Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä: Turkin vallankaappausyritys ei vaikuta välittömästi Euroopan turvallisuuteen

Mongoliasta yhytetty pääministeri korosti, että Euroopan johdon tuki on demokraattisesti valitun hallinnon takana.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / LEHTIKUVA
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Kuva: Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) uskoo, että Turkissa tapahtunut vallankaappauksen yritys ei haittaa Euroopan turvallisuustilannetta ainakaan heti.

”Turkin tilanne ei vaikuta välittömästi muun Euroopan turvallisuuteen, nyt kun tilanne siellä on rauhoittunut”, Sipilä kertoo HS:lle.

Sipilän mukaan mahdollisia muutoksia turvallisuuden tilassa seurataan. Kauas tulevaisuuteen katsovia analyyseja hän ei vielä ollut valmis tekemään, koska Turkin vallankaappauksesta on vielä jäljellä monia kysymyksiä, joihin ei ole saatu vastauksia.

Sipilän mielestä Turkin vallankaappausyritys on tekona hyvin vakava. Pääministeri ihmetteli, miten tilanne on päässyt syntymään.

Turkin tilanteessa Sipilää mietitytti se, että Turkin kanssa on käynnissä useita neuvotteluita. Euroopan unioni käy maan kanssa neuvotteluita viisumivapaudesta, maahanmuuttosopimuksesta ja Euroopan unionin jäsenyydestä.

”Ulkoministerit kokoontuvat sunnuntaina tai viimeistään maanantaina keskustelemaan, miten tästä eteenpäin ja miten tämä vaikuttaa Euroopan unioniin ja käynnissä oleviin keskusteluihin.”

Sipilä ei itse ottanut kantaa siihen, voiko vallankaappausyritys vaikeuttaa Turkin asemaa neuvotteluissa.

”Tällaiset johtopäätökset täytyy tehdä, kun on tiedossa, mitä on tapahtunut ja ketkä ovat teon takana. Meidän täytyy kuulla Turkin johtoa. Mutta kyllä maa on selvästi vaikeassa tilanteessa tällaisen yrityksen jälkeen, joten varmasti tullaan näkemään koviakin toimia.”

Sipilä kommentoi Suomen aikaan yöllä alkaneita tapahtumia HS:lle Mongoliasta, jossa hän osallistui Euroopan ja Aasian maiden huippukokoukseen.

Kokouksen teema oli Euroopan ja Aasian välisten yhteyksien tiivistäminen. Kokouksessa nousivat esille ajankohtaiset Nizzan ja Turkin tapahtumat.

Pääministeri on ehtinyt keskustelemaan Mongoliassa Euroopan unionin johtajien kanssa Suomen aikaan yöllä. Sipilän lisäksi monet muut Euroopan maiden päämiehet ovat hämmentyneet Turkin tapahtumista.

”Tilanteen muutos tuli kaikille yllätyksenä. Ei kellään täällä ollut aavistustakaan, että tämmöinen olisi suunnitteilla”, Sipilä kertoo.

Mongoliassa päivä on useita tunteja pidemmällä kuin Suomessa. Siksi Euroopan johto kokousti siellä Turkin tilanteesta jo ennen kuin aamu valkeni Suomessa.

”Meillä oli jo yöllä Suomen aikaa Euroopan johto koolla täällä Mongoliassa. Pidimme palaverin tapahtumasta ja annoimme lyhyen julkilausuman. Tietenkin silloin oli paljon vähemmän tietoa asiasta. Korostimme, että meidän tukemme on demokraattisesti valitun johdon takana.”

Sipilä kehottaa Turkissa oleskelevia suomalaisia seuraamaan ulkoministeriön ohjeita, jotka on uusittu lauantaina aamupäivällä vastaamaan uutta tilannetta.

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa sanotaan, että sotilaallisen vallankaappausyrityksen seurauksena turvallisuustilanne on koko maassa epävakaa. Lisäksi ulkoministeriö suosittaa välttämään tarpeetonta matkustamista Turkkiin toistaiseksi.

”Ulkoministeriö on tilanteen päällä. Seuraamalla ulkoministeriön ohjeita varmasti pärjää hyvin”, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan ulkoministeriö seuraa suomalaisten tilannetta ja on kehottanut ottamaan yhteyttä kotiväkeen ja kertomaan, että kaikki on hyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat