Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nöyryytystä, kiusaamista ja sananvapauden rajoittamista – tällaisia olivat viime vuonna hyvitellyt viranomaisen virheet

Viranomaisten hyvittely tehdystä virheestä voi vaihdella julkisesta anteeksipyynnöstä tuhansien eurojen korvauksiin.

Kotimaa
 
Juha Metso
Oikeusasiamies suositteli viime vuonna hyvitystä muun muassa tapauksessa, jossa potilasta oli pidetty turvahuoneessa pidempään kuin pakkotila oli jatkunut. Kuvan eristyshuone ei liity tapaukseen.
Oikeusasiamies suositteli viime vuonna hyvitystä muun muassa tapauksessa, jossa potilasta oli pidetty turvahuoneessa pidempään kuin pakkotila oli jatkunut. Kuvan eristyshuone ei liity tapaukseen. Kuva: Juha Metso

Masentunut potilas eristettiin sairaalan turvahuoneeseen 15 tunnin ajaksi. Aamuyöllä potilas kolkutteli oveen, kun hänelle tuli vessahätä. Kukaan ei tullut avaamaan ovea, joten potilas teki tarpeensa lattialle.

Eristyshuoneeseen joutumista potilas kuvaili niin alentavaksi, että ”näkee siitä varmaan painajaisunia vielä kauan”.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen antoi sairaalalle huomautuksen. Hänen mukaansa potilasta oli pidetty turvahuoneessa pidempään kuin pakkotila oli jatkunut, joten potilaan vapautta oli loukattu. Potilasta ei myöskään kohdeltu ihmisarvoisesti, koska hän ei päässyt vessaan.

Huomautuksen lisäksi oikeusasiamies suositti hyvityksen maksamista potilaalle. Kaupungin terveysjohtaja päätti noudattaa suositusta. Potilaalle maksettiin perus- ja ihmisoikeuksien loukkauksesta tuhannen euron kertakorvaus.

Ratkaisu on yksi niistä päätöksistä, joissa oikeusasiamiehen kanslia suositteli viime vuonna hyvityksen maksamista. Kanslia suositteli hyvitystä yhteensä 20 tapauksessa. Yleensä suositusta noudatettiin eli päätös johti hyvityksen maksamiseen tai asian korjaamiseen muulla tavoin.

Eräs kunta järjesti koko opetustoimen henkilökunnalle tilaisuuden, jossa kunnanjohtaja ja rehtori pyysivät liikunnanopettajalta anteeksi tämän sananvapauden rajoittamista.

Opettaja oli saanut kirjallisen varoituksen siitä, että hän oli vanhempainillassa vaatinut lapsille lisää liikuntatunteja. Kunta perusteli varoitusta sillä, että opettaja oli ajanut omaa etuaan ja toiminut opetussuunnitelman vastaisesti.

Oikeusasiamies piti sananvapauden käytöstä annettua varoitusta perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisena. Se pyysi kuntaa harkitsemaan loukkauksen oikaisemista ja hyvittämistä.

Rahallisen korvauksen sijaan kunta järjesti anteeksipyyntötilaisuuden. Kunnanjohtaja ilmoitti, ettei varoitusta koskaan käytetä opettajaa vastaan. Sivistystoimenjohtaja taas teki selväksi, ettei opettaja ollut ajanut omaa etuaan vaatiessaan lisää liikuntatunteja.

Oikeusasiamiehen kanslia voi esittää hyvitystä, jolla viranomaisen lainvastaisesta menettelystä aiheutunut haitta, epäoikeudenmukaisuuden tuntemus tai kokemus vääryydestä hyvitetään. Raha ei ole ainoa käypä valuutta, vaan myös anteeksipyyntö tai pahoittelu sopivat. Joskus kyse on aiheutetun vahingon korvaamisesta.

Kuntayhtymä oli perinyt korvauksia lisävaipoista, joita kantelijan iäkäs, muistisairas äiti oli tarvinnut. Oikeusasiamiehen mukaan näin ei saa tehdä. Potilaan on saatava hoitosuunnitelman mukaiset hoitotarvikkeet pitkäaikaisen sairauden hoitoon ilman maksua.

Kuntayhtymä päivitti omat ohjeensa ajan tasalle linjauksen mukaisesti ja maksoi kantelijalle lähes tuhat euroa itse maksetuista hygieniatuotteista.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on kannustanut oikeusasiamiehen kansliaa esittämään hyvityksiä selvissä tapauksissa. Silloin kansalaiset pääsevät helpommin oikeuksiinsa, ja turhat oikeusriidat voidaan välttää.

Yksi suurimmista hyvityssummista viime vuonna liittyi tapaukseen, jossa huostaanotettu lapsi joutui julman kiusaamisen ja väkivallan kohteeksi lastenkodissa. Häntä kohtelivat kaltoin muut lapset. Lasta poltettiin tupakalla eri puolille kehoa, pakotettiin juomaan virtsaa ja häneltä kiristettiin rahaa.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan viranomaiset olivat laiminlyöneet asioiden järjestämisen niin, että lapsen henkilökohtaista koskemattomuutta ei loukattu. Kunta maksoi lapselle 5 000 euron korvaukset.

Hyvitystä perus- ja ihmisoikeuksien loukkauksesta sai myös vanki, joka joutui synnyttämään vartijoiden ollessa sermin takana. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan synnytyksessä ei otettu huomioon hienotunteisuutta ja vangin yksityisyyden suojaa. Lisäksi vanki siirrettiin matkaselliin jo kolmen tunnin päästä, vaikka hän oli huonossa kunnossa. Vangille maksettiin 3 500 euron hyvitys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat