Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitoa saa myös mökkikunnassa – viisi vinkkiä, miten vältät kesän sairaudet

Infektiot, haavat ja nyrjähdykset ajavat suomalaisia mökkeilijöitä päivystykseen. Myös pitkäaikaissairauksien kontrollikäynnit hoituvat kesäpaikkakunnalla, kunhan asiasta on sovittu etukäteen.

Kotimaa
 
Milla von Konow
Lohjan Tynninharjun terveyskeskuksessa sairaanhoitaja Arja Ahola otti nielunäytettä Katinka Tuiskun tyttäreltä Mai Holilta.
Lohjan Tynninharjun terveyskeskuksessa sairaanhoitaja Arja Ahola otti nielunäytettä Katinka Tuiskun tyttäreltä Mai Holilta. Kuva: Milla von Konow
Viisi vinkkiä

Ehkäise kesäsairaudet

1 Nauttimalla alkoholia maltillisesti. Maistissa ei kannata lähteä hakkaamaan halkoja tai kalastamaan. Ole varovainen ongenkoukkujen ja vieheiden kanssa.

2 Suojaamalla itsesi ja lapset hyvin auringon paahteelta. Kesällä päivystyksessä nähdään paljon liiallisesta auringossa oleilusta tulleita pahoinvointioireita ja ihon palamisia. Riittävä veden juominen ehkäisee väsymistä ja nestehukkaa.

3 Huolehtimalla hygieniasta ruoanlaitossa. Ruokamyrkytysriski pienenee, kun kuljetat elintarvikkeet nopeasti kaupasta kotiin kylmään.

4 Käyttämällä suojaavia vaatteita liikkuessasi pensaikossa. Punkit tulisi poistaa iholta pian käyttämällä punkkipinsettejä. Kyynpureman varalta on hyvä kuljettaa kyypakkausta mukana matkalla.

5 Hoitamalla pitkäaikaisten sairauksien oireet tarvittaessa omalla lääkärillä ennen lähtöä. Ota lääkkeet ja viimeisin diagnoosilistaus mukaan matkalle.

“Ensimmäinen kerta, kun näin kävi, että jouduttiin tulemaan mökiltä päivystykseen. Yleensä pienet vaivat on hoidettu itse”, kertoo Lohjalla mökkeilevä Katinka Tuisku ja kietoo käsivartensa tyttärensä Mai Holin ympärille. Hän on juuri tuonut Holin Lohjan sairaalan yhteydessä toimivaan Tynninharjun terveyskeskuspäivystykseen kovan kurkkukivun takia.

“Nielu näyttää sen verran pahalta, että angiina se varmaan on”, Tuisku epäilee.

Perhe asuu vakituisesti Helsingissä, joten Tuisku on ensin kysynyt Helsingin Lastenklinikalta neuvoa. Main valkosolut ovat olleet keväällä matalalla.

“Lastenklinikalta kuitenkin sanottiin, että riittää, kun tulemme tänne. Käynti Helsingissä olisikin vienyt helposti tunteja. Nyt potilas pääsee nopeammin kotiin lepäämään.”

Vieraalla paikkakunnalla mökkeilevä tai muuten kesälomaansa viettävä on oikeutettu saamaan hoitoa äkillisen vamman tai sairauden takia kotikunnasta riippumatta.

Lohjan terveyskeskuksen ylilääkäri Valtteri Kiuru kertoo, että mökkeilijöiden määrä näkyykin lähinnä juuri sairaalan yhteispäivystyksessä akuuteissa sairastumisissa ja tapaturmissa.

“Terveysasemalla asioivien ulkopaikkakuntalaisten määrä on sen sijaan pienempi.”

Monella suositulla mökkipaikkakunnalla ulkopaikkakuntalaisten osuus voi olla useita kymmeniä prosentteja perusterveydenhuollon päivystyspotilaista. Näin on esimerkiksi Savonlinnassa.

”Päivystystä ei meillä voida supistaa ollenkaan. Se pyörii täydellä teholla, sillä ihmismäärä lähestulkoon tuplaantuu kesällä tällä seudulla”, kertoo Itä-Savon perusterveydenhuollon toimialajohtaja Panu Peitsaro.

Savonlinna on yksi suosituimmista mökkikunnista. Oopperajuhlien aikaan ulkopaikkakuntalaisia ja turisteja saapuu ympäri Eurooppaa ja Venäjältä. Väkeä riittää elokuun alkuun asti.

“Kesävieraille tulee erilaisia vaivoja, mikä näkyy selkeästi eniten päivystyksessä. Milloin jää uistimen koukku kiinni, milloin taas mökkiläiseen osuu vesuri, moottorisaha tai kirves, syitä on monia”, Peitsaro luettelee.

Tapaturmien lisäksi päivystykseen ajavat muun muassa hengitystie-, iho- ja virtsatietulehdukset sekä hyönteisten pistot. Saaristolaiskaupunki Paraisten päivystyksessä kesä näkyy punkkien poistoissa ja borrelioosi-epäilyinä. Yhteensä Paraisilla hoidetaan yhteensä noin 150 ulkopaikkakuntalaisen päivystyskäyntiä kesässä.

”Tapaturmia hoidetaan. Lomalaisen kannattaisikin välttää hosumista. Kalliot ovat liukkaita ja laiturit ja veneet saattavat olla petollisia paikkoja”, muistuttaa apulaisylilääkäri Kenneth Wilson.

Kesäaikaan tapaturmia näkyy päivystyksessä jopa talvea enemmän. Ylilääkäri Santeri Seppälä Mikkelin keskussairaalan päivystyspoliklinikalta sanoo, että kesäaikaisiin tapaturmiin liittyy usein alkoholi.

”Monesti esimerkiksi haavat ovat syntyneet niin, että mökillä pienessä maistissa on lähdetty nikkaroimaan jotakin. Kesällä myös saatetaan ottaa koko ajan vähän alkoholia ja se pahentaa kroonisia sairauksia.”

Kesäkuukaudet ovat Mikkelin sairaalan päivystyksessä vuoden kiireisintä aikaa.

Lohjan päivystyksessä kello näyttää neljää iltapäivällä ja odotushuoneeseen alkaa kerääntyä väkeä. Suurin osa on paikallisia, mutta lääkärille pääsyä odottaa myös helsinkiläinen Kaarlo Ylinen. Ylisen otsassa on laastari. Liikahtaminen saa irvistämään.

“Kaaduin kesämökillä maalaustelineeltä otsa edellä ja nyt pistää kylkeen sen verran pahasti, että kylkiluu lienee murtunut”, Ylinen sanoo ja pudistelee päätään.

“Maalaamatta oli viimeiset puoli metriä ikkunoiden vuorilaudoista. Olisi pitänyt olla kurottelematta”, Ylinen harmittelee.

Lohjalla jo kolmekymmentä vuotta kesäasukkaana viettänyt Ylinen valitsi Lohjan päivystyksen sen sijaan, että olisi lähtenyt ajamaan Helsinkiin.

“Siellä olisi saattanut matkoineen mennä tunteja.”

Akuuttien tilanteiden lisäksi kesämökkikunnalla hoidetaan myös pitkäaikaissairauksia, usein kuitenkin vasta sitten, kun sairaus pahenee. Kesämökkikuntien ylilääkäreiden mukaan pitkäaikaissairauden hoitoon tarvittavaa hoitosuunnitelmaa ja hoitopaikan vaihtoa käyttää melko pieni osa mökkiläisistä.

“Meillä tyypillisesti pitkäaikaissairauttaan hoidattava oleilee suuren osan vuodesta Kuusamossa mökillä – tai tulee ympäryskunnasta”, kertoo päivystyksen vastuulääkäri Joonas Kauppila Kuusamon terveyskeskuksesta.

Kaikille hoitosuunnitelma ei välttämättä ole tuttu. Kauppilan mukaan päivystyksessä tulee aika ajoin vastaan tilanteita, joissa ulkopaikkakuntalaiset lomalaiset hoidattavat pitkäaikaissairauttaan ilman väliaikaista hoitopaikan valintaa.

“Useimmiten potilas on hoidattamassa pahentunutta pitkäaikaista sairauttaan, joka olisi voitu ehkäistä lääkärikäynnillä kotipaikkakunnalla aikaisemmin. Akuutit tilanteet hoidetaan aina.”

Pitkäaikaissairauksien, kuten sydänsairauksien pahenemista, nähdään etenkin pitkän hellejaksojen aikana.

Lohjalla Mai Holin kurkkukipu hoitui lopulta levolla. Nielunäytteestä ei löytynyt penisilliiniä vaativaa streptokokkia. Äiti Katinka Tuisku on hyvillään sujuvasta hoitoon pääsystä.

”Vastaanotossa ei mietitty yhtään, mistä olemme, vaan kaikki hoitui hienosti ja nopeasti”, hän kiittelee.

Kaarlo Ylisellä aikaa kului päivystyksessä lopulta neljä tuntia. Röntgenissä ei näkynyt kylkiluun murtumia. Helsingin matkaan verrattuna odotusaika tuntuu Ylisestä kuitenkin kohtuulliselta.

”Annan hoidolle täyden kympin. Tällaisesta palvelusta maksaakin ihan mielellään.”

”Mielenkiintoista nähdä, mitä sote-uudistus tekee jatkossa: vaikeuttaako vai helpottaako se kesäaikaisen hoidon saamista”, Ylinen pohtii.

Kiireellistä hoitoa saa aina

Äkillisessä sairastumisessa on oikeus käyttää minkä tahansa kunnan terveyspalveluja. Myös kiireellinen suun terveydenhuolto, mielenterveyshoito, päihdehoito ja psykososiaalinen tuki on annettava potilaalle asuinpaikasta riippumatta.

Nykyisin kesäpaikkakunnalta voi saada muutakin kuin kiireellistä hoitoa. Hoito-oikeutta laajennettiin vuonna 2011 niin, että potilas voi käyttää perusterveydenhuollon palveluita myös oleskellessaan väliaikaisesti toisessa kunnassa. Tällöin vakituinen terveysasema pysyy samana.

Hoidon saaminen edellyttää hoitosuunnitelmaa, jonka potilas voi pyytää omasta terveyskeskuksestaan ja toimittaa kesäpaikkakunnan terveyskeskukseen. Hoito voi alkaa viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta. Hoidon maksaa potilaan kotikunta.

Hoitosuunnitelmassa potilaan oma lääkäri arvioi, tarvitseeko potilas hoitoa loman aikana. Tyypillisimpiä kesäpaikkakunnalla hoidettavia pitkäaikaissairauksia ovat esimerkiksi diabeteksen tai verenohennuslääkkeiden laboratoriokontrollikäynnit, joissa veriarvoja pitää seurata esimerkiksi kuukauden välein.

Pari vuotta terveyskeskuksen on voinut myös valita mistä tahansa päin Suomea. Tällöin valinta tehdään aina vuodeksi kerrallaan.

Kesälomalla sairastuessa kannattaa ensin ottaa yhteyttä lähimmän päivystyspisteen puhelinneuvontaan. Suuri osa lievistä oireista ja esimerkiksi hengitystieinfektioista hoituu neuvonnan ja kotihoidon avulla. Mikäli oire vaikuttaa vakavalta, soittaminen hätänumeroon 112 varmistaa, että ensihoito voi käydä paikan päällä tarkastamassa tilanteen ja tarvittaessa kuljettaa potilaan esimerkiksi läheisen keskussairaalan päivystykseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat