Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäluoma ihmettelee Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan militarisoitumista

”Puheet ovat aika lähellä sotaan valmistautuvan maan retoriikkaa.”

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Eero Heinäluoma
Eero Heinäluoma Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pori. Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma ihmettelee suomalaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun militarisoitumista.

”Uhkiin ja ongelmiin tarjotaan yhä useammin erilaisia sotilaallisia ratkaisuja”, Heinäluoma sanoo. Hänen mielestään kyseessä on iso ajatustavan muutos. Perinteisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskiössä ovat olleet diplomatia ja poliittiset ratkaisut.

”Nyt puhutaan enemmän panssarivaunuista ja sotaharjoituksista”, Heinäluoma sanoo. Heinäluoma puhui ulko- ja turvallisuuspolitiikan militarisoitumisesta keskiviikkona Porin Suomi-Areenan paneelissa. HS haastatteli hänet aiheesta torstaina.

Heinäluoma kertoo havahtuneensa asiaan muutama viikko sitten, kun hänen 86-vuotias isänsä kummasteli ulko- ja tuvallisuuspoliittisen puhetavan muuttumista. ”Isäni kysyi, että sotaanko tässä valmistaudutaan.”

Isän kysymys hätkähdytti. Onhan isä sodan kokenutta sukupolvea.

”Pysähdyin miettimään. Kieltämättä puheet ovat monin paikoin olleet aika lähellä sotaan valmistautuvan maan retoriikkaa”, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoma korostaa, että Suomi ei ole missään nimessä valmistautumassa sotaan. Mutta puheet ovat poikkeuksellisen kovia.

Heinäluoman mukaan puhetavan muutoksen taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja turvallisuustilanteen kiristyminen Itämeren alueella. Sotilasliitto Natoa ja mahdollista Nato-jäsenyyttä koskeva keskustelu on Heinäluoman mukaan ollut jo jonkin aikaa ylikierroksilla.

”Pitää muistaa, että Nato on sotilasliitto. Kun räätälin kanssa keskustelee, niin silloin puhutaan vaatteista. Suutarin kanssa puhutaan kengistä. Sotilasliitosta puhuttaessa puhutaan sotilaallisista ratkaisuista. Ja todellinen rauha vaatii kuitenkin diplomatiaa ja vuoropuhelua.”

Heinäluoman mukaan viime aikoina on nähty erinäisiä merkkejä siitä, että Venäjän ja lännen suhteissa voisi olla näkyvissä jonkinlaista lientymistä. ”Suomessa ei tätä jostain syystä ole juuri havaittu”, hän sanoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi heinäkuun alussa presidentti Sauli Niinistön Naantalissa. Heinäluoman mielestä tapaamisen merkittävin anti oli se, että Venäjä suhtautui myönteisesti Suomen ehdotukseen niin sanottujen pimeiden lentojen kieltämiseksi Itämeren alueella. Keskiviikkona asia oli Nato-Venäjä -neuvoston työlistalla.

Lentokoneiden transponderit lisäävät toki lentoturvallisuutta, mutta asian suurin merkitys on kuitenkin siinä, että Venäjällä on ilmeisesti halua jännitteiden lieventämiseen. Heinäluoman mukaan sovittelunhalu ei kuitenkaan juuri näkynyt suomalaisviestimien otsikoissa – pikemminkin niistä välittyi kuva uhkailusta.

Putin totesi, että jos Suomi liittyy Natoon, niin Venäjä siirtäisi joukkoja lähemmäksi Suomen rajaa. ”Nato taistelisi mielellään Venäjän kanssa viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen”, Putin totesi.

”Suomessa pidetään hienona, että Venäjästä puhutaan nyt suoraan. Täytyy sitten varautua siihen, että naapurikin käyttää kysyttäessä samaa oikeutta”, sanoo Heinäluoma.

Heinäluoman mukaan Suomessa on vallalla jonkinlainen jälkisuomettuneisuuden kausi. Suomettuneisuuden aikaan ei itänaapurista kirjoitettu juuri mitään negatiivista. Heinäluoman mielestä tilanne on nyt kääntynyt päälaelleen: Venäjässä ei tahdota nähdä oikein mitään hyvää.

”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on perinteisesti perustunut vuoropuheluun ja diplomatiaan. Niihin sen pitäisi ensisijaisesti pohjata edelleen”, Heinäluoma sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat