Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikka voi olla turvapaikanhakijalle viimeinen oljenkorsi – irakilaiselle Salahdenille kelpaisi ”mikä tahansa työ”

Kuluvan vuoden aikana vain 15 turvapaikanhakijaa on saanut työperusteisen oleskeluluvan.

Kotimaa
 
Ville Vaarne
Emilia Kangasluoma / HS
Atheer Dhia Salahden (vas.), Ahmed Kamil ja Mohammd Gbori ovat kolme viikkoa kestävässä työelämään tutustumisharjoittelussa Kirkkonummen Munkinmäen Prismassa.
Atheer Dhia Salahden (vas.), Ahmed Kamil ja Mohammd Gbori ovat kolme viikkoa kestävässä työelämään tutustumisharjoittelussa Kirkkonummen Munkinmäen Prismassa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Irakilainen Atheer Dhia Salahden täyttää hyllyjä Kirkkonummen Prismassa, jossa hän on kolmen viikon ajan tutustumassa työhön. Salahden sai kielteisen turvapaikkapäätöksen kuukausi sitten. Hänen toiveissaan on kuitenkin yhä saada lupa jäädä Suomeen. Se voi onnistua, jos hän löytää työpaikan.

”Minulle kelpaa mikä tahansa työ”, Salahden sanoo auttavalla englannin kielellä.

Salahden myöntää, että hän ei ole töiden löytymisen suhteen kovinkaan toiveikas.

Maahanmuuttoviraston tilastoista voi päätellä, että ainakin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet työllistyvät erittäin heikosti.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla turvapaikanhakijoille on myönnetty vain 15 työperäistä oleskelulupaa. Hakemuksia tuli Maahanmuuttoviraston käsittelyyn 52.

Turvapaikanhakija voi hakea työperäistä oleskelulupaa, jos hän saa määräaikaisen tai vakituisen palkkatyön. Käytännössä kaikki työperäisen luvan hakijat ovat saaneet edeltävän kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Viime vuonna työperäistä oleskelulupaa haki 110 turvapaikanhakijaa. Heistä työluvan sai 49 hakijaa. Määrät ovat pieniä suhteutettuna siihen, että Suomeen on tullut reilun vuoden aikana yli 35 000 turvapaikanhakijaa.

Työperäistä lupaa hakiessa yhä useampi saa kielteisen päätöksen. Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Soila Keränen arvioi, että syynä on se, että hakemuksissa mainituille aloille on ollut tarjolla myös suomalaista työvoimaa ja siksi hakemukset on hylätty. Lisäksi hakemus maksaa paljon.

”Työperäisen oleskeluluvan käsittely maksaa hakijalle 500 euroa, mikä saattaa vähentää halukkuutta hakemiseen”, Keränen sanoo.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen työpaikan saaminen voi olla viimeinen oljenkorsi jäädä Suomeen. Harva turvapaikanhakija kuitenkaan on mukana erilaisissa työtoimenpiteissä.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Tiina Järvinen arvioi, että noin joka kymmenes turvapaikanhakija on osallistunut joko vapaaehtoistyöhön tai palkkatyöhön. Tarkkaa tilastoa työhön osallistumisesta ei tehdä. Esimerkiksi Maahanmuuttoviraston johtaja Esko Repo kertoo, että hän ei vahvista arviota.

Revon mukaan turvapaikkaprosessia ei ole tarkoitettu keinoksi päästä hakemaan oleskelulupaa työnteon perusteella. Työperusteista oleskelulupaa pitäisi hakea ennen maahantuloa.

”Viranomaisella on tietysti neuvontavelvollisuus, jos työnteko-oikeutta kysytään”, Repo sanoo.

Turvapaikanhakijoiden työhön pääsemistä yritetään paraikaa helpottaa. Aiemmin Maahanmuuttovirasto antoi työnteko-oikeudestaan epävarmoille turvapaikanhakijoille kirjallisia todistuksia, joiden saaminen kesti jopa kaksi kuukautta.

Nyt työnantaja tai turvapaikanhakija saa tiedon turvapaikanhakijan työoikeudesta yhdellä puhelinsoitolla Maahanmuuttoviraston avaamaan numeroon.

Turvapaikanhakijalla on oikeus tehdä työtä kolmen kuukauden kuluttua turvapaikan hakemisesta, jos hän on esittänyt henkilöpaperinsa. Jos passi tai matkustusasiakirja puuttuu, työtä voi tehdä kuuden kuukauden kuluttua.

Työllistyminen ei ole sujunut ongelmitta. Esimerkiksi Mikkelissä palkkatyötä oli tarjolla kahdelle turvapaikanhakijalle. Mikkelin vastaanottokeskuksen johtajan Heikki Väätämöisen mukaan työn vastaanottaminen ei onnistunut, sillä irakilaisten ajokorttien muuttaminen suomalaisiksi oli erittäin vaikeaa.

Myöskään turvapaikanhakijoiden tekemä vapaaehtoistyö ei ole sujunut ongelmitta Mikkelissä. Keväällä vapaaehtoistyö päiväkotiryhmissä jouduttiin keskeyttämään voimakkaan vastustuksen takia.

”Totesimme yhdessä kaupungin sivistystoimen kanssa, että pitää rauhoittaa tilanne”, Väätämöinen sanoo.

Nyt Mikkelissä olevat turvapaikanhakijat aikovat osallistua omalla ruokakojulla kaupungin Rapu ja muikku -tapahtumaan. Lisäksi he ovat kevään ja kesän aikana avustaneet vapaaehtoisina muun muassa vanhainkodeissa.

Turvapaikanhakijoita on ollut kesän aikana vapaaehtoistöissä erilaisissa kesätapahtumissa.

Esimerkiksi Seinäjoen Provinssi-festivaalin talkoolaisina oli tänä vuonna ensi kertaa irakilaisia turvapaikanhakijoita.

Noin 30 miehen joukko auttoi muun muassa aitojen asentamisessa ja somistamisessa, taideteosten esillepanossa ja telttojen pystyttämisessä. Väliajat he nauttivat muiden talkoolaisten tavoin festivaalin musiikista ja tunnelmasta.

Provinssin palvelutuottaja Mikko Jokipii sanoo, että idea turvapaikanhakijoiden vapaaehtoistyöstä tuli festivaalin järjestäjiltä.

”Turvapaikanhakijat vaikuttivat innostuneilta. Kaikki sujui mahtavasti”, Jokipii sanoo.

SPR:n pääsihteeri työnantajille: Älkää arastelko, vaikka hakijan kielitaito ei vielä olisikaan hyvä

Yritykset pitää ottaa nykyistä paremmin mukaan turvapaikanhakijoiden työllistämiseen, jotta siitä tulisi helpompaa.

Tätä mieltä on Suomen Punaisen Ristin (SPR) pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Tilastokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan 92 prosenttia yrityksistä on valmis palkkaamaan Suomessa pidempään asuneen maahanmuuttajan. Noin kolme neljästä yrityksestä suhtautuu myönteisesti oleskeluluvan saaneen pakolaisen palkkaamiseen. Tutkimuksessa ei kysytty erikseen turvapaikanhakijoiden palkkaamisesta.

Kumpulan mukaan yritykset arastelevat turhaan sellaisen maahanmuuttajan palkkaamista, jonka suomen kielen taito on vasta kehittymässä. Kyselyssä 86 prosenttia yrityksistä piti kielitaidon puutetta suurimpana ongelmana työllistämisessä.

Kumpula rohkaisee yrityksiä luottamaan siihen, että kielitaito kehittyy työn lomassa.

”Jos töihin ei pääse, on vaarana, että kielikurssit menevät hukkaan”, Kumpula sanoo.

Uudellamaalla on viime keväästä asti järjestetty turvapaikanhakijoille työelämään tutustumista eli tet-jaksoja.

Alun perin joulukuussa Varsinais-Suomesta lähtenyt tet-hanke aiotaan levittää vuoden loppuun mennessä kaikkiin SPR:n piireihin.

Mukana on tähän mennessä ollut noin sata turvapaikanhakijaa Uudeltamaalta ja toiset sata Varsinais-Suomesta.

Päivittäinen työaika on kuusi tuntia. Tet-paikka vastaa matkakuluista ja tarjoaa lounaan.

”Kartoitamme turvapaikanhakijoiden osaamista ja yritämme löytää heidän kiinnostustaan ja koulutustaan vastaavaa työtä”, sanoo projektikoordinaattori Juhana Päivärinta SPR:ltä.

Turvapaikanhakijoita on ollut muun muassa kirjastoissa, golf-kentällä, autokorjaamossa ja puutarha-alalla. Päivärinta korostaa, että kyse ei ole työnteosta vaan suomalaiseen työelämään tutustumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat