Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen: ”Väärä etninen profilointi on ehdottomasti kielletty”

Kolehmainen ei halua kommentoida sitä, mitkä muut ominaisuudet yhdistettynä esimerkiksi ihonväriin voivat johtaa tietyn henkilön valintaan ulkomaalaisvalvonnan kohteeksi.

Kotimaa
 
Jussi Partanen
Poliisit lavalla SuomiAreenassa tiistaina. Vasemmalta oikealle Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Markku Luotonen, Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg, Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Tapio Huttunen, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Erkki Huhtanen ja Poliisiammattikorkeakoulun opiskelija Anna Heinonen.
Poliisit lavalla SuomiAreenassa tiistaina. Vasemmalta oikealle Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Markku Luotonen, Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg, Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Tapio Huttunen, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapeli Erkki Huhtanen ja Poliisiammattikorkeakoulun opiskelija Anna Heinonen. Kuva: Jussi Partanen

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi ei harjoita Suomessa ”väärää etnistä profilointia” toteuttaessaan ulkomaalaisvalvontaa. Ulkomaalaisvalvonta on poliisin lakisääteinen tehtävä, jossa se yrittää tavoittaa laittomasti maassa olevia ulkomaalaisia.

”Meillä on ehdoton nollatoleranssi rasismin suhteen. Ulkomaalaisvalvontaa ei saa kohdistaa tiettyihin henkilöihin etnisen alkuperän, uskonnon, sukupuolisen suuntautumisen tai jonkun muun vastaavan syyn takia. Se on väärää etnistä profilointia, ja sitä poliisi ei tee”, Kolehmainen sanoi Porin Suomi-Areenan tilaisuudessa.

Aihe on puhuttanut Suomessa viime päivinä sen jälkeen, kun tummaihoinen muusikko James Nikander eli Musta Barbaari kertoi Facebookissa hänen sukulaistensa joutuneen Helsingissä poliisin valvontatoimen kohteeksi. Nikanderin mukaan poliisi olisi pysäyttänyt hänen siskonsa ja äitinsä perjantaina matkalla ravintolasta raitiovaunupysäkille Helsingin Aleksanterinkadulla ja vaatinut heiltä passeja.

Poliisi ei kommentoi yksittäistapausta, mutta kertoi sunnuntaina lähettämässään tiedotteessa, että tarkastettavat valitaan satunnaisesti, eikä valinta saa perustua pelkästään tarkastettavan henkilön fyysisiin ominaisuuksiin ja piirteisiin.

Kolehmainen ei halua kommentoida sitä, mitkä muut ominaisuudet yhdistettynä esimerkiksi ihonväriin voivat johtaa tietyn henkilön valintaan.

”En mene kenttätoiminnalliseen poliisitaktiikkaan. Analyysi ja tiedustelutieto ovat aina yleensä pohjalla, kun joku operaatio käynnistyy”, Kolehmainen sanoo.

”Ei voi olla niin, että jos tiedustelutieto osoittaa, että vaikka tietyllä alueella Porissa on laittomasti maassa oleskelevia ja kohdehenkilöt sattuvat olemaan tummaihoisia, niin heiltä ei saisi kysyä henkilöllisyystietoja.”

Kolehmainen painotti useaan otteeseen, että ulkomaalaisvalvonta perustuu tiedustelutietoon, analyysiin ja suunnitelmalliseen poliisitoimintaan.

”Esimerkiksi niin, että valvonta kohdistuu vaikkapa Helsingin Rautatieasemaan. Silloin koko se alue otetaan haltuun, eikä toimita niin, että kohdistetaan valvonta vaikkapa virolaisiin tai albanialaisiin. Se on se periaate.”

Kolme vuotta sitten Euroopan neuvoston rasisminvastainen elin totesi, että Suomen ulkomaalaislaki antaa mahdollisuuden etniseen profilointiin. Kolehmainen ei halua spekuloida sillä, kuinka paljon tällaista toimintaa tapahtuu Suomessa.

Se on kiellettyä eikä sitä tehdä, poliisiylijohtaja toteaa.

Kolehmainen kommentoi myös terrorismin uhkaa Suomessa.

”Ei pidä antaa hysterialle tilaa, vaan pitää jalat maassa ja pää kylmänä. Samalla täytyy ymmärtää, että se on mahdollista meilläkin. Todennäköisyys joutua Suomessa terrori-iskun kohteeksi ei ole suuri, mutta mahdollinen. Sen takia täytyy olla jatkuvasti hereillä asian suhteen.”

Kolehmaisen mukaan poliisi kamppailee rajallisten voimavarojensa kanssa. Vaikka poliisin toimintakyky on tällä hetkellä hyvä, ei sillä ole valmiuksia pitkäkestoisiin, useassa kohteessa tapahtuviin operaatioihin.

”Tämä on sellainen problematiikka, jota täytyy jatkossa miettiä”, Kolehmainen lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat