Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman villinnyt mobiilipeli sai myös suomalaiset kaduille

Pokémon Gosta tuli maailman­laajuinen villitys, joka vie tutkimaan lähiympäristöä. Lisätty todellisuus tuo pelin kaduille.

Kotimaa
 
Juuso Määttänen
Helsinkiläiset juoksevat pokemonien perässä – "Ei voi sisällä istua"
Helsinkiläiset juoksevat pokemonien perässä – "Ei voi sisällä istua"
Pokemon Go:ta ei ole vielä edes julkaistu Suomessa, mutta silti Helsingin keskustasta löytyy nuoria, jotka heiluvat ja kyykkivät pokemonien perässä. Nyt.fi kysyi, mikä ihme vetää uudessa mobiilipelissä. Toimittaja: Juuso Määttänen, kuvaus ja leikkaus: Axel Nordman.
Fakta

Pokémon-sanastoa

 Poke-pysäkki: Pelaaja voi kerätä pysäkiltä erilaisia bonuksia kuten palloja, joilla pokémoneja napataan.

 Viehe: Pelaaja voi asentaa pysäkkiin vieheen, joka vetää paikalle pokémoneja. Samalla se vetää paikalle muita pelaajia. Tähän perustuu pelin tosimaailmassa synnyttämä parvi-ilmiö.

 Gym eli kuntosali: Gymillä pelaajat voivat esimerkiksi taistella keskenään.

Keskellä Esplanadin puistoa Helsingissä istuvat 17-vuotiaat Tommi Arffman ja Joona Hakala ja tuijottavat puhelimiaan.

He metsästävät olioita, joita ei paljaalla silmällä näe; ”poke-gymistä”, jota ei näe. Kohta paikalle saapuu muita, jotka etsivät samoja olioita. Mistä on kyse?

Maailmanlaajuisesta ilmiöstä, Pokémon Go -pelistä: sen ajamina Arffman ja Hakalakin kiertävät kesäpäivänä kaupunkia etsimässä pikkuotuksia, joiden luo peli heidät opastaa.

”Parasta tässä on, että peli houkuttelee oikeasti liikkumaan ulkona”, Arffman sanoo.

Kaksikko ei todellakaan ole yksin. Pokémon Gosta on tullut luultavasti suosituin mobiilipeli koskaan.

Vauhti on hurja: peli tuli saataville vain muutamassa maassa viime viikolla, mutta jo nyt sillä on eri arvioiden mukaan toistakymmentä miljoonaa pelaajaa, ehkä enemmänkin.

Hinku päästä pelaamaan on niin kova, että myös monet suomalaiset ovat ladanneet sovelluksen, vaikka sen saadakseen on kikkailtava tiensä puhelimen virallisen sovelluskaupan ohi.

Pokémon Go poikkeaa useimmista muista mobiilipeleistä niin, että pelaajan on liikuttava lähiympäristössään. Pelaajat kulkevat kaduilla ja yrittävät löytää maastoon piiloutuneita pokémon-otuksia ja erilaisia esineitä, joilla pelissä pärjää paremmin. Pelimaailmana on näytöllä näkyvä oikea kartta, johon otukset ja aarteet on kätketty. Kun pelaaja kävelee kaupungissa, liikkuu myös kartalla näkyvä oma pelihahmo.

Kun lähistöllä on napattava pokémon, ilmestyy ruutuun puhelimen kameran näkymä, johon otus on sijoitettu.

Pokémonit siis kirjaimellisesti pomppivat Esplanadilla, kun puistoa katsoo puhelimen ruudun läpi.

Tässä puuhassa on torstaina Vanhassa kirkkopuistossa myös Kajsa Roslud, 25. Hänet peliin imaisivat muistot lapsuudesta.

Pokémon tuli televisioon juuri, kun menin ala-asteelle. Varmasti pelin viehätys on juuri siinä, että pääsee taas muistelemaan lapsuudesta tuttuja hahmoja. Kiinnostavia ovat juuri ne alkuperäiset pokémonit, joita pelissä pystyy pyydystämään,” Roslund sanoo.

Pokémon-pelit, piirretyt ja keräilykortit olivat suosionsa huipulla 1990-luvun lopulla. Tuon ajan lapsille Pikachun, Rattattan ja muiden pokémon-hahmojen metsästys on aikamatka 15 vuoden taa.

”Onhan se hauskaa, että parikymppiset pyörivät nyt täällä keskustassa ympäriinsä kännykkä kourassa”, Roslund sanoo.

Pokémon Go ei kuitenkaan ole pelkkää nostalgiaa. Peli on ulkomailla aktivoinut ihmisiä laajasti kaduille, kohtaamaan toisiaan ja vaihtamaan pokémonien varjolla kuulumisia. Pelaajat hakeutuvat ”poke-pysäkeille”, joista suosituimmilla on nähty kerrallaan kymmeniä pelaajia. Syntyy keskusteluja, kaverisuhteitakin.

Mobiilisovellusten sosiaalisuuteen Tukholman yliopistossa perehtyvän tutkijatohtori Airi Lampisen mielestä ilmiössä on erityistä sen leviämisnopeus, eivät oikeastaan pelin luomat kohtaamiset.

Yksinään huoneessa istuvat pelaajatkin kun ovat yleensä tavalla tai toisella yhteydessä toisiinsa.

”Pelaaminen harvoin vastaa kuvaa yksin nöpöttämisestä, vaan yksin tietokoneen ääressä pelattaviinkin peleihin liittyy usein hyvin rikasta sosiaalista kanssakäymistä”, Lampinen sanoo.

”Tässä yhteistoiminta tulee kadulla näkyväksi. Se saattaa monelle avata maailmaa siitä, mitä digitaalinen pelaaminen oikeastaan on.”

Suomessa ja Ruotsissa huolta herättäneeseen lasten liikunnan vähyyteen kaduille levittäytyvät pelit sen sijaan voivat vaikuttaa – jos pokémonien jahtaamisesta oikeasti tulee tapa, eikä se jää ohimeneväksi villitykseksi.

Lampisen mukaan pelin kehys voi parhaimmillaan myös rohkaista yksinäisiä tai pahoinvoivia keskusteluun muiden kanssa.

Jo Pokémon Gon kehittäneen Nianticin edellinen peli rohkaisi tähän.

”Tämäntyyppiset lähiympäristöön vievät pelit tarjoavat selvät säännöt, jonka puitteissa voi pienellä riskillä päästä mukaan yhteiseen tekemiseen. Kynnys on monelle matalampi kuin vaikkapa urheiluseuraan liittyminen”, Lampinen sanoo.

Pokémon Gon ympärille onkin Suomessakin syntynyt vilkas yhteisö. Facebookin suurimmissa faniryhmissä on yli 5 000 jäsentä, ja keskustelu on vilkasta. Pidempään pelanneet voivat liittyä yhteen kolmesta joukkueesta, joille on jo painettu Suomessa omia paitojakin. Niistä tiimikaverin tunnistaa kadulla.

”Pelin sääntöjen sisällä ihmisten käytös muuttuu, ja he voivatkin kiinnittää huomiota lähiympäristöönsä ja siellä liikkuviin ihmisiin eri tavalla kuin muutoin”, Lampinen kuvaa.

Tässä mielessä peli muistuttaa geokätköilyä, jossa usein pienissä porukoissa liikkuvat harrastajat etsivät maastosta navigaattoreiden avulla muiden sinne piilottamia kätköjä. Pokémon Gossa uutta on lisätty todellisuus, joka lisää kaupunkiin yhden uuden, digitaalisen kerroksen.

Yhdysvalloissa ja Australiassa peli on synnyttänyt lieveilmiöitä. Viestimissä on kerrottu onnettomuuksista, joihin peliin uppoutuneet ihmiset ovat joutuneet. Toisaalta enemmistö kertoo juttuhetkistä ja pienistä seikkailuista, joita peli synnyttää.

Niitä etsii myös Juho Arjanne, 14, joka kurvaa Esplanadin Pokémon-salille polkupyörällään.

”Tässä on mahtavaa se, kun pääsee kavereiden kanssa ulos ja kamppailemaan toisia vastaan omilla pokémoneilla”, hän sanoo.

Näin peli toimii

Pokémon Go -pelissä pelaaja näkee ruudulla itsensä ja lähiympäristönsä kartan. Kun hän kävelee kadulla, myös ruudulla oleva pelihahmo liikkuu.

Kartalle ilmestyy pelin nimikko-otuksia eli pokémoneja. Keskeinen idea on yrittää etsiä ympäristöstä mahdollisimman monta erilaista pokémonia, joita yhteensä on satoja.

Osa kalamaisista pokémoneista viihtyy esimerkiksi vedessä: niitä löytääkseen pelaajan on hakeuduttava oikeastikin veden äärelle. Peli tunnistaa, missä pelaaja kulloinkin on, ja osaa näyttää eri otuksia tämän sijainnin perusteella.

Jos pokémoneja haluaa löytää paljon, on pelaajan käveltävä jopa kymmeniä kilometrejä.

Peli julkaistiin viime viikolla ja se nousi pian yhdeksi nopeimmin yleistyneistä kännykkäsovelluksista.

Tuotteena Pokémon kuitenkin viettää tänä vuonna jo 20-vuotisjuhlaansa. Ensimmäinen Pokémon-peli ilmestyi Nintendon Gameboy-käsikonsolille vuonna 1996. Peli, siitä tehty animaatiosarja ja korttipeli olivat lasten ja nuorten suosikkeja erityisesti 1990-luvun lopulla. Pokémon-pelejä on ilmestynyt tasaisesti läpi lähes koko 2000-luvun.

Mobiilipeli on osa Nintendon uutta strategiaa. Se on ilmoittanut alkavansa julkaista suosikkihahmoihinsa perustuvia pelejä myös matkapuhelimille. Aiemmin Nintendon tulos on perustunut lähinnä pelikonsolien ja niissä toimivien pelien myyntiin.

Matkapuhelinpeleissä liikkuvat suuret rahat ovat tähän asti käärineet suomalaisen peliyhtiön Supercellin kaltaiset tulokkaat eikä perinteikäs Nintendo.

Pokémon Gossa bisnesmalli on sama kuin esimerkiksi Supercellin suosituissa peleissä. Vaikka pelin lataaminen on ilmaista, Pokémonien parantelu ja erilaiset bonukset maksavat.

Peli on tähän asti julkaistu Yhdysvalloissa, Australiassa, Saksassa ja Britanniassa. Muualla sen julkaisua on pitänyt suuren suosion vuoksi lykätä. Palvelimet eivät kestä rasitusta.

Suomen julkaisuajankohta ei torstaina ollut tiedossa. Se ajoi pelaajia kiertämään sovelluskauppojen maarajoja saadakseen pelin käsiinsä.

Ville Männikkö
Tommi Arffman (vas.) ja Joona Hakala pelasivat Pokémon Gota torstaina Esplanadin puistossa Helsingissä.
Tommi Arffman (vas.) ja Joona Hakala pelasivat Pokémon Gota torstaina Esplanadin puistossa Helsingissä.
Mikaeli Lappi ja Elisha Young pelasivat Kauppatorilla.
Mikaeli Lappi ja Elisha Young pelasivat Kauppatorilla.
Kajsa Roslund pelasi torstaina Vanhassa kirkkopuistossa.
Kajsa Roslund pelasi torstaina Vanhassa kirkkopuistossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat