Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-selvitystä johtanut professori: Suomessa holhotaan yhä kansalaisia

Sote-uudistuksen selvitysryhmän puheenjohtajana toiminut professori Mats Brommels ihmettelee uhkakuvia, joita valinnanvapaudesta on nostettu.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Suomessa elää yhä holhoava suhtautumistapa kansalaisiin, sanoo professori Mats Brommels.
Suomessa elää yhä holhoava suhtautumistapa kansalaisiin, sanoo professori Mats Brommels. Kuva: Sami Kero / HS
Tästä on kyse

Valinnanvapautta aiotaan lisätä

 Hallitus aikoo toteuttaa asiakkaan valinnanvapauden osana sote-uudistusta.

 Jatkossa asiakas voisi valita sosiaali- ja terveydenhoitopalvelujen tuottajan joko julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan palveluista.

 Tavoitteena on saada tuottajat kilpailemaan palvelujen laadulla, mistä hyötyisivät sekä kansalaiset että julkinen talous. Hinta olisi kaikille tuottajille sama.

 Valinnanvapaus toteutuisi pääsääntöisesti peruspalveluissa ja soveltuvin osin erikoistason palveluissa.

 Vastuun palveluiden järjestämisestä kantavat maakunnat.

Hallituksen tekemät linjaukset asiakkaan valinnanvapaudesta sote-uudistuksessa vastaavat asiaa pohtineen selvitysryhmän ehdotuksia, sanoo ryhmän puheenjohtajana toiminut professori Mats Brommels.

”Tämä etenee aika lailla meidän ehdotustemme mukaisesti.”

Hallitus aikoo jatkaa asian valmistelua neljän valinnanvapauden keinon kautta.

Asiakas voisi valita sosiaali- ja terveyskeskuksen tai suppeamman palveluvalikoiman omatiimin. ”Meidän ehdotuksessamme sosiaali- ja terveyskeskus voisi perustua myös verkostomaiseen toimintamalliin, jossa omatiimi ottaisi väestövastuun ja sillä olisi yhteistyökumppaneita”, Brommels sanoo.

Hän toivoo, että hallituksen ajatus palveluseteleiden käytöstä ei tarkoittaisi ihan nykyisenlaista palveluseteliä.

”Nyt asiakkaan omavastuuosuus palvelusetelissä vaihtelee. Sen pitäisi olla kaikille sama, tai tavoite ihmisten tasavertaisesta kohtelusta ei toteudu.”

Neljäs keino on henkilökohtainen budjetointi, jota Brommelsin ryhmä esitti monia eri palveluja tarvitsevien erityisryhmien, kuten vammaisten, käyttöön.

Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Brommels ihmettelee uhkakuvia, joita valinnanvapaudesta on nostettu.

”Uhkakuvat ovat kohtuuttomia ja vahvasti liioiteltuja. Olemme työryhmässä pohtineet hyvin tarkasti kaikki riskit ja keinot niiden hallintaan.”

Esimerkiksi Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on todennut, että sote-uudistus uhkaa johtaa ”ryöstökapitalismiin”. Hän pelkää, että suuret kansainväliset yritykset pääsevät rahastamaan verorahoilla tuotetuissa palveluissa.

”Valtio päättää viime kädessä tuottajille maksettavat korvaukset, jotka ovat kaikille samat. Tuottajille tulee myös tiukat laatukriteerit, joten isoja voittoja tästä järjestelmästä ei revitä”, Brommels sanoo.

Yritysten aggressiivinen verosuunnittelu, eli veronmaksun kiertäminen siirtämällä voittoja matalamman verotuksen maihin, saadaan hänen mielestä parhaiten kuriin julkisuuden kautta.

”Valinnanvapauden toteutuessa asiakkaat voivat äänestää jaloillaan eli hylätä tuottajan, joka kiertää veroja.”

Moni asiantuntija sanoo pelkäävänsä, että kustannukset voivat karata käsistä. Brommelsin mukaan väite on vailla pohjaa, koska järjestelmään on tulossa tiukka valtion budjettikontrolli. Maakunnat saavat sote-rahoituksen valtion keräämistä verotuloista.

”Piikki ei ole auki”, hän korostaa.

Asiakas valitsisi palveluntuottajan, jonka vastuulla on palvelutarpeen arviointi ja palveluohjaus.

Kun Kela-korvauksista luovutaan, sairausvakuutusten rahat siirtyvät osaksi valtion budjettia. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki yksityisen hoidon Kela-korvauksilla tuetut hoitokustannukset siirtyisivät valtion maksettaviksi.

”Esimerkiksi hammashoitoon tulisi asiakkaan valinnanvapaus, mutta julkisessa hoidossa olisi käytettävissä suunnilleen sama rahasumma kuin nytkin.”

Kustannuksia hillitään rajoittamalla palvelukapasiteettia, jolloin asiakas voi joutua odottamaan palveluun pääsyä.

”Niille, jotka eivät halua jonottaa, jää mahdollisuus mennä omalla rahalla yksityiseen hoitoon.”

Brommels sanoo havainneensa, että Suomessa elää yhä holhoava suhtautumistapa kansalaisiin.

”On totuttu siihen, että asiantuntija-ammattilaiset tekevät ratkaisuja ihmisten puolesta. Kansainvälinen megatrendi on kuitenkin se, että ihmiset eivät enää tyydy siihen, vaan haluavat itse osallistua ja ottaa vastuuta myös hyvinvoinnistaan.”

Asiakkaan valinnanvapaus on toteutettu muiden Länsi-Euroopan maiden terveyspalveluissa jo aiemmin tavalla tai toisella.

Valinnanvapaus siirtää valtaa ja vastuuta kansalaisille. Brommelsin mielestä tästä olisi syytä olla tyytyväinen, koska se parantaa mahdollisuuksia sairauksien ennaltaehkäisyyn, johon jokainen voi vaikuttaa elämäntapojen muutoksilla.

Edessä on kuitenkin radikaali muutos järjestelmään, joka on tähän asti toiminut hyvin virastolähtöisesti. Siksi Brommelsin selvitysryhmä suositteli mallia, jossa asiakas valitsisi nimenomaan sosiaali- ja terveyskeskuksen.

”Suomalainen terveyskeskus on ollut uniikki monipuolisuudessaan. Sen toiminta on perustunut vahvasti kansanterveyden edistämiseen. Halusimme siirtää tämän vahvan ideologisen perinnön uuteen järjestelmään.”

Oikaisu kello 13.15: Mats Brommels ei ole ruotsalainen vaan suomalainen professori, joka työskentelee Ruotsissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat