Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Tukholman-suurlähettilästä epäillään seksuaalisesta häirinnästä – Soini: ”Tämä on vakava asia”

Ulkoministeri Timo Soini sanoo, että on tiennyt suurlähettiläs Jarmo Viinasta koskevista väitteistä jo jonkin aikaa. Ulkoministeriön sisäinen tarkastus asiasta valmistuu elokuuksi, ja se kattaa myös suurlähetystön ja rahankäytön.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Soini kommentoi epäilyjä seksuaalisesta häirinnästä Tukholman suurlähetystössä
Soini kommentoi epäilyjä seksuaalisesta häirinnästä Tukholman suurlähetystössä
Suomen Tukholman-suurlähettilästä epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Timo Soinin mukaan asia tullaan selvittämään.

Suomen Tukholman-suurlähettilästä Jarmo Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Epäilystä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Häirinnän epäillään kohdistuneen työntekijöihin sekä lähetystön vieraisiin. Viinanen on toiminut Suomen suurlähettiläänä Tukholmassa vuodesta 2014 alkaen.

”Tämä on vakava epäily ja asia. Ulkoministeriössä on suoritettu sisäinen tarkastus, paikan päälle on menty ja jututettu ihmisiä. Nyt haluamme tietysti myös kuulla suurlähettiläs Viinasen kannan asiasta”, kommentoi ulkoministeri Timo Soini (ps) HS:lle keskiviikkoaamuna Porissa.

”Tätä asiaa ei missään nimessä voi väheksyä, se otetaan vakavasti ja perataan perusteellisesti. On tietenkin selvä, että tällaisiin asioihin on nollatoleranssi, mutta oikeusvaltiossa pitää prosessin mennä läpi kokonaisuudessaan ja antaa myös niin sanotulle puolustukselle puheenvuoro.”

HS:n tietojen mukaan ulkoministeriö selvittää Viinasen väitetyn seksuaalisen häirinnän lisäksi koko Tukholman suurlähetystön toimintaa ja rahankäyttöä.

Selvityksessä ovat muun muassa Viinasen ja tämän vaimon tapa käyttää virka-autoa sekä Viinasen vaimon tapa käyttää ulkoministeriön edustustiliä.

Ulkoministeriön sisäisen tarkastuksen yksikkö ei kommentoi asiaa.

Soini kertoo, että on tiennyt Viinasta koskevasta selvityksestä jo ”jonkin aikaa”. Viinasen kanssa hän ei ole keskustellut.

”Katson, että tämä prosessi menee virkatietä. On parempi, ettei ministeri siihen puutu. Sitten, kun faktat ovat pöydällä, niin katsotaan ministeriössä kanta. Ennemmin tai myöhemmin asia päätyy totta kai pöydälleni, ja aika monelle muullekin pöydälle”, Soini sanoo.

Soini sanoo toivovansa, että tilanne selviää ennen kuin hän vierailee Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin luona 17. elokuuta.

HS:n tavoittama ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe kuvailee sisäistä tarkastusta normaaliksi toimenpiteeksi. Tarkastuksessa on käsitelty Rouheen mukaan työyhteisön sisäisiä asioita laajasti. Työyhteisöön on Rouheen mukaan panostettu viime vuosina.

”Tarkastus osoittaa, että järjestelmä toimii. Työyhteisössä uskalletaan kertoa, jos jotain on mielessä. Asioita ei lakaista maton alle”, Rouhe kertoo.

Ulkoministeriöstä ei oteta tarkemmin kantaa siihen, mitä tarkastus koskee. Rouheen mukaan asian käsittely on vielä kesken ja yksityisyyden suojan vuoksi tapausta ei voi kommentoida.

Rouheen mukaan tarkastusta tehdessä ei ole tullut esiin mitään sellaista, joka vaatisi rikostutkintaa.

”Jos henkilö olisi kokenut kohtelua, jossa olisi kyse rikoksesta, on asianomistajan oma asia tehdä siitä rikosilmoitus”, Rouhe sanoo.

Lopulliset johtopäätökset tehdään Rouheen mukaan elokuussa ja lopullisen päätöksen tekee ulkoministeri Soini.

HS tavoitti puhelimitse myös suurlähettiläs Jarmo Viinasen. Hän ei halunnut kommentoida tapausta millään tavalla.

Viinanen on työskennellyt ulkoministeriössä vuodesta 1998 lähtien. Hän työskenteli vuosina 2000–2009 tasavallan presidentin kansliassa ulkopoliittisena neuvonantajana ja myöhemmin kansliapäällikkönä.

Vuodesta 2009 alkaen Viinanen työskenteli Suomen YK:n suurlähettiläänä New Yorkissa, josta hän siirtyi Tukholmaan suurlähettilääksi.

Hän on myös palvellut Suomen ulkomaanedustoissa Washingtonissa Yhdysvalloissa, Tel Avivissa Israelissa ja Wienissä Itävallassa.

Viinanen on työskennellyt ulkoministeriössä hallinnollisella, poliittisella ja kauppapoliittisella osastolla.

Jukka Gröndahl / HS, Maija Tammi
Ulkoministeri Timo Soini ja Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen.
Ulkoministeri Timo Soini ja Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen.
Maija Tammi
Suurlähettiläs Jarmo Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä.
Suurlähettiläs Jarmo Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat