Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mansikkasato on pettymys poimijoille – ulkomaisten poimijoiden tilipussi jäämässä laihaksi

Kesällä tarvittavan työntekijämäärän arviointia vaikeuttaa se, että palkattavasta väkimäärästä on tehtävä päätös hyvissä ajoin ennen kesää.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Kaikilla tiloilla ei ole riittänyt mansikanpoimijoille työtä odotusten mukaisesti.
Kaikilla tiloilla ei ole riittänyt mansikanpoimijoille työtä odotusten mukaisesti. Kuva: Petteri Kivimäki
Tästä on kyse

Heikko sato

 Viileä ja sateinen sää on pienentänyt mansikkasadon kokoa tavanomaisesta. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan mansikkasato on 20–30 prosenttia pienempi kuin yleensä. Viime kesään eroa on enemmän, sillä silloin mansikkasato oli tavallista suurempi.

 Huonon sadon vuoksi mansikan hinta on pysynyt korkealla lähes koko kesän.

Tavallista kehnompi mansikkasato kurittaa viljelijöiden lisäksi marjanpoimijoita. Mansikanpoimijoille ei ole ollut tänä vuonna kaikilla tiloilla niin suurta työmäärää, jota he odottivat.

”Poimintaa ei ole ollut niin runsaasti kuin aikaisempina vuosina. Olemme kuitenkin pystyneet tarjoamaan muuta työtä, kuten rikkaruohojen poistoa”, mansikanviljelijä Vesa Koivistoinen kertoo.

Koivistoinen viljelee mansikkaa Lahdessa ja Vantaalla. Hän on työllistänyt ulkomaalaisia marjanpoimijoita jo 16 vuoden ajan. Kuluvana kesänä tilalla on 300 ukrainalaista poimijaa ja 50 virolaista poimijaa.

Koivistoisen mukaan kesällä tarvittavan työntekijämäärän arviointia vaikeuttaa se, että palkattavasta väkimäärästä on tehtävä päätös hyvissä ajoin ennen kesää. Osa tiloista sopii ensi kesän töistä jo nyt töissä olevien poimijoiden kanssa.

”Byrokratian vuoksi työntekijämäärä on on tiedettävä jo joulukuussa. Se on aivan fakiirin hommaa, mutta Ukrainassa marjanpoimijoiden lupa-asioiden kuntoon saaminen kestää niin kauan. Se on harmillista myös heille. Mikäli lupa-asioita ei saada kuntoon ajoissa, poimija saattaa myöhästyä satokauden alkujaksosta. ”

Koivistoisen Mansikkapaikka-tila majoittaa poimijansa kerrostaloasunnoissa Lahdessa. Suurin osa poimijoista on englanninkielentaitoisia, mutta tila käyttää tarvittaessa myös venäjänkielentulkkeja.

”Ulkomaalaiset poimijat ovat oikein ystävällisiä ja siistejä eikä mitään häiriöitä ole ollut. Kaikki on ollut heidän kanssaan hyvin sujuvaa”, Koivistoinen kuvailee.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salon mukaan moni maatila työllistää poimijoita myös muissa töissä kuin mansikkapelloilla poiminnassa ja rikkaruohojen poistossa. Siksi osa työvoimasta on Suomessa pitkän aikaa.

Poimijoita tarvitaan hernepelloilla, jotka tekevät satoa pitkään. Lisäksi poimijoita tarvitaan vadelman ja herukan satojen keräämisessä. Loppukesällä työvoimaa tarvitaan porkkanaviljelmillä ja viimeisempänä esimerkiksi kaalipelloilla.

”Harva tila on pelkästään mansikan varassa, mutta mansikka työllistää silti poimijoita eniten maatiloilla. Osa poimijoista on varmasti jo lähtenyt takaisin kotimaahansa, mutta osalle riittää muita töitä”, Salo sanoo.

Salo arvioi, että maatiloja rasittaa ulkomaalaisten poimijoiden suhteen työntekijöiden majoittaminen.

”Säännösten mukainen majoittaminen on iso kuluerä tiloille. Moni tila palkkaa myös suomalaisia nuoria, mutta monissa paikoissa maaseudulla ei ole suomalaisnuoria palkattavissa tai he ovat jo muissa kesätöissä”, Salo sanoo.

”Suomalaisten poimijoiden kanssa olisi myös helppoa sopia sellaisista käytännöistä, joiden mukaan esimerkiksi sadesäällä voidaan pitää välipäivä poiminnasta. Ulkomainen työvoima on koko ajan läsnä, vaikka poimintaa ei olisi”, hän jatkaa.

Suomessa toimii vain vähän elintarvikealanyrityksiä, jotka ostavat suomalaista mansikkaa pakastamista tai muuta jatkojalostusta varten.

Elintarviketeollisuus käyttää paljon ulkomaalaista mansikkaa, jota tuodaan Suomeen noin keskimäärin 2,5 miljoonaa kiloa vuodessa. Kotimaisen mansikan tarpeensa yritykset turvaavat käyttämällä sopimustiloja.

”Viljelijän on jo poimintavaiheessa tiedettävä, meneekö mansikka teollisuuden käyttöön, sillä silloin mansikka on poimittava ilman kantaa”, Salo kertoo.

Mansikkasadon määrä on vuosittain 12–13 miljoonaa kiloa, mutta tänä vuonna satomäärä huomattavasti keskimääräistä pienemmäksi. Satomäärät kuitenkin vaihtelevat ja osalla mansikkatiloista saadaan myös nyt normaalisato. Mansikanpoimijoiden työpulasta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat