Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisien vähentäminen huolettaa ensihoitajia: ”Huolemme on, että tavallisen kansalaisen avunsaanti viivästyy”

Poliisien vähimmäismäärästä kansalaisaloitteen tehneet ensihoitajat sanovat, että väkivaltatilanteissa ei aina päästä aloittamaan hoitoa ilman poliisia.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Poliisin resurssipulan pelätään heikentävän muun muassa ensihoidon toimintaa.
Poliisin resurssipulan pelätään heikentävän muun muassa ensihoidon toimintaa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Poliisien vähentäminen voi vaarantaa kansalaisten turvallisuuden, sillä esimerkiksi väkivaltatehtävissä ambulanssi ei voi aina mennä paikalle ilman poliisia. Poliisin odottaminen saattaa viivästyttää pahasti uhrin avunsaantia. Näin sanovat kaksi pirkanmaalaista ensihoitajaa, jotka ovat tehneet kansalaisaloitteen poliisien resurssien turvaamisesta.

Tamperelainen Erik Lydén ja pirkkalalainen Sanna Kauppinen vaativat Suomeen lakia, joka määrittelee poliisien vähimmäismäärän.

”Suurin huolemme on, että tavallisen kansalaisen avunsaanti viivästyy. Esimerkiksi väkivaltatehtävissä poliisi tulee parhaan kykynsä mukaan, mutta jos partioita on lukumäärällisesti liian vähän, lähin partio voi olla huonolla tuurilla aivan liian kaukana”, sanoo Lydén.

”Poliisin pitkäjänteisen suunnittelun hallituskausien yli täytyy olla hirveän vaikeaa, kun rahoituksesta ei tiedetä. Lainvalmistelussa tuleekin tutkia mahdollisuudet määrittää lakiin mittareita, joiden perusteella vähimmäisresurssi voidaan määrittää.”

Aloitteen mukaan poliisien määrä perustuu Suomessa tällä hetkellä puhtaasti poliittisiin päätöksiin, ei todelliseen tarpeeseen.

Kansalaisten perusturvallisuuden lisäksi ensihoitajat ovat huolestuneita omasta turvallisuudestaan. Turvallisuus on puhuttanut Lydénin mukaan kentällä jo pidemmän aikaa.

”Tosiasia on, että etenkin haja-asutusalueella lähin partio voi olla sadan kilometrin päässä. Vaikka pyrimme minimoimaan riskit, apua ei ole välttämättä saatavalla, jos ensihoidolle tapahtuu jotain. Tämän kaikki alalla työskentelevät tiedostavat.”

Valtakunnallisesti poliisia tarvitaan Lydénin mukaan ensihoidon tilanteissa useita kertoja päivässä.

Sysäyksen aloitteen tekemiselle antoi Lydénin mukaan sisäministeriön kesäkuussa julkaisema selonteko. Sen mukaan poliisin toimintavalmiusaika heikkeni kaikkein kiireellisempien tehtävien hoidossa.

”Suunta on täysin väärä ja totesimme, että asialle täytyy tehdä jotain.”

Selonteon mukaan poliisin nykyistä tasoa ei haja-asutusalueilla voida enää heikentää, sillä pienissä ja syrjäisissä kunnissa keskimääräiset toimintavalmiusajat ovat paikoitellen jo nyt kestämättömän pitkiä.

Kansalaisaloitteen mukaan poliisin resurssipula on yhteiskunnallinen ongelma, joka heikentää myös muiden viranomaisten toimintaa, laskee yleistä palvelutasoa ja tuottaa lisäkustannuksia.

”Poliisin resurssipula on kaikkien viranomaisten yhteinen ongelma. Aina, kun poliisin apu viivästyy, muutkaan viranomaiset eivät voi toimia tehtävässään parhaalla mahdollisella tavalla.”

Tämä voi näkyä Lydénin mukaan esimerkiksi onnettomuuspaikalla. Jos poliisi ei pääse heti paikalle, pelastustoimen on ryhdyttävä liikenteenohjaukseen.

”Oman kokemuksen mukaan näin käy usein ja se hidastaa potilaan hoitoa. Vaihtelua on paikkakunnasta riippuen, mutta poliisi on harvoin ensimmäisenä paikalla varsinkaan haja-asutusalueella.”

Kansalaisaloite on kerännyt tähän mennessä noin 2 700 allekirjoitusta. Jotta se pääsisi eduskuntaan, allekirjoituksia on tultava 50 000 kuuden kuukauden kuluessa. Lydén uskoo, että määrä tulee täyteen.

”Tämä asia koskee kaikkia suomalaisia.”

Aloitteesta kertoi ensimmäisenä Ensihoidon erikoislehti Systole.

Korjaus kello 12.40: Asiasta ei kertonut ensimmäisenä Yle vaan Systole-lehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat