Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Suomalaisten luotto syöpähoitoihin vankkaa – ”Eihän missään ole yhtä hyviä hoitotuloksia kuin Suomessa”

Syöpäjärjestöjen teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta luottaa saavansa sairastuessaan parasta mahdollista syöpähoitoa.

Kotimaa
 
Christian Westerback / HS
Yhdistelmähoitojen kehittyminen on parantanut hoitotuloksia esimerkiksi kives- ja rintasyövissä.
Yhdistelmähoitojen kehittyminen on parantanut hoitotuloksia esimerkiksi kives- ja rintasyövissä. Kuva: Christian Westerback / HS

Syöpäjärjestöjen teettämän tutkimuksen mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta luottaa saavansa sairastuessaan parasta mahdollista syöpähoitoa. Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1007 15–79-vuotiasta suomalaista.

Syöpäyhdistyksen hallituksen puheenjohtaa, professori Teuvo Tammelaa tutkimustulos ei yllätä. Työssään urologina Tammela hoitaa paljon eturauhassyöpää ja muita miesten syöpiä ja on huomannut potilaiden luoton olevan vankkaa.

”Kyllä suomalaisten luottamus on hyvä. Varmasti siksi, että meillä on erittäin hyvät hoitotulokset – eihän missään ole parempia syöpähoitotuloksia kuin Suomessa”, Tammela toteaa.

Tutkimuksen mukaan yli 50-vuotialla luottamus syöpähoitoihin on heikointa. Noin joka viides yli 50-vuotias kokee, että ei tule saamaan parasta mahdollista hoitoa syöpäänsä, mikäli sairastuu.

Syöpäjärjestöjen viestintäjohtajan Satu Lipposen mukaan erot muihin ikäluokkiin ovat pieniä, mutta taustalla voi vaikuttaa se, että iäkkäämmät suhtautuvat sairaanhoitoon yleisesti epäilevämmin.

”Vanhenevassa väestössä on yleistä huolta hoidosta, joka voi heijastua syöpähoitoihin. Iäkkäämmällä saattaa olla ajatus siitä, että vanhuus voi olla hoidon este”, Lipponen toteaa.

Tammelan mukaan osasyy iäkkäämpien heikompaan luottamukseen voi olla syöpien ja hoitojen erilaisuus nuorempiin verrattuna.

”Syöpäkirjo on erilainen nuorilla ja vanhemmilla. Nuorten syövät reagoivat hyvin lääkehoitoihin, kun taas iäkkäämmillä hoitotulokset ovat usein huonompia”, Tammela toteaa.

Tammela kertoo syöpähoitojen kehittyneen huomattavasti viime vuosina. Ensisijainen hoitotapa on aina kirurgia, jonka rinnalla käytetään usein myös lääke-, solunsalpaaja- tai sädehoitoa.

”Kirurgia on kaikkein vaikuttavinta syöpähoitoa. Voi olla, että sen lisäksi muita hoitoja ei tarvita. Mutta jos kaikkea ei saada leikattua, voidaan käyttää yhdistelmähoitona lisäksi lääkehoitoa, sädehoitoja tai solunsalpaajia”

Yhdistelmähoidoilla on Tammelan mukaan saatu loistavia tuloksia esimerkiksi nuorten miesten syöpänä tunnetun kivessyövän hoidossa. Yhdistelmähoidoilla vaikeiden kivessyöpätapausten, ei-seminoomien kuolleisuus on saatu laskettua alle kymmeneen prosenttiin, kun vielä 1970-luvulla puolet sairastuneista menehtyi siihen.

”Yhdistelmähoitojen kehittyminen on ollut yksi tie tähän menestykseen syöpähoitojen saralla”, Tammela tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat