Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pokémon Go toi lisätyn todellisuuden vihdoin arkeen, mutta tämä on vasta alkua

Peli ei ole edelläkävijä, mutta miljoonille ihmisille peli tarjoaa ensimmäisen kosketuksen lisättyyn todellisuuteen.

Kotimaa
 
Juhani Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja Helsingin Sanomien on politiikan ja talouden toimittaja.

Viime viikolla julkaistusta mobiilipelistä Pokémon Gosta on tullut hetkessä valtava tapaus.

Pelin suosio aiheuttaa ilmiöitä, jotka ovat ulkopuolisen silmiin omituisia. Eteläkorealaiset Pokémon-fanit matkustavat joukoittain maan ainoaan kaupunkiin, josta Pokémoneja voi löytää. Israelin presidentti julkaisi Facebookissa kuvan Pokémon-hahmosta toimistossaan ja vaati turvamiehiä paikalle.

Pokémon Go ei ole silti vain popkulttuuri-ilmiö vaan myös pieni mutta tärkeä tekninen loikka.

Pokémon Go on ensimmäisiä merkkejä siitä, kuinka lisätty todellisuus, augmented reality, hiipii lähivuosina osaksi arkea. Lisätyllä todellisuudella tarkoitetaan tietokoneella luotujen näkymien yhdistämistä todelliseen ympäristöön läpi katseltavien näyttöjen avulla.

Pokémon Go poikkeaa tavallisista hittipeleistä kahdella tavalla.

Peli on sidottu oikeisiin paikkoihin kartalla, eli pelaaminen vaatii liikkumista ulkomaailmassa. Lisäksi pelaaja käyttää älypuhelimensa kameraa hahmojen pyydystämiseen. Pokémon-hahmot näkyvät siis kamerassa osana ympäröivää maailmaa.

Tietokone- ja oikean näkymän yhdistämisessä Pokémon Gon tekniikka on melko alkeellista, eikä se ole pelinä edelläkävijä. Miljoonille ihmisille peli silti tarjoaa ensimmäisen kosketuksen lisättyyn todellisuuteen.

Lisätty todellisuus on tuntemattomampi käsite kuin keinotodellisuus. Keinotodellisuudessa käyttäjä panee lasit silmilleen, kuulokkeet korvilleen ja sulkee ulkomaailman kokonaan pois.

Tapoja lumemaailmojen luomiseen on kehitelty ainakin 1960-luvulta lähtien, mutta vasta aivan viime vuosina tekniikka on kehittynyt siihen pisteeseen, että keinotodellisuuteen voi todella uppoutua.

Luontevimpia sovelluksia ovat pelaaminen ja muu viihde, mutta keinotodellisuudelle ei ole helppo kuvitella elämää olohuoneen ulkopuolella. Lisätystä todellisuudesta voi sen sijaan tulla mukana kulkeva osa arkea.

Tunnetuin viime vuosien lisätyn todellisuuden hanke oli Google Glass -älylasit, jotka floppasivat pahasti. Lasit olivat kömpelöt, ja mahdollisuus nauhoittaa huomaamatta videokuvaa oli muille ihmisille epämiellyttävä ajatus.

Lähiaikoina myyntiin on tulossa laitteita, joille voi povata menestystä. Microsoftin Hololens-lasien julkaisu lähestyy, ja laseille voi keksiä paljon käyttöä niin viihteessä kuin työelämässä.

Suomalainen pieni Dispelix-yhtiö on kehittänyt ratkaisuja läpinäkyvien näyttöjen teknisiin ongelmiin, ja yhtiön tekniikkaa saatetaan tulevaisuudessa liittää esimerkiksi moottoripyöräkypäriin ja pyöräilylaseihin.

Lisätyn todellisuuden läpimurrossa Pokémon Go on vasta alkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat