Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autot katsastukseen vain joka toinen vuosi? Katsastuslakiin tulossa ehkä muutoksia

Suomen lakia ollaan muuttamassa EU-direktiivin mukaiseksi, mikä vähentäisi suomalaisten autonomistajien tarvetta vierailla katsastuskonttorilla.

Kotimaa
 
Ville Männikkö
Muutoksia on mahdollisesti luvassa autojen, moottoripyörien ja nopeiden traktorien katsastukseen.
Muutoksia on mahdollisesti luvassa autojen, moottoripyörien ja nopeiden traktorien katsastukseen. Kuva: Ville Männikkö

Suomi alkaa valmistella katsastussäädösten muuttamista EU:n uuden liikennekelpoisuuspaketin mukaisiksi. Muutoksia on mahdollisesti luvassa autojen, moottoripyörien ja nopeiden traktorien katsastukseen.

Muutoksiin kannustavat hallitusohjelman tavoitteet säädösten sujuvoittamisesta. Kansalaisten arkea haittaavaa ylimääräistä sääntelyä pyritään purkamaan.

Henkilö- ja pakettiautot on nykyään katsastettava Suomessa ensimmäistä kertaa viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Sen jälkeen on vapaavuosi, jolloin katsastusta ei tehdä. Vapaavuoden jälkeen auto on katsastettava vuosittain.

Nykyisen EU-direktiivin mukaan jäsenvaltioiden on katsastettava autot vähintään kahden vuoden välein ja uudet autot ensimmäisen kerran neljän vuoden jälkeen. Direktiivi ei estä sitä, ettei jäsenvaltioissa voisi olla tiheämpikin katsastusväli, mutta Suomi on mahdollisesti siirtymässä direktiivin minimirajoituksiin.

”Emme ole vielä tehneet minkäännäköisiä päätöksiä siitä, millaiseen katsastusaikaväliin mennään. Direktiivin minimitaso on yksi täysin mahdollinen ratkaisu, mitä aiotaan tarkastella”, liikenne- ja viestintäministeriön ylitarkastaja Joel Karjalainen sanoo.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi esitti viime syksynä, että huolto-ohjelmaa noudattavat autot voitaisiin vapauttaa kokonaan katsauksesta. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) suhtautui esitykseen avoimesti.

Suomessa määräaikaiskatsastetaan vuosittain noin 2,5 miljoonaa henkilö- ja pakettiautoa. Katsastusten kustannus kansalaisille on yhteensä noin 160 miljoonaa euroa vuodessa.

Tuoreessa hankkeessa tarkastellaan katsastuslainsäädäntöä erityisesti kansalaisten arjen näkökulmasta, ja katsastussäädöksiä löyhentämällä kustannukset luonnollisesti putoaisivat.

Huomionarvoista on, että toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa ei ole tarvinnut katsastaa moottoripyöriä. Katsastusdirektiivin mukaan moottoripyörät on kuitenkin katsastettava, tai on käytettävä vaihtoehtoisia tapoja moottoripyörien liikenneturvallisuuden edistämiseksi.

”Meillä ei ole intressiä tuoda moottoripyöriä pakolla katsastuksen piiriin, mutta jos ei mitään muuta mallia löydy, näin on tehtävä, jotta direktiivin vaatimukset täyttyvät”, Karjalainen kertoo.

Vielä liikenne- ja viestintäministeriö ei ole keksinyt vaihtoehtoista mallia. Pöydällä on ollut Karjalaisen mukaan ”lähinnä heittoja”.

”Olemme miettineet kevyempää katsastusta tai mahdollisesti informaatiotyötä. Voisimme esimerkiksi edistää liikenneturvallisuutta kertomalla moottoripyöräilyn riskeistä. Tämä edellyttäisi kuitenkin selvitystyötä ja tutkimusta, minkälaisia vaikutuksia tällaisella toiminnalla olisi. Meidän pitäisi pystyä osoittamaan, että vaihtoehtoisella mallilla olisi oikeasti vaikutusta liikenneturvallisuuteen.”

Hankkeessa tarkastellaan myös nopeita traktoreita koskevien katsastusvaatimusten täytäntöönpanoa. EU-direktiivi edellyttää traktorien katsastamista.

”Kansallisesti voidaan vapauttaa ajoneuvot, joita käytetään maataloustöiden ohessa kansallisessa liikenteessä. Pitää miettiä, millä mallilla näiden kanssa edetään ja mitkä ajoneuvot mahdollisesti tulisivat katsastuksen piiriin”, Karjalainen pyörittelee.

Lisäksi selvitetään mahdollisuutta lisätä ajoneuvojen tienvarsitarkastuksia. Tarkastustoiminnan laajentaminen edistäisi liikenne- ja viestintäministeriön mukaan autojen liikennekelpoisuuden reaaliaikaista valvontaa ja liikenneturvallisuutta.

Hallituksen on tarkoitus antaa eduskunnalle esityksensä katsastussäädöksistä alkuvuodesta 2017. Direktiivin täytäntöönpanoaika päättyy 20.5.2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat