Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset uskovat kehitysyhteistyön voimaan pakolaiskriisin ehkäisemisessä – aiempaa harvempi leikkaisi määrärahoja

Kehitysyhteistyön merkitykseen uskovat erityisesti alle 25-vuotiaat vastaajat.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Suomalaiset painottavat pakolaiskriisin ehkäisemisessä pitkäkestoisia keinoja, kuten koulutusta.
Suomalaiset painottavat pakolaiskriisin ehkäisemisessä pitkäkestoisia keinoja, kuten koulutusta. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Valtaosa suomalaisista ajattelee, että kehitysyhteistyöllä voidaan ehkäistä pakolaiskriisin syntymistä vaikuttamalla siihen, ettei ihmisten tarvitsisi lähteä pois kotimaastaan. Tätä mieltä on 80 prosenttia Ulkoasiainministeriön Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastanneista suomalaisista.

Taloustutkimus teki tutkimuksen henkilökohtaisina käyntihaastatteluna. Tutkimukseen vastasi 1004 henkilöä, ja otos edustaa tilastollisesti Suomen aikuisväestöä. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimus tehtiin toukokuun 12. ja kesäkuun 10. päivän välisenä aikana.

Suomalaiset painottavat pakolaiskriisin ehkäisemisessä pitkäkestoisia keinoja, kuten demokratian ja hyvän hallinnon kehittämistä, koulutusta sekä tasa-arvoa. Vain harva pitää sotilaallista väliintuloa parhaana keinona.

Tutkimukseen vastanneet uskovat, että koulutuksella saadaan aikaan pysyviä parannuksia. Noin viidennes vastaajista arveli kehitysyhteistyön lisäävän koulutusta tai edesauttavan naisten ja lasten koulutusta. Kehitysyhteistyöllä ajateltiin myös autettavan huono-osaisempia.

84 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä erittäin tai melko tärkeänä. Naisista 43 prosenttia ja miehistä 29 prosenttia pitää sitä erittäin tärkeänä. Nuoret ja yliopistokoulutuksen saaneet pitävät kehitysyhteistyötä useammin erittäin tärkeänä kuin vanhemmat ja alemman koulutuksen saaneet.

Puolueista kehitysyhteistyötä tärkeimpänä pitävät Rkp:n, kristillisdemokraattien, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat.

Vastaavasti kriittisimmin suhtautuvat perussuomalaisten kannattajat, joista noin viidennes pitää kehitysyhteistyötä erittäin tärkeänä. Perussuomalaisten kannattajista 44 prosenttia pitää kehitysyhteistyötä melko vähämerkityksisenä ja jopa yhdentekevänä. Toiseksi kielteisimpiä olivat kokoomuksen kannattajat.

Perussuomalaisten kannattajien kriittisestä suhtautumisesta huolimatta enemmistö heistä on kuitenkin sitä mieltä, että kehitysyhteistyöllä voidaan ainakin jossain määrin ehkäistä pakolaiskriisin syntymistä.

Aiempaa harvempi kansalainen vähentäisi nyt kehitysyhteistyöhön tarkoitettuja määrärahoja. Tämän vuoden tutkimuksessa selvisi, että 61 prosenttia pitäisi kehitysmäärärahat nykyisellään. 18 prosenttia leikkaisi ja saman verran kasvattaisi rahasummaa.

Viime vuonna 26 prosenttia vastaajista kannatti määrärahojen leikkaamista, ja ainoastaan 11 prosenttia olisi lisännyt niitä.

Verojen maksaminen on suomalaisten mielestä tärkein tapa auttaa kehitysmaita yksityishenkilönä. Viime vuonna parhaana pidettiin hyväntekeväisyyteen lahjoittamista.

Tämä on Taloustutkimuksen mukaan merkittävä muutos, sillä tänä vuonna aiempaa pienempi osuus veroista menee kehitysyhteistyöhön. Tulosta voi kuitenkin tulkita niin, että viime vuoden leikkausten jälkeen suomalaiset pitävät entistä tärkeämpänä pitää kiinni kehitystyöhön tarkoitettujen määrärahojen suuruudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat