuaksi mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Kalaa ei kannata lähteä kuljettamaan pitkiä matkoja, jos sitä ei pysty säilyttämään alhaisessa lämpötilassa. Raaka kala säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Jos kalaa ei valmista heti, se kannattaa pakastaa.

Myös liha on helposti pilaantuva elintarvike. Korpelan mukaan liian kauan lämpimässä olleen pihvin tunnistaa jo epämiellyttävästä hajusta.

”Raaka liha tulisi säilyttää alle kuuden asteen lämpötilassa. Jauheliha on vielä herkempi lämmölle. Kaupassa jauheliha myydään alle neljäasteisena”, Korpela huomauttaa.

Maitoakaan ei kannata unohtaa pöydälle, sillä sekin pilaantuu herkästi. Jos maito on pitkään lämpimässä, se alkaa Korpelan mukaan saostua mikrobitoiminnan lisääntyessä. Jos kylmäketju on kunnossa, maito säilyy kuitenkin pitkään.

”Maito on nykyään hirmu hyvin säilyvää, koska kylmäketju meijeristä kauppaan on aukoton. Se ei altistu lämmölle kuten aiemmin, kun se jätettiin lastauslaiturille.”

Monen piknik-eväisiin tai mökkisalaattiin kuuluu mozzarellajuusto. Se on kuitenkin herkkä lämmölle.

”Pilaantuessaan mozzarellaan tulee ikään kuin hapantuneen maidon maku. Mozzarella säilyy 10–12-asteisena esimerkiksi salaatin joukossa maksimissaan neljä tuntia syömiskelpoisena”, Korpela kertoo.

Piknikille kannattaakin ottaa mukaan kylmälaukku. Jos ruuan saa kuljetettua kylmäkallejen ja -laukun avulla samassa lämpötilassa kuin missä se säilytetään kaupassa, ei ongelmia säilyvyyden kanssa tule.

Pitkiä automatkoja varten on saatavilla kylmälaukkuja, jotka toimivat pienen jääkaapin tapaan. Ostokset kannattaa kuitenkin tehdä aina mahdollisimman läheltä määränpäätä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat