Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Kehitysyhteistyöjärjestöt ovat joutuneet vastaamaan kysymyksiin korruptiosta – ulkoministeriö uskoo leikkausten myönteisiin vaikutuksiin

Kehitysyhteisjärjestöt ovat keskeyttäneet ja karsineet hankkeitaan hallituksen leikkausten seurauksena, mutta ulkoministeriön mielestä toiminnan tehostamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia.

Kotimaa
 
Habibou Bangre / Reuters
Lapset osallistuivat oppitunnille Kongossa marraskuussa vuonna 2015.
Lapset osallistuivat oppitunnille Kongossa marraskuussa vuonna 2015. Kuva: Habibou Bangre / Reuters

Kehitysyhteistyöhön kohdistuneet leikkaukset näkyvät jo järjestöjen toiminnassa, kertoo kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestön Kepan selvitys.

Kepan mukaan järjestöt ovat leikkausten seurauksena keskeyttäneet ja karsineet hankkeitaan. Järjestöt ovat myös lopettaneet tai aikovat lopettaa toimintansa kokonaan monissa kehitysmaissa, selvitys kertoo.

”Yhteensä satoja hankkeita on jouduttu lopettamaan. Monet pienemmät järjestöt ovat jääneet käytännössä ilman tukea, kun hanketukikierroksia on keskeytetty tai peruttu”, sanoo asiantuntija Auli Starck Kepasta.

Juha Sipilän (kesk) hallitus ilmoitti kehitysyhteistyövaroihin kohdistuvista leikkauksista vuonna 2015.

Hallituksen talousarvioesityksen mukaan kehitysyhteistyön määrärahoja leikataan vuosittain 200 miljoonalla eurolla vuodesta 2016 alkaen. Vuoden 2016 leikkauksista 45 miljoonaa kohdistuu suoraan järjestöihin.

Kepa keräsi selvitykseensä tiedot noin 50 järjestöltä. Se on noin kolmasosa viime vuonna ulkoministeriöltä tukea saaneista järjestöistä, Kepa kertoo.

Starckin mukaan osa kehitysyhteistyöjärjestöt ovat kokeneet leikkausten nopean aikataulun haasteellisena.

Ne ovat joutuneet järjestelemään toimintaansa uudelleen, kun ulkoministeriöltä on ollut luvassa aiempaa vähemmän rahallista tukea.

”Järjestöt joutuivat tekemään puolen vuoden sisällä isoja päätöksiä, kuten lopettamaan hankkeita ja poistumaan maista. Aina ei ole välttämättä leikattu siitä, mikä olisi ollut pitkällä tähtäimellä järkevintä, vaan siitä, mistä sillä hetkellä on pystytty”, Starck sanoo.

Hänen mukaansa osa järjestöistä on joutunut myös vastaamaan korruptioepäilyihin sen jälkeen, kun ovat ilmoittaneet lopettavansa kehitysyhteistyöhankkeen tai jättävänsä maan.

”Usein niissä tapauksissa, joissa hanke keskeytetään nopeasti, on epäily kavalluksesta tai muusta väärinkäytöksestä. Nyt on ollut tapauksia, joissa järjestöt ovat joutuneet vakuuttamaan viranomaisille, ettei ole kysymys siitä, että paikalliset yhteistyökumppanit olisivat tehneet mitään väärää.”

Selvitys arvioi, että kehitysyhteistyöjärjestöjen rooli voi tulevaisuudessa muuttua. Starckin mukaan se liittyy niiden rahoituspohjan muuttumiseen.

”Ulkoministeriön rahoitus on ollut järjestöjen kannalta aika joustavaa. Moni kansainvälinen rahoittaja voi olla tiukempi sen suhteen, millaiseen työhön rahat voi käyttää.”

Starck näkee ongelmia myös siinä, jos järjestöt joutuvat aiempaa tiukemmin yksityisten lahjoittajien armoille.

”Silloin voittajia ovat yleisölle kiinnostavat kohteet ja isot järjestöt, jotka voivat panostaa varainhankintaan”, hän sanoo.

Yksikönpäällikkö Jyrki Nissilä ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksiköstä puolestaan sanoo, että leikkauksilla voi olla myönteisiä vaikutuksia. Selvityksen mukaan järjestöt ovat voineet pitää lisääntynyttä yhteistyötä tärkeänä.

”Kuten selvityksestäkin näkee, niin tämä tilanne voidaan nähdä myös mahdollisuutena kehittää, tehostaa ja keskittää. Järjestö on saattanut esimerkiksi muuttaa pienempiin tiloihin. Se on vain fiksua toimintaa”, Nissilä sanoo.

Hänen mukaansa ulkoministeriö on jo aiemmin kehottanut järjestöjä harkitsemaan, kuinka monessa maassa ne toimivat.

”Olemme puhuneet, että vähentäminen voisi tehdä toimintaa tehokkaammaksi. Nyt se on tapahtumassa joidenkin järjestöjen tapauksissa.”

Nissilä ei myöskään pidä ongelmallisena, mikäli järjestöjen rahoituspohja muuttuu.

Hänen mielestään on myönteistä kehitystä, jos järjestöt alkavat tehdä aiempaa enemmän yhteistyötä.

”Varainhankinnan monipuolistuessa myös järjestöjen riippuvuus ulkoministeriöstä vähenee ja samalla järjestöt eivät ole niin haavoittuvaisia.”

Nissilän mukaan ulkoministeriö on rohkaissut kehitysyhteistyöjärjestöjä kääntymään myös yritysten puoleen.

”Jos se tarkoittaisi, että järjestöt löytäisivät sitä kautta uutta rahoitusta, niin se olisi vain valoisa asia pitkällä aikavälillä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat