Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Suomalaiset haluavat opettajille lisää valtaa ja kunnioitusta

Kyselyn mukaan opettajan ammatin arvostus on murentunut kymmenessä vuodessa. Suomalaisia huolestuttaa, että opetuksen laatu kärsii koulutusleikkauksista.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomalaiset toivovat opettajille lisää valtaa ja kunnioitusta, selviää Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneista opettajista 75 prosenttia ja 66 prosenttia muista vastaajista sanoi, että opettajan ammatin arvostus on vähentynyt kymmenen viime vuoden aikana.

”Oli jossain määrin yllättävää, että kansa niin voimakkaasti oli sitä mieltä, että opettajien arvostus on laskenut. Samalla tuloksissa näkyi selvä viesti siitä, että suomalaiset eivät pidä arvostuksen laskemista hyvänä asiana”, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat opettajan ammattia neljänneksi eniten kaikista ammateista. Listan kärjessä ovat lääkäri ja poliisi, ja niiden jälkeen tulevat sairaanhoitajat ja opettajat.

Pohjaa opettajien työltä ja koulutuksen laadulta ovat kansalaisten mukaan vieneet koulutusleikkaukset.

”Opettajien ei anneta kansan mielestä tehdä työtään niin hyvin he pystyisivät ja haluaisivat. Poliittisten päättäjien on nyt aika kuulla tämä kansalaisten mielipide ja kääntää kehityssuunta”, Luukkainen sanoo.

Suomalaiset toivovat opettajille tutkimuksen mukaan enemmän valtaa, kurinpitomahdollisuuksia, vapauksia ja resursseja. Luukkaisen mukaan tutkimuksessa nousi vahvasti esiin se, että kansa haluaisi vahvistaa opettajan auktoriteettia ja valta-asemaa.

”Ainakaan opettajakunta ei haikaile vanhakantaisen autoritäärisen määräävän vallan perään. Vastaajat ovatkin todennäköisesti tarkoittaneet koulun työrauhan palauttamista ja vahvistamista. Koulun tehtävä on opettajaa ja ohjata, ei vain miellyttää.”

Opettajan työtä arvostetaan, sillä opettajat ovat suomalaisten mielestä onnistuneet erityisesti yleissivistyksen pohjan luomisessa. Sen sijaan oppijoiden yksilöllinen ohjaus ei onnistu niin hyvin kuin pitäisi – ei opettajienkaan mielestä.

”Se ei ole mikään ihme. Resurssien leikkaaminen, ryhmäkokojen kasvattaminen ja ryhmien monimuotoistuminen sekä muut viime aikojen kehitystrendit heikentävät opettajien mahdollisuuksia tukea ja ohjata oppijoita yksilöllisesti, Luukkainen sanoo.

Opettajat itse kertovat kaipaavansa enemmän täydennyskoulutusta, tukea ja arvostusta. Luukkaisen mukaan erityisesti täydennyskoulutus on Suomessa heikolla tasolla.

”Opettajat kokevat epäoikeudenmukaisena, että työltä vaaditaan paljon, mutta ei anneta mahdollisuutta ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Pahimmillaan monissa kunnissa lomautetaan opettajat virkaehtosopimuksiin perustuvien täydennyskoulutuspäivien ajaksi. ”

OAJ:n teettämään opettajien ammattikuva- ja arvostustutkimukseen vastasi 1 450 opettajaa ja noin 2 000 muuta suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat