Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisiin kohdistuvat rikosepäilyt vähenivät Helsingissä – poliisi sanoutuu irti etnisestä profiloinnista

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyysi Helsingin poliisia selvittämään toimintaansa. ”Olemme valmiit tarkastelemaan kriittisesti koko ulkomaalaisvalvonnan prosessia”, tehovalvontaiskua johtanut komisario sanoo.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Helsingin poliisin mukaan valvontaa kannattaa tehdä siellä, missä ulkomaalaiset tapaavat liikkua. Sellaisiksi paikoiksi poliisi nimeää esimerkiksi Helsingin keskustan ja rautatieaseman.
Helsingin poliisin mukaan valvontaa kannattaa tehdä siellä, missä ulkomaalaiset tapaavat liikkua. Sellaisiksi paikoiksi poliisi nimeää esimerkiksi Helsingin keskustan ja rautatieaseman. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Fakta

Ulkomaalaisten rikosepäilyt vähenivät Helsingissä

  Ulkomaalaisten tekemiksi epäillyt rikoslain alaiset rikokset ovat lisääntyneet koko maassa alkuvuoden aikana 866 tapauksen verran.

  Eniten lisäystä on tullut Kaakkois-Suomessa ja Itä-Suomessa.

  Helsingissä määrä väheni samana aikana 109 tapauksen verran. Eniten vähenivät omaisuusrikokset.

  Tyypillisiä ulkomaalaisten tekemäksi epäiltyjä omaisuusrikoksia ovat taskuvarkaudet ja muut lompakonanastukset sekä myymälävarkaudet Helsingin keskustassa.

Lähde: Helsingin poliisi

Helsingin poliisi vakuuttaa, että se ei kohdista ulkomaalaisvalvontaa tiettyihin henkilöihin pelkästään näiden etnisen alkuperän takia.

Poliisi sanoutuu irti niin sanotusta etnisestä profiloinnista yhdenvertaisuusvaltuutetulle antamassaan selvityksessä, jossa se erittelee huhtikuussa toteuttamansa ulkomaalaisvalvonnan tehoiskun tuloksia.

Valtuutettu pyysi selvityksen saatuaan useita yhteydenottoja, joissa toimintaa pidettiin kiellettynä etnisenä profilointina.

Poliisin tilastojen mukaan ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten määrä on Helsingissä vähentynyt alkuvuoden aikana, vaikka koko maassa määrä on lisääntynyt.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä muistutti selvityksen saatuaan poliisia siitä, ettei valvonta voi perustua analyysiin paikoista, joissa tietojen mukaan on paljon ulkomaalaisia.

”Jotta valvonta toteutuu tehokkaasti, meidän kannattaa katsoa, missä ulkomaalaiset tapaavat liikkua”, puolustautuu tehovalvontaiskua johtanut komisario Henri Helminen Helsingin poliisista.

Poliisin ulkomaalaisvalvonta nousi puheenaiheeksi tällä viikolla, kun muusikko James Nikander eli Musta Barbaari kertoi poliisin käyttäneen kovia otteita hänen perheenjäseniään kohtaan Helsingin keskustassa.

”Helsingin keskusta, puistot, torit ja muut julkiset paikat, joukkoliikennevälineet ja asemat”, Helminen listaa ulkomaalaisvalvonnan tyypillisiä paikkoja.

”Näissä voidaan olettaa ulkomaalaisten oleskelevan, mutta paikasta riippumatta kohdevalinta pitää tehdä syrjimättä ketään”, hän painottaa.

Helmisen mukaan poliisi tekee ulkomaalaisvalvontaa ensisijaisesti muun valvonnan ohessa.

”Silloin kohtaamiset tulevat satunnaisesti, mikä toteuttaa erinomaisesti sitä tavoitetta, että ulkomaalaiset eivät valvonnan kohteena joudu eriarvoiseen asemaan suomalaisiin verrattuna”, Helminen korostaa.

”Jotta saamme valvontaan riittävää volyymia, aina silloin tällöin pyrimme tekemään sitä painotetusti teemavalvontana. Yhtä lailla siinäkin poliisi puuttuu kaikkiin häiriöihin ja rikolliseen toimintaan kansalaisuuteen ja alkuperään katsomatta”, Helminen toteaa.

Helsingin poliisi muistuttaa, että laittomasti maassa olevien henkilöiden maasta poistaminen on määrätty valtakunnallisesti Helsingin poliisin vastuulle.

”Koska Schengenin alueella sisärajatarkastuksia ei ole, sisämaan ulkomaalaisvalvonta on käytännössä ainoa ulkomaalaisvalvonnan muoto. Maasta poistamisen toimeenpano tarkoittaa myös maasta poistettavien henkilöiden etsimistä”, selvityksessä todetaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyysi poliisia arvioimaan valvontatoimiensa tarpeellisuutta ja suhteellisuutta huhtikuisessa tehoiskussa.

Helsingin poliisi arvioi tuloksen erinomaiseksi.

”Neljässä valvontapäivässä tavoitettiin yli kaksikymmentä etsintäkuulutettua, joiden viranomaisen kanssa hoitamaton asia saatiin kuntoon”, selvitys raportoi.

Toukokuussa Helsingissä oli ulkomaalaislain perusteella etsintäkuulutettuna noin 140 henkilöä pääasiassa tiedoksiantoja, kuulusteluja tai maasta poistamista varten. Vastaanottokeskuksista on viime ja tämän vuoden aikana kadonnut yli 2 000 turvapaikanhakijaa. Maahantulokieltojen rikkomiset ovat jatkuvassa kasvussa.

Kaikkiaan huhtikuun tehoiskussa tarkastettiin 1 076 ihmistä.

Poliisi muistuttaa, että valvonnan tehoa ei voi mitata pelkästään sillä, montako ihmistä otettiin kiinni. Kyse on myös yleisen järjestyksen ja turvallisuuden parantamisesta.

Oleellisin tulos on poliisin mukaan se, että ulkomaalaisten tekemiksi epäiltyjen rikosten määrä on Helsingissä laskenut ja toisaalta tapahtuneita tekoja on pystytty paljastamaan.

Rikosten määrä on laskenut, vaikka ulkomaalaisten määrä kasvaa voimakkaasti. Myönteinen kehitys on poliisin mukaan suurelta osin tehovalvonnan ansiota.

Valvontaan osallistuneiden koulutukseen käytettiin päivittäin noin tunti. Syksyksi on suunnitteilla lisää koulutusta, ja mukaan ulkomaalaisvalvontaan ollaan saamassa myös virkamiehiä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

”Toivotamme heidät tervetulleiksi. Olemme valmiita tarkastelemaan kriittisesti koko ulkomaalaisvalvonnan prosessia ja kehittymään”, Helminen lupaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat