Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat kertovat: Miten Suomeen luodaan uutta työtä ja mitä nuoren kannattaa tehdä

Porin Suomi-Areenaan kokoontui tällä viikolla iso joukko vaikuttajia pohtimaan suomalaista työtä. Mitä nuorten on hyvä pitää mielessä tulevaisuuden työelämän kannalta, ja mitä poliitikot voivat tehdä?

Kotimaa
 
Jussi Partanen
Juhana Vartiainen (vas.), Teresa Kemppi-Vasama, Tuuli Kaskinen, Li Andersson ja Ann Selin.
Juhana Vartiainen (vas.), Teresa Kemppi-Vasama, Tuuli Kaskinen, Li Andersson ja Ann Selin. Kuva: Jussi Partanen
Pamin puheenjohtaja Ann Selin: Nuoriin täytyy panostaa
Jussi Partanen
Pamin puheenjohtaja Ann Selin.
Pamin puheenjohtaja Ann Selin.

Vaikka edustan yksityisiä palvelualoja, pohdin työllisyyttä koko talouden tasolla. Tarvitsemme innovaatiotoimintaa, ja siksi tieteestä leikkaaminen on huono juttu. Innovaatioista syntyy se ostovoima, jota ilman ei Paminkaan jäsenillä ole töitä.

Valtion pitäisi myös panostaa erityisesti nuoriin ja pitkäaikaistyöttömiin, esimerkiksi kohdentamalla satoja miljoonia euroja lisää palkkatukeen. Tässä porukassa on hirveästi potentiaalisia työntekijöitä, joita yritykset eivät tohdi palkata, koska ne pelkäävät riskiä. Valtio voisi alentaa kynnystä osallistumalla talkoisiin.

Byrokratiaa täytyy yksinkertaistaa, jos se auttaisi yrityksiä erilaisten tukijärjestelmien käytössä. Ymmärrän yrittäjiä, jotka kokevat elävänsä viidakossa, kun meillä on niin monen luukun järjestelmä.

Nuorelle sanon, että hanki yleissivistävä koulutus. Se tuo valmiuksia pohtia, mitä oikeasti tahtoo. Olen huolissani siitä, että tällä hetkellä jotkut ammattikoululaisetkin haluavat vain nopeasti duuniin ilman mitään yleissivistystä. Se on kaikista pahin juttu, koska pohja, josta elämään ponnistaa, on niin kapea. Silloin ei pilata vain näiden nuorten vaan myös Suomen tulevaisuutta.

 

Kokoomuksen Juhana Vartiainen: Hanki koulutus, joka vaatii ponnistelua
Jussi Partanen
Kokoomuksen Juhana Vartiainen.
Kokoomuksen Juhana Vartiainen.

Työllisyyden kannalta tärkeää olisi työlainsäädännön muuttaminen. Ottaisin skandinaavisen suunnan ja rajaisin työehtosopimusten yleissitovuuden vähimmäispalkkoihin ja jonkinlaiseen enimmäistyöaikaan, jotta ihan riistohommat tehtäisiin mahdottomiksi.

Mutta sitten luottaisin, että yritykset ja henkilöstö voivat yhdessä sopia. Näin päästäisiin eroon tästä meille kielteiseksi muodostuneesta palkkojen yleiskorotusmallista, jossa kun sovitaan tulosopimuksilla joku korotus, niin se koskee aina lähes kaikkia työntekijöitä. Se käytännössä tarkoittaa, että palkoilla on kovaa nousupainetta jo sellaisessa taloustilanteessa, kun työttömyys on korkealla.

Neuvoni nuorille ovat yksinkertaiset. Hanki koulutus, joka vaatii vähän ponnistelua sen pelkän yleissivistyksen päälle, jotain, jota ihan kaikki eivät osaa. Oli se sitten putkimies, matemaatikko, sähkömies tai lääkäri.

Sen jälkeen ota ennakkoluuloton asenne, kyllä elämä sitten kantaa. Kukaan meistä ei tiedä, mistä tulevaisuuden työpaikat tulevat. Mutta kun työmarkkinat ovat joustavat, työtilaisuuksia riittää kaikille. Eivät työt mihinkään häviä.

 

Demos Helsingin Tuuli Kaskinen: Valitse se asia, jota rakastat
Jussi Partanen
Demos Helsingin Tuuli Kaskinen.
Demos Helsingin Tuuli Kaskinen.

Ei ole olemassa mitään temppua, jolla varmistamme suuren työllisyyden. Mutta iso kysymys on, miten kykyä pitää yllä ja parantaa hyvinvointiamme ja osaamistamme vahvistetaan.

Ensinnäkin kysymys siitä, miten korkeapalkkainen työ pidetään Suomessa, on noussut entistä enemmän esiin. Ihmisten on koettava työnsä merkittävänä. Esimerkiksi jotkut Supercellin tyypit ovat varmaan tajunneet, että Suomessa heitä arvostetaan todella paljon. Poliitikot voivat rakentaa tätä luottamuksen ilmapiiriä ja uskoa, että vaikka kaikista pidetään huolta, Suomessa saa myös menestyä.

Toinen asia on se, että samaan aikaan on pakko varmistaa ihmisten kyky elättää itsensä muuttuvilla työmarkkinoilla. On selvä, että pysyvien keskiluokkaisten työpaikkojen määrä tulee laskemaan. Silloin perustulon kaltaiset asiat nousevat esiin.

Nuorelle sanon: älä yritä ennustaa liikaa vaan tee sitä, mikä kiinnostaa. Valitse se asia, jota rakastat, ja pidä huolta että sinulla on empatiaa ja yhteistyökykyä. Ja hanki digitaaliset taidot. Ei tarvitse välttämättä osata koodata, mutta pitää suhtautua erittäin innolla kaikenlaisten koodien hyödyntämiseen.

 

Perheyrittäjien Teresa Kemppi-Vasama: Yrittäjämyönteinen ilmapiiri on tärkeä
Jussi Partanen
Perheyrittäjä Teresa Kemppi-Vasama.
Perheyrittäjä Teresa Kemppi-Vasama.

Poliitikot voivat vaikuttaa työllisyyteen verotuksen ja yleisen ilmapiirin kautta. Perheyritysten näkökulmasta tietysti sukupolven vaihtoon liittyvä verotus, esimerkiksi perintö- ja lahjaverokysymykset ovat tärkeitä.

On ihan kohtuutonta, että hirvittävän suuri osa perheyritysten varallisuudesta viedään 20–30 vuoden välein pois. Sen jälkeen on vaikea ottaa myös lainaa.

Poliitikot voivat vaikuttaa myös edistämällä yrittäjämyönteistä ilmapiiriä, joka on tärkeä. Kyllä he sitä tekevätkin, ja usein keskustelu on hyvin kannustavaa. Samalla kuulen paljon sellaista, etteivät yritykset halua hyvää kellekään, viimeksi eilen täällä. Se tuntuu latistavalta. Joukkoon mahtuu totta kai aina ääritapauksia, mutta tässä ilmapiirissä on kyllä kehittämisen varaa.

Nuoren kannalta asenne on hirveän tärkeä. Vuorovaikutustaidot ovat niitä, joita työnantajat tulevat erityisesti peräänkuuluttamaan. Jatkossa ei tule pärjäämään yhdellä tutkinnolla, vaan elämään tulisi suhtautua jännittävänä paikkana, jossa moni asia on kiinnostava. Jos ei ole uteliasta mieltä ja valmiutta kohdata uutta, ei hirveän helposti pärjää tulevaisuuden työmarkkinoilla.

 

Sosiologian professori Juho Saari: Kannattaa olla uskollinen itselleen
Jussi Partanen
Sosiologian professori Juho Saari.
Sosiologian professori Juho Saari.

Keskeinen asia työllisyyden edistämiseksi on julkisen sektorin toiminta pienten ja keskisuurten yritysten referenssien saamisessa. Meillä on hyvä start-up -kulttuuri, mutta se seuraava askel on hirveän hankala. Pk-yritysten yksi suuri haaste on se, etteivät ne saa referenssejä, joilla saisi sitten lisäkeikkoja.

Hankintalainsäädännössä pitäisi olla kohta, joka mahdollistaisi pk-yritysten suosimisen. Julkinen sektori voisi pilkkoa urakoitaan pienempiin kokonaisuuksiin, jotta pienemmätkin yritykset, joilla on usein innovatiivisia ratkaisuja, pääsisivät mukaan.

Nuorelle sanoisin, että kaksi asiaa ovat ylitse muiden. Ensinnäkin, kannattaa olla uskollinen itselleen. Jos on jostain kiinnostunut, siihen kannattaa panostaa.

Toiseksi: Jotkut työn alueet eivät katoa tulevaisuudessakaan, ja tärkein niistä on työ toisten ihmisten kanssa. On selvää, että lähitulevaisuudessa robotisaatio vie merkittävän osan rutiinitehtävistä. Mutta se ei voi viedä empatiaa, myötätuntoa, ihmisten välistä vuorovaikutusta – sitä todellista perusturvaa, jota ihmiset kaipaavat. Konkreettisesti tämä tarkoittaa erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluita.

 

Vasemmistoliiton Li Andersson: Kyllä työtä riittää tulevaisuudessakin
Jussi Partanen
Vasemmistoliiton Li Andersson.
Vasemmistoliiton Li Andersson.

Ostovoiman tukeminen kotimaista kysyntää vahvistamalla olisi merkittävä asia työllisyydelle. Pienituloisille pitäisi kohdistaa noin puolen miljardin euron arvoinen tuloveroalennus.

Sitten jos miettii vientiteollisuutemme rakennemuutosta, niin tutkimus- ja kehitystyön rahoitus pitäisi palauttaa. Kaikki yritysjohtajat, joiden kanssa olen istunut täällä paneeleissa, ovat painottaneet innovaatiojärjestelmän tärkeyttä.

Vasemmistoliitto on ehdottanut automatisoitua palkkatukea, jossa työnantaja saisi määräajaksi sivukulujaan vähennettyä, jos palkkaa pitkäaikaistyöttömän tai nuoren. Se olisi kustannusneutraali suhteessa nyt maksettuihin etuuksiin ja työnantajan kannalta helpompi järjestelmä.

Nuorille sanon, että hanki yleissivistävä koulutus ja keskity asioihin, joista olet kiinnostunut, strategisen valinnan sijaan.

Ja kyllä työtä riittää tulevaisuudessakin, vaikka sen häviämisestä puhutaan paljon. Moni nuori opiskelija kärsii mielenterveysongelmista ja on kovan paineen alla. Toivoisin, että Suomen nuoriso osaisi olla vähän vähemmän huolissaan. Ei meillä sen kummempaa hätää tässä maassa ole, vaikka korjattavaa riittääkin.

 

HSTV-keskustelu: ”Mua vähän itkettää”

On aika pysähtyä puun juurelle, palata perusasioiden äärelle.

Näiden kaatosateiden jälkeen on aika auringon taas paistaa.

Keskusta on teon sana.

Jussi Partanen
HS:n SuomiAreena-keskustelu Vain poliitikon elämää kirvoitti Ben Zyskowiczin (kok), Annika Saarikon (kesk), Sanna Marinin (sd) ja Carl Haglundin (r) nauruun.
HS:n SuomiAreena-keskustelu Vain poliitikon elämää kirvoitti Ben Zyskowiczin (kok), Annika Saarikon (kesk), Sanna Marinin (sd) ja Carl Haglundin (r) nauruun.

 

Näillä kauniilla sanoilla nuori keskustapoliitikko Annika Saarikko villitsi puolueväen vuonna 2010 Lahdessa ja nousi varapuheenjohtajaksi. Näillä kauniilla sanoilla aloitettiin myös suuria tunteita pintaan nostanut HS:n Suomi-Areena-keskustelu Vain poliitikon elämää tiistaina iltapäivällä.

Porin keskustaan oli pakkautunut runsaasti toistasataa ihmistä kuuntelemaan Saarikon, kokoomuksen Ben Zyskowiczin, demareiden Sanna Marinin ja Rkp:n Carl Haglundin keskustelua, joka keskittyi erityisesti politiikan maineeseen.

Helsingin Sanomien toimittajien Marko Junkkarin ja Jaakko Lyytisen juontamassa tilaisuudessa jokainen osallistuja esitti vuorollaan katkelman valitsemastaan puheesta. Puheiden jälkeen oli aika antaa palautetta. Kun kollegat alkoivat puhua toisistaan, nousivat myös tunteet pintaan.

”Annika, sä olet karismaattinen, iloinen ja positiivinen ihminen, johon on helppo tykästyä”, Haglund sanoi.

”Tää on nyt pelottavaa, mutta mua alkaa vähän itkettää”, Saarikko vastasi.

Vain poliitikon elämää -keskustelussa puitiin myös laajalti politiikan mainetta. Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, joka aikanaan lähti vasemmistoliiton puheenjohtajan paikalta ovet paukkuen, kertoi olevansa huolestunut politiikan ja poliitikkojen arvostuksesta.

”Kyllä se on sillä tavalla alamaissa, että äänestysprosenttimme on ollut laskussa. Kehitys on huolestuttava ja surullinen ja kertoo että ainakaan osaan meistä kansalaisista politiikka ei vetoa samalla tavalla kuin ehkä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten.”

Siimeksen mukaan politiikan maineelle tekisi hyvää, jos ihmiset näkisivät lisää sitä aidompaa puolta, joka HS:nkeskustelussa tuli esille. Toistensa puheita ruotineet poliitikot eivät niinkään esiintyneet vaan keskustelivat.

”Näyttäkää sitä teidän vuorovaikutustanne, sitä että oikeasti kunnioitatte toisianne. Silloin teitäkin on helppo kunnioittaa. Tätä puolta kansalaiset eivät juurikaan saa katsella, vaan poliitikot näyttäytyvät todellisuutta paljon riitaisimpina.”

Miten poliitikkojen maine pelastetaan - Junkkari&Lyytinen-ohjelman erikoislähetys Suomi-Areenasta
Miten poliitikkojen maine pelastetaan - Junkkari&Lyytinen-ohjelman erikoislähetys Suomi-Areenasta
Eturivin poliitikot kertovat Junkkari&Lyytinen -ohjelmassa, miltä ammatin heikko arvostus tuntuu ja miten sen voisi korjata.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat