Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mansikkasato saattaa jäädä vain puoleen viime vuodesta – Riittääkö marjoja vielä kauppoihin?

”Marjaa on pellossa ja sitä kerätään, jos sade taukoaa. Toisaalta sade pilaa satoa, toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta sanoo.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Painajaismainen kesä mansikanviljelijöille
Painajaismainen kesä mansikanviljelijöille
Jatkuva vesisade on saanut mansikkapellot täyteen lätäköitä ja mansikat pilaantumaan. Kuvaus: Mika Rokka ja Juha Metso, leikkaus: Mika Rokka ja Juha Metso

Mansikan hupeneminen kaupoista on ollut kuuma puheenaihe jo päiviä. Toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta arvioi, että viime vuoteen verrattuna sato saattaa nyt jopa puolittua.

”Sato jää selvästi normaalivuotta pienemmäksi. Viime vuonna mansikkaa tuli 15 miljoonaa kiloa. Tänä vuonna hyvä jos edes kahdeksaan miljoonaan päästään”, Salo kuvailee.

Keskimäärin satoa on kertynyt vuosittain 12–13 miljoonaa kiloa, mutta määrät vaihtelevat paljon. Viljelijät seuraavat jännittyneinä säätiedotuksia: marjatilanteeseen vaikuttavat sateet ja poutapäivät.

Varsinkin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Savossa on vielä satoa luvassa. Mansikanhimoisia lohduttaa myös tieto, että nyt aletaan yleisesti kerätä marjaa keväällä istutetuista taimista. Salon mukaan mansikoita on siis vielä tulossa, mutta tuskin hurjaan tarjoushintaan.

Juha Metso
Mansikkahome tuhoaa satoa.
Mansikkahome tuhoaa satoa.

”Marjaa on pellossa ja sitä kerätään, jos sade taukoaa. Toisaalta sade pilaa satoa. Etelä-Suomessa alkaa talvehtivan mansikan osuus vähentyä, ja joillain tiloilla se on jo loppunutkin”, Salo sanoo.

Salon mukaan kasvanut kysyntä on johtanut siihen, että myös mansikan viljelijähinta on korkeampi kuin normaalisti. Tämä ei kuitenkaan riitä paikkaamaan paikoittain surkean sadon vaikutuksia viljelijöiden tuloihin. Huono vuosi iskee etenkin yrityksiin, joilla on runsaasti velkaa.

”Marjatilat ovat kuitenkin vain harvoin 100-prosenttisesti marjatiloja, vaan niillä on yleensä myös muuta toimintaa. Meidän sektorillamme ovat sillä tavoin asiat hyvin, ja konkursseja tulee vähemmän”, Salo muistuttaa.

(Uutinen jatkuu grafiikan jälkeen)

Vilkin marjatilalla Kotkassa sato tulee olemaan korkeintaan tyydyttävä. Viljelijä Heikki Vilkki arvioi, että mansikoita tulee noin 15 prosenttia vähemmän kuin yleensä. Kausi alkaa olla jo lopuillaan.

”Sateet kiusasivat. Poimijoita on ollut, mutta marjat pehmenivät niin, että niitä piti valita”, Vilkki kertoo.

Tila myy mansikkaa vakiohintaan, joka ei juurikaan muutu. Sadon suuruus näkyy täten varsin suoraan viljelijän tuloissa.

Juha Metso
Heikki Vilkki maistoi mansikkaa tilallaan tiistaina.
Heikki Vilkki maistoi mansikkaa tilallaan tiistaina.

Huittisissa Mattilan marjatilalla kausi jatkuu. Kevätistutusten antia päästään maistamaan ensi viikolla. Kokonaisuudessaan mansikkasato on tänä vuonna keskinkertainen tai normaalia pienempi.

”Olemme onnellisessa asemassa siinä, ettei meillä ollut pahoja talvivaurioita, kertoo viljelijä Seppo Matomäki.

Niin Vilkin kuin Mattilan tilalla mansikan kysyntä on ylittänyt tarjonnan.

”Autoja on pihat täynnä, ja myyntipisteille viedään koko ajan lisää mansikkaa”, Matomäki kuvailee.

Mansikan ystäville kesä ei ole ollut paras mahdollinen. Toisen punaisen marjan kannattajille on puolestaan iloisia uutisia: vattusadosta ennustetaan runsasta.

”Vadelmakausi alkaa pian. Kannattaa olla ajoissa, ettei myöhästy lähdöstä”, Hannu Salo kehottaa.

Juha Metso
Kotkan Vilkin marjatilan omistaja Heikki Vilkki arvioi, että mansikoita tulee noin 15 prosenttia vähemmän kuin yleensä.
Kotkan Vilkin marjatilan omistaja Heikki Vilkki arvioi, että mansikoita tulee noin 15 prosenttia vähemmän kuin yleensä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat