Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ansa euron aurinkolaseissa, huijaus hotellisivustolla – pankkikorttipetosten määrä on kovassa kasvussa

Petoksista jo yli puolet tehdään netissä. Ulkomaille kadonneita rahoja saadaan harvoin jäljitettyä.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Maksukortteihin liittyviä petoksia tuli tietoon yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Maksukortteihin liittyviä petoksia tuli tietoon yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Näin suojaat pankkikorttisi

 Aseta korttiisi maarajaus eli geoblokkaus. Näin rajoitat, missä maassa kortti toimii. Harva meistä tarvitsee korttia, joka toimii kaiken aikaa ympäri maailmaa.

 Käytä verkko-ostoksissa tunnettuja palveluntarjoajia ja kauppiaita.

 Suosi vahvaa tunnistautumista tukevia sivustoja, joilla on käytössä tunnus ”Verified by Visa” tai ”Master Card Secure Code”.

 Tilausansaa kannattaa epäillä, kun kallis tuote luvataan poikkeuksellisen halvalla.

 Suojaa numerokoodisi, ettei sitä voi kurkkia tai kuvata mistään suunnasta.

 Tarkkaile maksuautomaattien ulkonäköä ja ilmoita poliisille, jos havaitset jotain epäilyttävää.

Maksuvälinepetosten määrä kasvoi voimakkaasti alkuvuoden aikana, kertoo Tilastokeskus. Lähinnä maksukortteihin liittyviä petoksia tuli tietoon 9 500, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

”Yleensä kyseessä on luottokorttitietojen joutuminen vääriin käsiin. Jostain tiedot vuotavat ja niitä käytetään rahan nostamiseen tai ostoihin”, toteaa poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Törkeitä näistä petoksista oli 87. Kaikista maksuvälinepetoksista lähes puolet tehtiin ulkomailla.

Kevään aikana selviteltiin Reenin mukaan useita tapauksia Hotels.com-sivustoon liittyen. Suomalaistenkin luottokorttitietoja epäiltiin joutuneen vääriin käsiin sivuston kautta tehtyjen maksujen yhteydessä. Sivuston osallisuutta väärinkäytöksiin ei voitu todentaa.

Kotimaassa tietoon tuli yhä enemmän tapauksia, joissa rikollisten maksuautomaatteihin asentamat skimmauslaitteet kopioivat korttitietoja. Skimmaus-sana tulee englannin sanasta skimming, joka viittaa luottokortin magneettinauhan kopioimiseen.

Tyypillisesti skimmauslaite on asennettu miehittämättömän polttoainepisteen eli kylmäaseman maksupäätteeseen.

”Näitä skimmaajia on saatu kohtalaisen hyvin kiinni. He ovat ammattirikollisia Itä-Euroopasta, yleensä Romaniasta ja Bulgariasta”, Reen sanoo.

Kun skimmaajat saavat korttitietoja kopioitua, he hyödyntävät niitä ulkomailla.

Toinen tapa menettää korttitietonsa rikolliselle on nettiostos. Petoksista jo roimasti yli puolet tehdään verkossa.

Nettirikoksissa tekijöiden kiinni saaminen vaikeutuu.

”Jos luottotiedot on kopioitu ulkomaisessa nettikaupassa ja toiminta tapahtuu vaikkapa Aasiassa, mahdollisuudet ovat pienet”, Reen toteaa.

Maksupetoksia tekevät kuuluvat useimmiten organisoituihin rikollisryhmiin. Maksukorttirikollisuuden on arvioitu vastedes vain lisääntyvän, koska se on osoittautunut rikollisille houkuttelevaksi alaksi.

Rikolliset käyttävät hyväkseen kansallisen viranomaistoiminnan hitautta ja lainsäädäntöjen eroja. Poliisin keinot ovat Reenin mukaan rajalliset.

”Kaikki maat eivät edes vastaa tiedustelupyyntöihin, jos puhutaan muutamista satasista. Heillä on tietyt rajat rahasummille”, Reen kertoo.

”Kuluttajien kannattaa yhä pyrkiä parantamaan käyttäytymistään. Jokaisen on oltava tarkka omasta kortistaan ja käytettävä vain luotettavia nettikauppoja.”

Myös maksuautomaattien ulkoasua kannattaa tarkastella.

”Poliisi saa kohtalaisen usein kansalaisilta ilmoituksia, että maksulaite repsottaa tai on epäilyttävän näköinen. Kannattaa olla hereillä, mihin korttinsa työntää.”

Maksuvälinepetosten määrä kääntyi jyrkkään nousuun jo viime elokuussa, kun tilausansatyyppiset huijaukset yleistyivät.

”Tilatessaan aurinkolasit eurolla tilaaja tuli sitoutuneeksi kalliiseen kuukausitilaukseen. Tilausehtoja ei edes välttämättä nähnyt mobiilinäytöltä.”

Vaikka maksuvälinepetosten määrä kasvoi jyrkästi, kaikkien rikosten ja rikkomusten määrä oli alkuvuoden aikana hienoisessa kahden prosenttiyksikön laskussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat