Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka maksaa kunnanjohtajan laittomat potkut, kysytään Kittilässä – tapaus voi johtaa jopa lakimuutokseen

Laittomasti irtisanotun kunnanjohtajan Anna Mäkelän tapaus saattaa tuottaa lakimuutoksen. Levi-pitäjä roikkuu löysässä hirressä kolmatta vuotta ja päätöksenteko sujuu jähmeästi.

Kotimaa
 
Laura Oja
Kittilän erotettu kunnanjohtaja Anna Mäkelä on muuttanut Kauniaisiin, jossa hänet kuvattiin 2014.
Kittilän erotettu kunnanjohtaja Anna Mäkelä on muuttanut Kauniaisiin, jossa hänet kuvattiin 2014. Kuva: Laura Oja
Tästä on kyse

Mäkelä irtisanottiin kuulematta

  Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja Levin matkailukeskus Oy:n hallitus tekivät tutkintapyynnön poliisille Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta joulukuussa 2013. Pyyntö koski toimintaa miljoonien eurojen hissihankkeessa Levillä.

  Marraskuussa 2014 kunnanvaltuusto irtisanoi Mäkelän kuulematta häntä.

  Keskusrikospoliisi tutkii Kittilän kuntapäättäjien toimia. Epäiltynä on lähes koko valtuusto kolmea vasemmistoliiton ja yhtä kokoomuksen edustajaa lukuun ottamatta. Esitutkinta on valmis. Seuraavaksi epäillyt päättävät, lähtevätkö he tunnustamismenettelyyn.

Kittilässä laittomasti irtisanottu kunnanjohtaja Anna Mäkelä neuvottelee nyt kunnan kanssa korvaussummasta.

Eripuraa neuvotteluissa tuottavat sekä raha että kysymys siitä, kuka lopulta maksaa koko hallintosotkun viulut – kuntalaiset veronmaksajina vai laittomien potkujen takana olleet valtuutetut.

”En ole osallisena neuvotteluissa, enkä tiedä tilannetta, mutta jos sopimus syntyy, siihen pitää saada maininta siitä, että mahdolliset tuomitut tulee saada vastuuseen. Kunta ei saa lähteä maksamaan tahallista väärinmenettelyä”, toteaa Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas).

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös kesäkuussa teki Mäkelän potkuista virallisesti laittomat. Perusteluna on muun muassa se, että Mäkelä jätettiin kuulematta, mikä loukkasi vakavasti hänen oikeusturvaansa.

KHO:n päätöksen jälkeen Kittilässä on nyt kaksi kunnanjohtajaa, koska valtuusto ehti valita Kyösti Tornbergin hoitamaan virkaa vuoden loppuun asti.

Mäkelä voisi periaatteessa palata hoitamaan tehtäviään, mutta todennäköistä se ei ole. ”Prosessista ei ole tässä vaiheessa mitään kommentoitavaa”, Mäkelä totesi HS:lle.

Kuntahallinnon kaaos sai Kittilässä alkunsa, kun Mäkelä teki joulukuussa 2013 tutkintapyynnön poliisille Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta.

Palosaaren epäiltiin olleen valitsemassa hiihtohissejä yhtiöltä, jonka tarjous oli kilpailijaa selvästi kalliimpi. Myöhemmin kunnanhallitus perui tutkintapyynnön ja Mäkelä irtisanottiin marraskuussa 2014.

Monet ovat sitä mieltä, että jos tutkinta olisi tuolloin käynnistetty, Kittilän kuntahallinto ei olisi tässä pisteessä.

Kittilän 27:stä kunnanvaltuutetusta peräti 23 on epäiltynä rikoksista. Laajaan tutkintavyyhtiin liittyvät hissihankinnan kuviot sekä Mäkelän lainvastainen erottaminen.

Valtuutettujen toimia selvittää keskusrikospoliisin Oulun-yksikkö. Epäiltyjen on elokuussa päätettävä, lähtevätkö he tunnustamismenettelyyn.

”Jos epäillyt suostuvat tähän, luvassa on hieman kevyempi oikeusprosessi sekä lievemmän skaalan tuomioita”, rikosylikomisario Ari Soronen kertoo.

Mäkelän tapaus ei ole ainoa kuntajohtajien eroriita. Esimerkiksi Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla kaupunki maksoi kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaralle muun muassa vuoden palkan suuruisen irtisanomiskorvauksen. Rinnevaara sai korvauksia myös Heinolasta, jossa hänet oli irtisanottu aiemmin.

Irtisanomistilanteiden riitelyltä vältytään vastedes paremmin, kun kaikki kunnat laativat johtajalleen asianmukaisen johtajasopimuksen.

Kuntalain mukaan johtajasopimus tulee laatia ensi vuoden kesäkuun alkuun mennessä. Uudet sopimukset onkin jo jonkin aikaa laadittu uuden mallin mukaan.

”Tämä on kokemuksen tuoma opetus, että ristiriitojen ratkaiseminen on helpompaa, kun on etukäteen pelisäännöt vahvistettu”, toteaa Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen.

Sulosen mukaan riitoja tulee olemaan vastedeskin, mutta niiden ratkaiseminen on nopeampaa ja helpompaa. Erokorvaus ei ole johtajasopimuksessa pakollinen, mutta käytännössä se sieltä löytyy.

”Kun kunnanjohtaja halutaan erottaa luottamuspulan vuoksi, ei tarvitse käydä sitä tuskallista prosessia läpi, vaan johtaja voi irtisanoutua ja erokorvaus löytyy sopimuksesta. Se helpottaa prosessia, kun ei tarvitse käräjöidä mahdollisesta laittomasta irtisanomisesta”, Sulonen sanoo.

Laittomien irtisanomisten korvaukset ovat Sulosen mukaan olleet runsaan puolen vuoden palkasta vajaan kahden vuoden palkkaan.

Kittilässä kunnallinen päätöksenteko on hallintokriisin myötä vaikeutunut. Sotku saattaa poikia jopa lakimuutoksen, kun selvitysmies Kari Prättälän ”Lex Kittilä” etenee eduskunnan käsittelyyn.

Prättälä ehdottaa lakimuutosta, jonka myötä valtio voi määrätä kuntaan selvitysmiehen, jonka esityksestä rampautunut kunnanhallitus voidaan korvata tilapäisellä valiokunnalla.

”Kyse olisi äärimmäisistä tilanteista. Kunnallisen itsehallinnon on toki toimittava lain säätämällä tavalla”, korostaa Sulonen.

”Kittilässä suurin osa päättäjistä on epäiltyinä rikoksista. Jo nyt meillä on asioita, joita ei ole voitu käsitellä, kun ei ole saatu kokousta päätösvaltaiseksi”, Yritys kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat