Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Nuoret mökkeilevät viikonloppuisin, vanhemmat keväästä syksyyn

Kolmasosa suomalaisista haluaa olla mökillä koko vuoden

Kotimaa
 
Panu Rissanen 2015
Suomalaiset viettävät mökillä viikonloppuja tai useita päiviä kerrallaan.
Suomalaiset viettävät mökillä viikonloppuja tai useita päiviä kerrallaan. Kuva: Panu Rissanen 2015

Kolme neljästä suomalaisesta vietti vähintään yhden vuorokauden mökillä viime vuoden aikana, ilmenee Suomalaisen työn liiton tutkimuksesta.

Mökeillä viihdytään aiempaa pidempään. Vastaajista hieman yli viidennes viettää mökkielämää kerralla viikkoja tai jopa kuukausia. Kolmasosa mökkeilee jo ympärivuotisesti.

Innokkaimpia mökkeilijöitä ovat tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat. He viihtyvät mökillä usein keväästä syksyyn asti, kun taas nuoremmat mökkeilijät piipahtavat mökillä lähinnä viikonloppuisin ja kesäaikaan.

”Nuoret 18–25-vuotiaat käyvät usein vielä vanhempiensa mökillä. Tällöin mökillä ei ehkä haluta olla viikonloppua pidempään vanhempien kanssa”, sanoo tutkimuspäällikkö Jokke Eljala.

Mökkielämä alkaa kiinnostaa viimeistään 30 ikävuoden jälkeen.

”Yli 35-vuotiaille mökkielämä maistuisi entistä enemmän. Etenkin naiset alkavat tietyssä iässä hakea arjen pakopaikkaa. Monesti omasta tai vuokramökistä aletaan haaveilla perheen perustamisen myötä”, Eljala kertoo.

Tutkimuksen mukaan etenkin mökkejä vuokraavat 35–49-vuotiaat naiset hakevat mökkeilyltä ensisijaisesti rentoutumista. Mökin huoltamisesta ei haluta kantaa huolta.

Vastaajista 21 prosenttia taas tekee mökillä mielellään pieniä kunnostustöitä. Etenkin oman mökin omistavat yli 50-vuotiaat kunnostavat mökkejään itse. He myös käyvät mökillä usein ympärivuotisesti.

Tulevaisuudessa mökkiaika venyy, sillä etenkin eläkeikää lähestyvät uskovat lisäävänsä mökillä vietettyä aikaa.

Mökin askareista puutarhanhoito, pihan somistaminen ja uiminen ovat suomalaisille rakkaimpia. Nousussa ovat myös sienestys, vaellus, hiihto ja melonta.

”Sienestäminen ja marjastaminen nostavat suosiotaan myös nuorempien keskuudessa.”

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli viime vuoden lopussa mukaan yli 500 000 mökkiä. Omistusmökeistä hieman yli puolet on alle sadan kilometrin päässä kotoa. Jos mökkimatka jää alle 50 kilometrin, viidennes on tutkimuksen mukaan valmis venyttämään mökkikäyntejään myös arki-illoilla.

Tutkimuksessa selvisi myös, että suomalaiset mökkeilivät vuodessa keskimäärin 17 vuorokautta. Innokkaimpia mökkeilijöitä olivat Helsingissä ja Uudellamaalla asujat.

Suomalaisen työn liiton Taloustutkimukselta tilaamaan tutkimukseen vastasi viime helmikuussa 2 222 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat