Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesä vaikuttaa suotuisasti suomalaisten seksielämään – ”Stressi on nautinnollisen seksin suurimpia vihollisia”

Suomalaiset rakastelevat enemmän kesäkuukausina kuin muulloin. Syynä on otollinen aika, joka vaikuttaa aivokemiaan ja psykologiaan.

Kotimaa
 
Heini Kilpamäki
Colourbox
Kuva: Colourbox

Kesän leppoisuus vaikuttaa suotuisasti suomalaisten seksielämään.

Tätä mieltä on psykologi ja parisuhdeterapeutti Tony Dunderfelt. Kesällä on vuodesta eniten aikaa leikkimieliselle uteliaisuudelle ja uusille kokeiluille.

”Stressi, kireys ja tiukat aikataulut ovat nautinnollisen seksin suurimpia vihollisia”, Dunderfelt sanoo.

Saman on huomannut vastaanotoillaan myös pari- ja seksuaaliterapeutti Elli Raipela.

”Lomalla saa kenties nukuttua riittävän pitkät yöunet, jolloin jaksaa lemmenleikkejäkin. Monet ihmisethän ovat syksystä kevääseen varsin kiireisiä ja väsyneitä.”

”Lapsiperheissä seksi saattaa tosin olla kesäaikana jopa vähäisempää, kun lastenkin unirytmi myöhästyy. Silloin ei vanhempien kahdenkeskisyydelle jää aikaa.”

Kiire ja stressi näkyvät Dunderfeltin mukaan ihmisissä jo fysiologisesti. Loman alkaessa voi kestää muutamankin päivän, että stressi purkautuu kokonaisvaltaisesti.

”Kiire vaikuttaa naisilla vaginaan, eikä rakastelu maistu. Miehilläkin on töissä suorituspaineita. Lomalla rentoutuminen helpottaa verenkiertoa peniksessä.”

Pelkästään loma-aika ja stressin purkautuminen eivät selitä lemmiskelypiikkiä. Vuodenaika on myös luonnon puolesta otollista aikaa.

Valon määrä vaikuttaa ihmiseen. Tiedetään, että ihmisaivojen hermosolut lisäävät serotoniinin tuotantoa keväällä ja kesällä, kun valon määrä lisääntyy. Olo on energisempi ja seksuaalisesti virittyneempi.

Silloin myös rakastumisen tunne voi tulla helpommin.

”Serotoniinin erittyminen saa aikaan useita psyykkisiä muutoksia. Ihmisistä tulee sosiaalisempia, ja kiinnostuvat enemmän muista ihmisistä. Valon määrä lisää empaattisuutta ja mielenvireyttä”, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Jopa vieraat kasvot koetaan vuoden valoisaan aikaan viehättävämmiksi. Se mahdollistaa tutustumisen uusiin ihmisiin.

Lämpötilan vaikutusta ihmisen mieleen on tutkittu valon vaikutuksia vähemmän.

”Lämpö saattaa kuitenkin vaikuttaa rakastumisen tunteisiin niin, että lämpimämmällä säällä ihmiset hakeutuvat ulos, missä heillä on mahdollisuuksia tavata muita ihmisiä. Vaatetuksen väheneminen paljastaa kasvojen ja vartalon viehättävät piirteet.”

Samaa mieltä on Tony Dunderfelt.

”Miehen seksuaalisuus herää visuaalisesta informaatiosta. Vähäpukeisuus on vinkki siitä, että nyt saattaa tapahtua jotain.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat