Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asianajaja käytti oikeuden virhettä hyväkseen järjestellessään tapaamisia lapsensa kanssa

Asianajaja perusti samannimisen laitoksen, joka oikeuden päätöksessä vahingossa mainittiin. Mies sai asianajajaliitolta varoituksen.

Kotimaa
 

Oululainen asianajaja on saanut saanut asianajajaliitosta varoituksen erikoisessa tapauksessa, jossa asianajaja käytti käräjäoikeuden tekemää virhettä hyväkseen järjestellessään tapaamisia lastensa kanssa.

Riitaisan avioeron yhteydessä Oulun käräjäoikeus määräsi viime vuoden maaliskuussa väliaikaisesti, että asianajaja saa tavata lastaan vain valvotusti. Tapaamispaikaksi oikeus määräsi Jyväskylän ensi- ja turvakodin.

Sen nimistä paikkaa ei kuitenkaan ollut olemassakaan. Asianajaja ei jäänyt ihmettelemään sitä, vaan hän perusti samana päivänä Jyväskylän ensi- ja turvakoti -nimisen laitoksen Ouluun. Tämän jälkeen hän lähetti Keski-Suomen käräjäoikeuteen hakemuksen, että tapaamiset toteutettaisiin hänen perustamassaan laitoksessa.

Hakemuksen jälkeen virhe huomattiin, ja Oulun käräjäoikeus korjasi kirjoitusvirheensä. Tapaamispaikaksi määrättiin Jyväskylässä sijaitseva Keski-Suomen ensi- ja turvakoti.

Tapaus siirtyi asianajajaliiton valvontalautakunnan käsittelyyn. Lautakunnalle mies kiisti toimineensa mitenkään moitittavasti.

Miehen mukaan hän perusti laitoksen sen takia, että hänen lapsensa etu ja oikeudet voisivat ainakin tapaamisen osalta toteutua. Jos hän ei olisi perustanut laitosta, tapaamisia ei olisi voitu toteuttaa, asianajaja perusteli. Mies kiisti ymmärtäneensä, että käräjäoikeus tarkoitti päätöksessään Jyväskylässä sijaitsevaa laitosta.

Valvontalautakuntaan miehen selitykset eivät uponneet.

Lautakunta ei pitänyt uskottavana sitä, ettei mies olisi ymmärtänyt, mitä laitosta käräjäoikeus oli tarkoittanut. Perustaessaan saman tien uuden laitoksen asianajaja oli pyrkinyt käyttämään hyväkseen käräjäoikeuden päätöksessä ollutta ilmeistä nimivirhettä, lautakunta totesi.

Lautakunnan mielestä miehen käytös oli ristiriidassa eettisten sääntöjen vaatimusten kanssa, sillä asianajajan on osoitettava arvonantoa tuomioistuimille. Miehen toiminta oli omiaan vähentämään luottamusta asianajajakuntaan ja oli siten hyvän asianajajatavan vastaista.

Valvontalautakunnan mukaan miehen menettely oli ollut niin moitittavaa, ettei pelkkä huomautus riittänyt. Miehelle annettiin varoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat