Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oleskelulupia hakevat nyt opiskelijat

Maahanmuuttovirasto arvioi, että hakemusten määrää ovat kasvattaneet ensi vuonna käyttöön otettavat ulkomaalaisten lukukausimaksut.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Opiskelijoiden oleskelulupahakemukset ovat lisääntyneet alkuvuonna, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Hakemuksia tehtiin yli kolmannes enemmän kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa. Yhteensä opiskelijoiden hakemuksia tuli 3 079 kappaletta.

Opiskelijatiimin päällikkö Anna Lindström Maahanmuuttovirastosta arvioi, että opiskelijoiden hakemusten lisääntymiseen vaikuttaa todennäköisesti se, että oppilaitokset ottavat ensi vuonna käyttöön lukukausimaksut ulkomaalaisille opiskelijoille.

”Nyt ovat siis käsillä viime hetket hakea maksuttomaan koulutukseen”, Lindström sanoo.

EU:n ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevan opiskelijan on haettava oleskelulupaa, jos opiskelu Suomessa kestää yli 90 päivää. Riittävän kattavan sairausvakutuksen lisäksi hakijalla pitää olla riittävät varat Suomessa opiskelua varten.

Opiskelijoiden oleskelulupapäätöksistä reilut 1 700 oli myönteisiä. Kielteisiä päätöksiä annettiin vain 161. Kielteiset päätökset johtuvat Maahanmuuttoviraston mukaan useimmiten siitä, että hakijalla ei ole osoittaa riittävää toimeentuloa. Opiskelijalla tulee olla käytössään vähintään 560 euroa kuukaudessa ja vuoden pituista oleskelulupaa varten 6 720 euroa.

Ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen haki tammi-kesäkuussa kaikkiaan 12 153 ulkomaalaista.

Eniten hakemuksia tekivät venäläiset, kiinalaiset, ukrainalaiset, intialaiset ja vietnamilaiset.

Perheensä luo Suomeen halusi muuttaa yhteensä 4 958 ihmistä. Työn perusteella oleskelulupaa haki 3 523 ihmistä. Hakemusmäärät pysyivät molemmissa samalla tasolla kuin viime vuonna.

Kasvua tapahtui lähinnä kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenten hakemuksissa. Niitä tehtiin alkuvuonna 572, kun edellisvuoden alussa samalla perusteella oleskelulupaa haki 306 henkilöä.

Alkuvuonna tehdyistä 9 150 oleskelulupapäätöksistä 84 prosenttia oli myönteisiä.

Maahanmuuttovirasto kertoi perjantaina myös, että Suomen kansalaisuutta hakevien saamat kielteiset päätökset lisääntyivät alkuvuonna. Päätöksistä kielteisiä oli 22 prosenttia.

”Yleisin syy kielteiseen päätökseen oli joko puutteellinen kielitaito tai epäselväksi jäänyt henkilöllisyys”, kertoo Maahanmuuttoviraston kansalaisuusyksikön tulosalueen johtaja Ulla Vainikka.

Yhteensä Suomen kansalaisuutta haki 6  009 ihmistä. Eniten kansalaisuutta hakivat venäläiset, somalialaiset, irakilaiset, virolaiset ja afganistanilaiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat