Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkipiispa kannattaa homoparien vihkimistä – ”Että kaikkia avioliittoja tuetaan ja kohdellaan yhtäläisesti”

Kari Mäkinen otti kantaa homo­liittoihin HSTV:n Junkkari&Lyytinen-ohjelmassa Porissa.

Kotimaa
 
Lyytinen & Junkkari: vieraana arkkipiispa Kari Mäkinen
Lyytinen & Junkkari: vieraana arkkipiispa Kari Mäkinen

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoo, että luterilaisen kirkon papit voisivat ajan myötä vihkiä avioon myös homopareja. Mäkinen otti asiaan kantaa keskiviikkona Porissa HSTV:n Junkkari&Lyytinen-ohjelmassa.

”Vihitään sekä samaa sukupuolta olevia että eri sukupuolta olevia. Se on selkein ratkaisu siihen, mikä on minusta se olennainen asia: että kaikkia avioliittoja ja kaikkia avioliiton solmivia kohdellaan yhtäläisesti ja kaikkia avioliittoja tuetaan”, Mäkinen sanoi.

Kannanotto on Mäkiseltä toistaiseksi selväsanaisimpia. Aiemmin hän on kannattanut pappien oikeutta siunata homopareja avioon eikä ole myöskään sulkenut pois mahdollisuutta, että kirkko alkaa vihkiä homopareja.

Aikataulusta Mäkinen ei osannut sanoa mitään, ei edes sitä, onko itse vielä silloin arkkipiispana, kun toive toteutuu.

”Minä olen nyt [arkkipiispa] enkä katso sen pidemmälle.”

Tasa-arvoinen, homoliitot salliva laki tulee voimaan maaliskuussa. Siihen mennessä papeille ei tule vihkioikeutta, Mäkinen korosti.

”Kirkon säädökset eivät silloin muutu eikä kirkon käsikirja, vaan kirkko elää traditionsa pohjalta. Ajattelen, että nyt on tärkeää selvittää, mitä tämä tarkoittaa niiden normien pohjalta, jotka nyt ovat voimassa. Että mitä voidaan tehdä ja mitä ei. Papistolle tästä on jo aika paljon kerrottukin.”

Pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu olisi Mäkisen mukaan Ruotsin malli, minkä myös Norja on ottamassa käyttöön. Se tarkoittaa sukupuolineutraalia vihkimistä: papit voisivat vihkiä pareja yhtäläisesti, olipa avioon astumassa mies ja nainen, tai mies- tai naispari.

Päätöksen kypsyttely vaatii kuitenkin harkintaa, eikä lopputulos välttämättä ole se, jota Mäkinen henkilökohtaisesti kannattaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat